Σκληρίτιδα, αίτια και αντιμετώπιση!!!

, και αντιμετώπιση.

Το λευκό μέρος του ματιού, ο σκληρός χιτώνας, είναι ένα στρώμα ιστού που προστατεύει το υπόλοιπο .

Οταν αυτή η περιοχή έχει φλεγμονή και πονάει η κατάσταση αυτή ονομάζεται σκληρίτιδα.
Δεν υπάρχει πάντα προφανής λόγος που δημιουργείται αυτή η οφθαλμική κατάσταση, αλλά τις περισσότερες φορές, προκαλείται από μια αυτοάνοση διαταραχή (όταν το αμυντικό σύστημα του ίδιου του σώματός μας επιτίθεται στους ιστούς του).

Ορισμένα από τα αυτοάνοσα που συνδέονται με τη σκληρίτιδα είναι τα παρακάτω:

• Ρευματοειδής αρθρίτιδα

• Λύκος

• Σύνδρομο Sjogren

• Σκληρόδερμα

• Κοκκιωμάτωση του Wegener

• Φλεγμονώδης νόσος του εντέρου

Μπορεί επίσης να προκληθεί από μια οφθαλμική λοίμωξη, έναν τραυματισμό στο μάτι ή έναν μύκητα ή παράσιτο.

Αν δεν αντιμετωπιστεί, η σκληρίτιδα μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα, όπως απώλεια όρασης. Μπορεί επίσης να συνδεθεί με θέματα που σχετίζονται με τα αιμοφόρα αγγεία (γνωστά ως αγγειακές παθήσεις).

Συμπτώματα
Οι δύο βασικοί τύποι της σκληρίτιδας είναι:

Πρόσθια: Συμβαίνει όταν το εμπρόσθιο μέρος του σκληρού χιτώνα είναι φλεγμονώδες. Είναι ο πιο συνηθισμένος τύπος σκληρίτιδας.

Οπίσθια: Συμβαίνει όταν το πίσω μέρος του σκληρού χιτώνα είναι φλεγμονώδες. Είναι λιγότερο συχνή, αλλά μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα στα μάτια, όπως αποκόλληση αμφιβληστροειδή ή γλαύκωμα.

Τόσο η πρόσθια όσο και η οπίσθια σκληρίτιδα τείνουν να προκαλούν πόνο στο μάτι που ο ασθενής τον αισθάνεται σαν έναν βαθύ, σοβαρό πόνο. Μπορείτε επίσης να αισθάνεται ότι ο πόνος πηγαίνει από το μάτι στο σαγόνι, το πρόσωπο ή το κεφάλι σας. Και μπορεί να παρουσιαστεί θολή όραση, ανεξήγητα δάκρυα, ή ιδιαίτερη ευαισθησία στο φως.

Η πρόσθια σκληρίτιδα μπορεί επίσης να κάνει το λευκό ματιού να φαίνεται κόκκινο, και μπορεί να εμφανιστούν εκεί κάποια εξογκώματα. Με την πρόσθια σκληρίτιδα τέτοια εξογκώματα δεν είναι εμφανή, επειδή είναι στο πίσω μέρος του λευκού τμήματος του ματιού.

Διάγνωση
Εάν το μάτι σας πονάει, επισκεφθείτε αμέσως τον οφθαλμίατρό σας. Θα κοιτάξει προσεκτικά το εσωτερικό και το εξωτερικό του ματιού σας με μια ειδική λάμπα που ρίχνει μια δέσμη φωτός στο μάτι σας.

Μπορεί να χρειαστεί να γίνουν κάποιες εξετάσεις αίματος ή ακτινογραφίες, για να ελεγχθούν άλλα προβλήματα που μπορεί να σχετίζονται με την σκληρίτιδα. Δεδομένου ότι συνήθως η κατάσταση αυτή σχετίζεται με αυτοάνοσες διαταραχές, ο γιατρός μπορεί να προτείνει να δείτε έναν ρευματολόγο.

Θεραπεία
Για πολύ ήπια περιστατικά σκληρίτιδας ένα μη συνταγογραφούμενο μη-στεροειδές αντιφλεγμονώδες φάρμακο, όπως είναι η ιβουπροφαίνη, μπορεί να είναι αρκετό για να ανακουφίσει την φλεγμονή και τον πόνο του ματιού.

Τις περισσότερες φορές, όμως, μια φαρμακευτική συνταγή από κορτικοστεροειδή είναι απαραίτητη για τη της φλεγμονής. Μπορεί, επίσης, να βοηθήσει με τον πόνο και να προστατεύσει την όρασή σας.

Μια σπάνια περίπτωση είναι ο σκληρός χιτώνας να έχει υποστεί ρήξη ή υπάρχει κίνδυνος να υποστεί ρήξη.

Τότε μπορεί να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση για την ενίσχυσή του.

Εάν μια αυτοάνοση διαταραχή προκαλεί τη σκληρίτιδα, ο γιατρός σας μπορεί να σας δώσει φάρμακο που επιβραδύνει το ανοσοποιητικό σας σύστημα ή να αντιμετωπίσει τη διαταραχή με άλλο τρόπο.

ΠΗΓΗ: www.medinova.gr

Related Articles

Back to top button