Πώς το στρες επηρεάζει τα παιδιά και τι πρέπει να κάνετε!!!

Οι περισσότεροι ενήλικοι θεωρούν ότι το άγχος είναι ανύπαρκτο στην παιδική ηλικία. Κι όμως τα παιδιά έχουν ένα σωρό λόγους που τους προκαλούν στρες.

Η παιδική ηλικία μπορεί να είναι ξένοιαστη από έννοιες δουλειάς και λογαριασμούς, περισσότερο χαρούμενη και με πολύ παιχνίδι, υπάρχουν όμως πράγματα που αναστατώνουν τα παιδιά. Οι παράγοντες είναι πολύ και ως γονείς πρέπει να τους γνωρίζετε για να πάρετε το βάρος από τα παιδιά σας και να τα κάνετε να νιώθουν ασφάλεια και σιγουριά.

Τι προκαλεί άγχος στα παιδιά; Οι απαιτήσεις του σχολείου είναι πολλές κι έτσι ένα παιδί δεν έχει αρκετό χρόνο για ξεκούραση ή παιχνίδι. Μιλώντας με τα παιδιά σας θα καταλάβετε ότι πλέον τα απασχολούν πολλές δραστηριότητες και καθημερινές απαιτήσεις, οι οποίες τους προκαλούν άγχος, είτε γιατί έχουν πίεση χρόνου, είτε γιατί αδυνατούν να τα καταφέρουν.

Επίσης πολλές φορές τα παιδιά ακούγοντας τα προβλήματα των γονιών τους τα υιοθετούν κι ανησυχούν και τα ίδια γι’ αυτά. Για παράδειγμα ένα διαζύγιο, όσο φιλικά και ήρεμα κι αν έχει γίνει, δημιουργεί ανασφάλεια και  μπορεί να αγχώσει το παιδί.

Πώς θα το καταλάβετε;

Αν και δεν είναι πάντα εύκολο να καταλάβει κανείς πότε ένα παιδί αισθάνεται αγχωμένο, υπάρχουν σημάδια που μαρτυρούν κάτι τέτοιο. Μπορεί να παρατηρήσετε έντονους πονοκεφάλους ή στομαχόπονους. Άλλα σημάδια είναι η απότομη αλλαγή συμπεριφοράς στο σπίτι ή το σχολείο, η έλλειψη συγκέντρωσης, ακόμα και ο ανήσυχος ύπνος. Στις μικρότερες ηλικίες αν παρατηρήσετε ότι το παιδί σας ξεκίνησε να πιπιλάει το δάχτυλό του ή να πειράζει τα μαλλιά του τότε ίσως είναι αγχωμένο.

Πώς θα το αντιμετωπίσετε;

Η ξεκούραση και η καλή διατροφή είναι τα πρώτα που πρέπει να εξασφαλίσετε για το παιδί σας. Έπειτα πρέπει εσείς οι ίδιοι να βρείτε χρόνο και να ασχοληθείτε περισσότερο με τα παιδιά σας. Μιλήστε μαζί τους, λύστε τους απορίες, δώστε τους εξηγήσεις και καθησυχάστε το. Ένας επιπρόσθετος τρόπος είναι να το ενημερώνετε έγκαιρα για οτιδήποτε μπορεί να του προκαλεί στρες. Η εμπιστοσύνη του παιδιού  στο πρόσωπό σας είναι σημαντική και θα το ανακουφίσει.

Να είστε ανοιχτοί λοιπόν και να συζητάτε με το παιδί σας τα άγχη και τις ανησυχίες του. Αρκεί φυσικά να μη φτάσετε στο άλλο άκρο. Λίγο άγχος δεν είναι κακό, αντιθέτως πολλές φορές φέρνει θετικά αποτελέσματα. Αν όμως το παιδί σας συνεχίζει να νιώθει υπερβολικά αγχωμένο, τότε καλύτερα να συμβουλευτείτε κάποιον ειδικό.

ΠΗΓΗ: Jenny.gr

Related Articles

Back to top button