Το τεστ των 10 δευτερολέπτων που αποκαλύπτει πόσο θα ζήσετε

Στο πλαίσιο μιας νέας έρευνας επιστήμονες προσπάθησαν να ανιχνεύσουν το μιας ομάδας ατόμων.

Το προσδόκιμο ζωής εξαρτάται από διάφορους παράγοντες μεταξύ των οποίων οι και η . Όσοι δεν μπορούν να σταθούν στο ένα πόδι για 10 δευτερόλεπτα είναι πιο πιθανό να πεθάνουν μέσα στην επόμενη δεκαετία σε σχέση με τους συνομηλίκους τους, σύμφωνα με μια . Οι ερευνητές ζήτησαν από τους συμμετέχοντες στην έρευνα να εκτελέσουν μία απλή άσκηση, η οποία περιελάμβανε να «κουμπώσουν» το ένα πόδι πίσω από το άλλο και να έχουν τα χέρια τους στο πλάι. Οι συμμετέχοντες έπρεπε να σταθούν στο ένα πόδι για ορισμένο χρονικό διάστημα.

Όσοι δεν μπόρεσαν να παραμείνουν σε αυτή τη θέση για τουλάχιστον 10 δευτερόλεπτα είχαν 84% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν κατά τη διάρκεια της μελέτης σε σύγκριση με εκείνους που τα κατάφεραν. Οι επιστήμονες πρότειναν ότι η προσπάθεια για ισορροπία θα μπορούσε να είναι σημάδι απώλειας μυών, αφήνοντας τους ηλικιωμένους σε αυξημένο κίνδυνο πτώσεων. Εκτιμάται ότι χιλιάδες πεθαίνουν από πτώσεις κάθε χρόνο παγκοσμίως, με πολλούς άλλους να υποφέρουν από επιπλοκές που τελικά καταλήγουν σε θάνατο.

Ο συγγραφέας της μελέτης Dr Claudio Gil Araujo, από το CLINIMEX στο Ρίο ντε Τζανέιρο στη Βραζιλία, δήλωσε σχετικά: «Η μελέτη μας δείχνει ότι η ολοκλήρωσης μιας στάσης 10 δευτερολέπτων με ένα πόδι (OLS) σε μεσήλικες και μεγαλύτερους συμμετέχοντες σχετίζεται με υψηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας από κάθε αιτία και, κατά συνέπεια, με μικρότερο προσδόκιμο ζωής». Ο Gil Araujo και η ομάδα του μελέτησαν 1.702 άνδρες και γυναίκες ηλικίας 51 έως 75 ετών. Από αυτούς, οι 348 δεν μπορούσαν να σταθούν με επιτυχία στο ένα πόδι για 10 δευτερόλεπτα – κυρίως οι άνω των 70 ετών και όσοι ήταν υπέρβαροι ή είχαν διαβήτη.

Στη συνέχεια, οι ερευνητές παρακολούθησαν κάθε άτομο για κατά μέσο όρο επτά χρόνια μεταξύ 2008 και 2020. Συνολικά, 123 άνθρωποι πέθαναν, με 4,6% των θανάτων μεταξύ της ομάδας που μπορούσε να ισορροπήσει και 17,5% που δεν μπορούσε. Ακόμη και όταν συνυπολογίζονταν η ηλικία, το φύλο, ο ΔΜΣ, η παχυσαρκία και άλλες καταστάσεις υγείας, η θνησιμότητα ήταν ακόμα πολύ υψηλότερη στη δεύτερη κοόρτη.

Οι και ο ήταν οι πιο συχνές αιτίες θανάτου, ακολουθούμενες από τα αναπνευστικά και τον Covid. Ο Δρ Araujo είπε: «Η γήρανση σχετίζεται με προοδευτική πτώση της φυσικής κατάστασης και δυσλειτουργίες ή βλάβες στη μυϊκή δύναμη, την ευελιξία, την ισορροπία κα.

Είναι επίσης καλά τεκμηριωμένο ότι ο συνδυασμός σαρκοπενικής παχυσαρκίας και απώλειας ευελιξίας και ισορροπίας είναι επιζήμιος για τη συνολική υγεία, καθιστώντας τους ηλικιωμένους με αδυναμία πιο επιρρεπείς σε πτώσεις και άλλες σοβαρές ανεπιθύμητες ιατρικές συνέπειες. Πράγματι, οι πτώσεις είναι η δεύτερη κύρια αιτία θανάτων λόγω ακούσιων τραυματισμών παγκοσμίως. Παρόλα αυτά, η αξιολόγηση ισορροπίας δεν ενσωματώνεται συνήθως στην κλινική εξέταση μεσήλικων και ηλικιωμένων ατόμων».

Οι συγγραφείς ελπίζουν ότι το «εξαιρετικά ασφαλές» τεστ OLS θα εισαχθεί ως μέρος των ελέγχων υγείας και θα βοηθήσει στην πρόβλεψη της επιβίωσης ενός ασθενούς.

Καταλήγοντας, ο Δρ Araujo, η εργασία του οποίου δημοσιεύθηκε στο British Journal of Sports Medicine το 2022, είπε ότι «ενώ είναι γνωστό ότι τα καλά επίπεδα ισορροπίας σχετίζονται με πολλές καθημερινές δραστηριότητες της ζωής, υπάρχουν σημαντικές ότι η απώλεια ισορροπίας είναι επίσης επιζήμια για την υγεία και ότι ορισμένες παρεμβάσεις άσκησης μπορούν να βελτιώσουν την ισορροπία».

ΠΗΓΗ: www.healthstat.gr

Related Articles

Back to top button