Το «μυστικό» για να τρώτε λουκάνικα και μπέικον χωρίς να παίρνετε κιλά

Τροφές όπως τα λουκάνικα και το μπέικον είναι πλούσια σε κορεσμένα .

Τα κορεσμένα λιπαρά συνδέονται με αυξημένα επίπεδα χοληστερίνης, καρδιακές παθήσεις και αύξηση βάρους.

Ωστόσο, ερευνητές από τη Σκωτία φαίνεται ότι βρήκαν το «μυστικό» για να μπορούμε να απολαμβάνουμε με κορεσμένα λιπαρά χωρίς τύψεις, κάνοντας το σώμα μας να τα χρησιμοποιήσει ως «καύσιμο» και όχι να τα αποθηκεύσει ως .

Πιο συγκεκριμένα, μια ομάδα από το Πανεπιστήμιο του Aberdeen ερεύνησε πώς χρησιμοποιούνται διαφορετικοί τύποι λίπους από το σώμα, ανάλογα με το επίπεδο φυσικής κατάστασης του ατόμου.

Συγκέντρωσαν δύο ομάδες, η πρώτη αποτελούνταν από υγιείς άνδρες αθλητές και η δεύτερη από άνδρες με διαβήτη τύπου 2 που έκαναν ελάχιστη έως καθόλου άσκηση. Οι δύο ομάδες αντάλλαξαν συνήθειες για οκτώ εβδομάδες.

Οι αθλητές πέρασαν από την έντονη άσκηση για τουλάχιστον εννιάμισι ώρες την εβδομάδα σε καθόλου άσκηση. Ενώ, τα άτομα με διαβήτη τύπου 2 ξεκίνησαν προπόνηση αντοχής για πέντε ώρες την εβδομάδα.

Πριν και μετά την αλλαγή του τρόπου ζωής, οι εθελοντές έλαβαν μικρές ποσότητες διαφορετικών λιπών μέσω μιας ένεσης και έκαναν μαγνητικές τομογραφίες για να διαπιστωθεί πώς συμπεριφέρεται το λίπος μέσα στα μυϊκά τους κύτταρα.

Διαβήτης τύπου 2 και απώλεια βάρους

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η ομάδα με διαβήτη τύπου 2 έχασε βάρος, βελτίωσε την ευαισθησία της στην ινσουλίνη και μείωσε τα επίπεδα χοληστερίνης, τριγλυκεριδίων και γλυκόζης νηστείας.

Η ομάδα διαπίστωσε επίσης ότι στους αθλητές, τα κορεσμένα λίπη χρησιμοποιούνταν έντονα για σωματική δραστηριότητα ως «προτιμώμενη πηγή ενέργειας».

Η επικεφαλής συγγραφέας καθηγήτρια Dana Dawson δήλωσε: «Ανακαλύψαμε ότι οι αθλητές αποθηκεύουν και χρησιμοποιούν σε μεγάλο βαθμό κορεσμένα λίπη για σωματική δραστηριότητα υψηλής απόδοσης, ενώ αντίστροφα στα άτομα με διαβήτη τύπου 2, παρατηρήσαμε κυρίως αποθήκευση λίπους. Δείξαμε επίσης για τα άτομα με διαβήτη τύπου 2 ότι η προπόνηση με άσκηση αντοχής αύξησε την αποθήκευση και τη χρήση κορεσμένου λίπους στα κύτταρα των σκελετικών μυών τους σε βαθμό παρόμοιο με τους αθλητές μετά από οκτώ εβδομάδες προπόνησης. Συνολικά, η πιο εντυπωσιακή και εντελώς νέα άποψη που έχουμε από αυτή τη μελέτη είναι ότι η καρδιομεταβολική υγεία του καθενός υπαγορεύει πόσο αποτελεσματικά μπορεί να χρησιμοποιεί διαφορετικά λίπη ως καύσιμο το σώμα».

Ο καθηγητής Bryan Williams, Επικεφαλής Επιστημονικός και Ιατρικός Υπεύθυνος στο British Heart Foundation, το οποίο υποστήριξε την έρευνα, δήλωσε: «Αυτή η μικρή μελέτη ενισχύει τα οφέλη της δραστηριότητας στην υγεία της καρδιάς μας. Ενώ η μελέτη σύγκρινε δύο πολύ συγκεκριμένες ομάδες – άντρες αθλητές και άνδρες με διαβήτη τύπου 2 – τα ευρήματα προσφέρουν διαβεβαίωση ότι η σωματική δραστηριότητα μπορεί να βελτιώσει τον τρόπο με τον οποίο το σώμα χρησιμοποιεί διαφορετικούς τύπους λίπους».

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Nature Communications.

Πάντως, σίγουρα απαιτείται να έχουμε ένα μέτρο στην κατανάλωση κορεσμένων λιπαρών και σαφώς μπορούμε να αντισταθμήσουμε – ως ένα βαθμό – τις αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία με τακτική άσκηση.

ΠΗΓΗ: www.healthstat.gr

Related Articles

Back to top button