Η κατάθλιψη υπονομεύει την αντιμετώπιση του καρκίνου!!!

Η υπονομεύει την αντιμετώπιση του καρκίνου.

Η κατάθλιψη και το άγχος μπορεί να υπονομεύουν τη θεραπεία για τον καρκίνο και να επιδεινώνουν την πρόγνωση των ασθενών, προειδοποιεί διεθνής ομάδα επιστημόνων.

Αναλύοντας στοιχεία μιας δεκαετίας από περισσότερους από 160.000 εθελοντές, οι επιστήμονες από τα Πανεπιστήμια του Εδιμβούργου, του Σίδνεϊ και το University College του Λονδίνου (UCL) κατέληξαν στο συμπέρασμα πως όσοι βίωναν εντονότερη ψυχολογική επιβάρυνση διέτρεχαν υψηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρκίνο.

Μάλιστα, ο κίνδυνος αυτός ήταν ιδιαιτέρως αυξημένος για τους καρκίνους του παχέος εντέρου, του προστάτη, του παγκρέατος και του οισοφάγου, καθώς και για τη λευχαιμία.

Τα ευρήματα αυτά, γράφουν στη «Βρετανική Ιατρική Επιθεώρηση» (BMJ), αποτελούν απλώς μια παρατήρηση και δεν θεωρούνται οριστικά. Ωστόσο ενισχύουν εκείνα από προγενέστερες μελέτες που έχουν δείξει ότι η ψυχική διάθεση μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την εξέλιξη ορισμένων χρόνιων παθήσεων.

Η νέα μελέτη βασίσθηκε στα δεδομένα 16 προγενέστερων, που διεξήχθησαν την περίοδο 1994-2008 και συμπεριέλαβαν 163.363 άνδρες και γυναίκες. Κανένας από τους εθελοντές δεν έπασχε από καρκίνο όταν είχε πρωτοενταχθεί στις μελέτες.

Στη διάρκεια μιας δεκαετίας παρακολούθησης, 4.353 εθελοντές έχασαν τη ζωή τους από διάφορες μορφές καρκίνου.

Αφού οι ερευνητές έλαβαν υπόψη άλλους παράγοντες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τα ευρήματά τους (λ.χ. ηλικία, μορφωτικό επίπεδο, σωματικό βάρος, καπνιστικές συνήθειες, κατανάλωση αλκοόλ), κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι σε σύγκριση με τους εθελοντές που είχαν το λιγότερο άγχος και κατάθλιψη, όσοι είχαν το περισσότερο διέτρεχαν κατά μέσο όρο 32% μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου από καρκίνο.

Ειδικά, όμως, σε ό,τι αφορά τον καρκίνο του παχέος εντέρου, η αύξηση του κινδύνου θανάτου ήταν 84%, ενώ για τον καρκίνο του προστάτη, του παγκρέατος και του οισοφάγου ο κίνδυνος θανάτου υπερδιπλασιαζόταν (ήταν αντίστοιχα 2,42 φορές, 2,76 φορές και 2,59 φορές μεγαλύτερος) και για τη λευχαιμία ήταν σχεδόν τετραπλάσιος.

Επιπλέον, στην περίπτωση των καρκίνων του παχέος εντέρου και του προστάτη, η αύξηση των πιθανοτήτων θανάτου ήταν «δοσοεξαρτώμενη»: όσο μεγαλύτερη ήταν η ψυχική επιβάρυνση των ασθενών τόσο πιθανότερο ήταν να χάσουν τη ζωή τους από τον καρκίνο τους.

Οι ερευνητές δεν ξέρουν πού ακριβώς οφείλεται αυτή η συσχέτιση, αλλά διευκρινίζουν πως απέκλεισαν το ενδεχόμενο να είχαν οι εθελοντές τους αδιάγνωστους καρκίνους κατά την έναρξη των μελετών, διότι επανέλαβαν την ανάλυσή τους αφαιρώντας όλους τους ασθενείς που πέθαναν μέσα στην πρώτη πενταετία. Ακόμα και έπειτα από αυτή την κίνηση, όμως, παρέμεινε ισχυρή η συσχέτιση επιβαρημένης ψυχικής υγείας και αυξημένου κινδύνου θανάτου από καρκίνο.

«Τα ευρήματα αυτά ενισχύουν την άποψη ότι η φτωχή ψυχική υγεία μπορεί να αποτελεί προγνωστικό δείκτη για την έκβαση ορισμένων νοσημάτων, αν και απέχουμε ακόμα πολύ από το να πούμε ότι μπορεί και να αποτελεί αιτία πρόωρου θανάτου από τέτοια νοσήματα» δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Ντέιβιντ Μπάτι, καθηγητής Νοητικής Επιδημιολογίας στο UCL.

Όπως εξηγούν οι ερευνητές στο άρθρο τους, οι διαταραχές της ψυχικής διάθεσης, όπως η κατάθλιψη, παρεμβαίνουν στους ανοσοποιητικούς μηχανισμούς και προκαλούν φλεγμονώδεις αντιδράσεις.

Η παρατεταμένη απορρύθμιση του ανοσοποιητικού, όμως, μπορεί να υπονομεύσει την ικανότητα των κυττάρων να αυτοεπιδιορθώνονται και να καταπολεμούν τις μεταλλάξεις του DNA που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στον καρκίνο. Μπορεί επίσης να επιδεινώσει την πρόγνωση αρκετών μορφών καρκίνου, όπως του παχέος εντέρου, του πνεύμονα και του στομάχου.

ΠΗΓΗ: tanea.gr

Related Articles

Back to top button