Πόνος στη μέση: Eδώ είναι το καλύτερο πράγμα που πρέπει να κάνετε

Είναι καλύτερο το ζεστό ή το κρύο; Πόσο διαρκεί η οσφυαλγία; Αυτές είναι δύο συχνές ερωτήσεις και οι απαντήσεις δεν είναι ξεκάθαρες για τον πόνο στη μέση.

Το 85% του πληθυσμού θα υποφέρει κάποια στιγμή στη ζωή του από πόνο στη μέση, ο επιπολασμός του οποίου βρίσκεται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα. Πρόκειται για ένα επαναλαμβανόμενο πρόβλημα και το 20% της οσφυϊκής παθολογίας τείνει να γίνει χρόνια.

Οι δαπάνες υγείας που δημιουργεί δεν είναι ασήμαντες- σύμφωνα με το Γενικό Συμβούλιο Ιατρικών Συλλόγων, ανέρχονται σε 9.000 εκατομμύρια ευρώ ετησίως. Πρέπει επίσης να ληφθούν υπόψη οι κοινωνικές επιπτώσεις, καθώς αποτελεί την κύρια αιτία αναπηρίας στους άνω των 45 ετών.

«Σήμερα έχουμε περισσότερες γνώσεις από ποτέ, αλλά δεν έχουμε βρει ακόμη την οριστική λύση», παραδέχεται ο Fernando Ramos, πρόεδρος της Ισπανικής Ένωσης Φυσικος (AEF). Πιθανώς για τον λόγο αυτό δεν υπάρχουν κατηγορηματικές απαντήσεις σε δύο ερωτήματα που αναπόφευκτα επιτίθενται στο μυαλό όσων υποφέρουν από μια πάθηση αυτού του είδους: Πόσο καιρό θα πονάει; και Πρέπει να βάλω κρύο ή θερμότητα στην περιοχή;

Κατ' αρχάς, ο Ramos προειδοποιεί ότι ο είναι «μια μικτή σακούλα», αν και υπάρχουν βασικά δύο τύποι: «Ο πιο διαδεδομένος είναι ο μηχανικός στη μέση ή ο μη ειδικός πόνος στη μέση, ο οποίος αντιπροσωπεύει το 98% των περιπτώσεων, και ο πόνος στη μέση που οφείλεται σε σοβαρό δομικό τραυματισμό του οποίου τον πόνο μπορούμε να δικαιολογήσουμε απόλυτα, ο οποίος επηρεάζει το υπόλοιπο 2%».

Η μηχανική οσφυαλγία είναι πολυπαραγοντική, αν και οι πέντε κυριότεροι λόγοι είναι η σωματική αδράνεια, το συναισθηματικό στρες, η ή η ανεπαρκής ανάπαυση, ο υψηλός δείκτης μάζας σώματος και το άγχος ή η .

Πάνω από 12 εβδομάδες, ο χρόνιος πόνος στη μέση

Σύμφωνα με τον εν λόγω φυσιοθεραπευτή, η διάρκειά του κατά την οξεία περίοδο είναι πέντε ημέρες και το 70% των ατόμων αναρρώνει εντός μιας εβδομάδας, το 85% εντός τριών εβδομάδων και το 93% εντός 12 εβδομάδων. «Αυτές οι 12 εβδομάδες είναι σημαντικές γιατί όταν ξεπερνάει αυτό το όριο, έχουμε να κάνουμε με χρόνιο πόνο στη μέση, δηλαδή το άτομο αυτό θα έχει κακές και καλύτερες μέρες, πολλοί θα ζουν με πόνο».

Ο Φερνάντο Ράμος συνιστά να ζητηθεί ιατρική βοήθεια εάν ο πόνος δεν υποχωρεί σε δύο ή τρεις ημέρες ή εάν είναι πολύ ανικανός και έντονος, εμποδίζοντας για παράδειγμα το να σηκωθεί κανείς από το κρεβάτι: «Είναι σημαντικό να ζητήσουμε βοήθεια, διότι στην οξεία περίοδο έχουμε περισσότερες δυνατότητες να επηρεάσουμε τη θεραπεία, ώστε να αποτρέψουμε τη διαιώνιση του προβλήματος».

Συντηρητική στάση στην αρχή

Ο Jesús Sueiro, ιατρός πρωτοβάθμιας περίθαλψης και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Οικογενειακής και Κοινοτικής Ιατρικής της Γαλικίας (Agamfec), συμφωνεί ότι είναι σύνηθες ο πόνος στη μέση να μην διαρκεί περισσότερο από τρεις εβδομάδες: «Εάν διαρκεί περισσότερο, θα πρέπει να διερευνηθεί». Ωστόσο, μας διαβεβαιώνει ότι στην αρχή πρέπει να είμαστε συντηρητικοί και να περιμένουμε: «Δεν είναι απαραίτητο να κάνουμε εξετάσεις νωρίς, ούτε καν ακτινογραφία». Η σωστή προσέγγιση, κατά τη γνώμη του, είναι η λήψη φυσικών μέτρων: αναλγησία, ειδικές ασκήσεις για την πλάτη και : «Το περπάτημα είναι ό,τι καλύτερο για τον πόνο στη μέση».

Όλα αυτά εάν δεν υπάρχουν προειδοποιητικά νευρολογικής συμμετοχής, τα οποία βασικά συνίστανται σε πόνο που ακτινοβολεί στο πόδι, φτάνει μέχρι τα δάχτυλα των ποδιών ή συνοδεύεται από απώλεια δύναμης σε αυτό το κάτω άκρο: «Δεν μπορείς να το σηκώσεις».

Ο Ramos προσθέτει ότι αυτή η απώλεια δύναμης και ευαισθησίας στα πόδια απαιτεί πάντα ά ιατρική φροντίδα και επιμένει ότι η απόλυτη ξε δεν ενδείκνυται για να ξεπεραστεί ο πόνος στη μέση: «Η ξεκούραση είναι ο εχθρός της ανάρρωσης, είναι ωφέλιμο να παραμένουμε λειτουργικά ενεργοί».

Μια μυϊκή σύσπαση δεν είναι φλεγμονή

Στο δίλημμα ζεστό/κρύο, το ζεστό κερδίζει. Ο Sueiro εξηγεί ότι συνήθως υπάρχει ένα χρόνιο, εκφυλιστικό πρόβλημα πίσω από τον πόνο στη μέση, το οποίο επιδεινώνεται από την υπερφόρτωση ή την υπερπροσπάθεια: «Οι περισσότερες περιπτώσεις σχετίζονται με μυϊκή σύσπαση, μπορεί να υπάρχει φλεγμονή, αλλά το 90% των πόνων στη μέση είναι μηχανικές διεργασίες, όχι φλεγμονώδεις, οπότε η θερμότητα είναι καλύτερη».

Ο Ramos εξειδικεύει περαιτέρω την απάντηση και την επικεντρώνει κυρίως στην ανοχή των ασθενών, οι οποίοι προτιμούν κυρίως τη θερμότητα: «Οι δοκιμές που έχουν διεξαχθεί δεν είναι πειστικές και αιτιολογούν ότι η θεραπεία θα εξαρτηθεί από την ανοχή». Επισημαίνει όμως ότι στην αρχή, όταν ο τραυματισμός είναι πολύ οξύς, όταν συνδέεται με μια καλά αναγνωρισμένη ξαφνική τραυματική κίνηση και το άτομο βρίσκει ανακούφιση στο κρύο, αυτό μπορεί να είναι ένα καλό μέτρο: «Αν όμως το κρύο δεν είναι καλά ανεκτό, το άτομο θα στρεσαριστεί και ο σπασμός θα αυξηθεί».

Σε υποοξείες καταστάσεις, μετά από δύο ή τρεις ημέρες, θεωρεί ότι η θερμότητα είναι η καλύτερη, διότι μειώνει τον σπασμό ή τη σύσπαση και ανακουφίζει από τη ζέστη. Είναι επίσης κάτι που ο ασθενής μπορεί να χρησιμοποιήσει χωρίς περιορισμό. «Η θερμότητα αυξάνει τη ροή του αίματος και συγκεντρώνει περισσότερο αίμα στην περιοχή, κάνει τον μυ να ανακάμψει από τον σπασμό, εξαλείφει τις ουσίες που διαιωνίζουν τον πόνο και βελτιώνει την ελαστικότητα του συνδετικού ιστού (των περιτονιών)», εξηγεί ο ειδικός.

ΠΗΓΗ: www.healthstat.gr

Related Articles

Back to top button