Πως επηρεάζουν τα φρούτα την υγεία!!!

Αποτέλεσμα εικόνας για Πως επηρεάζουν τα φρούτα την υγεία!!!

Πως επηρεάζουν τα την υγεία.

Τα φρούτα παρέχουν μόνο οφέλη στην υγεία,καθώς αποτελούν φυσικές πηγές βιταμινών, ιχνοστοιχείων και πολλών άλλων θρεπτικών συστατικών τα οποία είναι απαραίτητα στον οργανισμό για να λειτουργεί ομαλά.

Πολυάριθμες μελέτες έχουν αποδείξει ότι τα χρειαζόμαστε για γερό ανοσοποιητικό, καλή λειτουργία του πεπτικού, για απώλεια βάρους και για ενεργητικότητα, καθώς και για προστασία από πολλά χρόνια προβλήματα υγείας.

Όπως εξηγεί ο κλινικός διαιτολόγος-βιολόγος Χάρης Δημοσθενόπουλος, προϊστάμενος του Διαιτολογικού Τμήματος του «Λαϊκού» Νοσοκομείου, το μεγάλο όφελος των φρούτων είναι ότι αποτελούν τρόφιμα που συνδυάζουν την πολύ χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και νάτριο, με μοναδικά θρεπτικά συστατικά, όπως διάφορες βιταμίνες και ιχνοστοιχεία (λ.χ. βιταμίνες C και Β-6, κάλιο), καροτενοειδή, αντιοξειωτικά φλαβονοειδή, φυτοοιστρογόνα, αντιφλεγμονώδεις παράγοντες και άλλες φυτοχημικές ουσίες.

Έτσι, οι συνδυασμοί των θρεπτικών συστατικών που περιέχουν έχουν σχετισθεί αρνητικά με τον κίνδυνο ανάπτυξης διαφόρων χρόνιων νοσημάτων (λ.χ. διαβήτης, διάφορες μορφές καρκίνου, γαστρεντερικές παθήσεις κ.ά.) καθώς και με μειωμένο κίνδυνο εμφράγματος και εγκεφαλικού.

«Μεγάλες μελέτες έχουν δείξει πως όσο υψηλότερη είναι η μέση ημερήσια πρόσληψη φρούτων και λαχανικών, τόσο χαμηλότερες είναι οι πιθανότητες ανάπτυξης καρδιαγγειακών παθήσεων», λέει. «Σε σύγκριση με όσους καταναλώνουν λιγότερες από 3 μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα, όσοι καταναλώνουν τουλάχιστον 5 μερίδες (αντιστοιχούν σε τρία φρούτα και δύο σαλάτες) έχουν κατά 20% μικρότερο κίνδυνο στεφανιαίας νόσου και εγκεφαλικού επεισοδίου.

»Αντίστοιχα οφέλη παρατηρούνται και με την ακολούθηση της δίαιτας DASH, μίας ειδικής διατροφής για την αντιμετώπιση της υπέρτασης η οποία είναι φτωχή σε νάτριο και κορεσμένα λιπαρά και πλούσια σε φρούτα και λαχανικά».

Κάθε συστατικό κι άλλα οφέλη

Ποια από τα θρεπτικά συστατικά των φρούτων παρέχουν τα περισσότερα οφέλη; Οι υπάρχουσες μελέτες συγκλίνουν πως όλα είναι απαραίτητα, διότι το καθένα παρέχει ιδιαίτερα οφέλη στην υγεία.

Είναι λ.χ. καλά τεκμηριωμένο ότι μία διατροφή πλούσια σε κάλιο και φτωχή σε νάτριο (αλάτι) μπορεί να συμβάλλει στην προστασία από την υπέρταση – και φρούτα όπως οι μπανάνες, τα δαμάσκηνα, τα βερίκοκα και το πεπόνι περιέχουν πολύ κάλιο, ενώ γενικώς όλα τα φρούτα έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο.

Αντίστοιχα, οι φυτικές ίνες είναι απαραίτητες για κορεσμό της πείνας και επομένως για απόκτηση και διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους, καθώς και για καλή λειτουργία του εντέρου και ρύθμιση των επιπέδων χοληστερόλης στο αίμα. Τις περισσότερες φυτικές ίνες τα φρούτα κατά κανόνα τις περιέχουν στην φλούδα και τον καρπό τους, γι' αυτό και είναι προτιμότερο να τα τρώμε ολόκληρα αντί να τα πίνουμε με τη μορφή χυμού.

Και μετά είναι το ασβέστιο που πολλά (λ.χ. μήλο, βερίκοκα, μούσμουλα) περιέχουν, και το οποίο είναι απαραίτητο για γερά οστά και δόντια, καθώς και η βιταμίνη Cτων εσπεριδοειδών -αλλά όχι μόνο- που είναι σημαντική για γερό ανοσοποιητικό, για την ανάπτυξη και επιδιόρθωση όλων των ιστών του σώματος και για την επούλωση των πληγών.

Το φυλλικό (ή φολικό) οξύ, εξ άλλου, που υπάρχει σε φρούτα όπως τα πορτοκάλια και οι μπανάνες συμμετέχει στην παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων (είναι τα κύτταρα του αίματος που μεταφέρουν οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά παντού στο σώμα) και, σε περίπτωση εγκυμοσύνης, προστατεύει τα έμβρυα από δυσμορφίες όπως η δισχιδής ράχη και η ανεγκεφαλία.

Και δεν είναι τα μεμονωμένα συστατικά που μας ωφελούν, αλλά οι συνδυασμοί που περιέχουν.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μπορεί το ταπεινό πορτοκάλι να είναι ευρέως γνωστό ως μία πολύ καλή πηγή βιταμίνης C, αλλά στην πραγματικότητα περιέχει περισσότερες από 170 διαφορετικές φυτοχημικές ουσίες και 60 φλαβονοειδή και παράγωγα φλαβονοειδών (είναι μία ομάδα ισχυρών αντιοξειδωτικών ουσιών) πολλά από τα οποία έχουν αντιφλεγμονώδεις, αντικαρκινικές και αντιθρομβωτικές ιδιότητες.

Καλύτερα της εποχής

Η ουσία της υποθέσεως είναι ότι «το ανθρώπινο σώμα είναι ένα πολύπλοκο σύστημα στο οποίο ανά πάσαν στιγμή λαμβάνουν χώρα δεκάδες σύνθετες χημικές διεργασίες, οι οποίες χρησιμοποιούν θρεπτικά συστατικά τα οποία τα φρούτα παρέχουν με φυσικό τρόπο», τονίζει ο κ. Δημοσθενόπουλος.

«Δεν υπάρχει τίποτα στον οργανισμό που δεν επηρεάζεται ευνοϊκά από την κατανάλωση φρούτων. Ακόμα και η υγεία των μαλλιών και η ψυχική διάθεση μπορεί να ωφεληθούν, γι' αυτό και είναι απαραίτητα σε όλους μας τρία έως τέσσερα φρούτα την ημέρα».

Επειδή κάθε φρούτο έχει τη δική του, ξεχωριστή θρεπτική αξία, το ιδανικό είναι να τρώμε καθημερινά ποικιλία φρούτων, δίνοντας έμφαση στα φρέσκα φρούτα εποχής.

Και αυτό, διότι έτσι θα έχουν τη μέγιστη δυνατή περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά, θα γίνεται η παραγωγή τους με τις μικρότερες δυνατές παρεμβάσεις (λ.χ. εκτός θερμοκηπίων) και επειδή τα φρούτα κάθε εποχής μάς παρέχουν τα συστατικά που χρειαζόμαστε τη συγκεκριμένη εποχή (λ.χ. τα χειμερινά φρούτα είναι πλούσια σε βιταμίνη C η οποία είναι απαραίτητη για γερό ανοσοποιητικό, ενώ τα καλοκαιρινά είναι πιο πλούσια σε νερό για καλύτερη έμμεση ενυδάτωση του οργανισμού).

Οι 4 εποχές των φρούτων

Παρότι με την καλλιέργεια στα θερμοκήπια τα περισσότερα είδη φρούτων είναι διαθέσιμα καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου, οι «κλασικές», φυσικές εποχές τους έχουν ως εξής:

ΧΕΙΜΩΝΑΣ: Μανταρίνια, πορτοκάλια, γκρέιπ φρουτ, μήλα και αχλάδια (μόνο τον Δεκέμβριο)

ΑΝΟΙΞΗ: Πορτοκάλια, λεμόνια, μανταρίνια, μήλα. Από τον Μάιο αρχίζουν τα καλοκαιρινά πορτοκάλια (Βαλένσια), οι φράουλες, τα κεράσια, τα βερίκοκα, τα μούσμουλα και τα πρώιμα πεπόνια.

ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ: Βερίκοκα, φράουλες, κεράσια, ροδάκινα (ορισμένες ποικιλίες), καρπούζια, βύσσινα, πεπόνια, αχλάδια. Τον Ιούνιο υπάρχουν επίσης μούσμουλα και πορτοκάλια, ενώ Ιούλιο και Αύγουστο βγαίνουν και τα σύκα. Τον Αύγουστο αρχίζουν τα δαμάσκηνα και τα σταφύλια.

ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ: Σταφύλια, σύκα, αχλάδια, μήλα, δαμάσκηνα, καρπούζι, πεπόνι. Από Οκτώβριο αρχίζουν τα ακτινίδια, τα κυδώνια, οι λωτοί και τα ρόδια, και από Νοέμβριο τα γκρέιπ φρουτ και τα πορτοκάλια.

ΠΗΓΗ: tanea.gr

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button