Ποια είναι τα συμπτώματα των πεπτικών διαταραχών

Το πεπτικό σύστημα είναι πολύπλοκο, συνεπώς υπάρχουν πολλά διαφορετικά συμπτώματα που δείχνουν ότι κάτι δεν πάει καλά σε κάποια σημεία του.

Τα πρώτα συμπτώματα και «δείκτες» ότι κάτι δεν πάει καλά είναι τα ακόλουθα:

Αιμορραγία

H αιμορραγία μπορεί να συμβεί οπουδήποτε στον πεπτικό σωλήνα, από το στόμα μέχρι τον πρωκτό. Εμετός που συνοδεύεται από αίμα αποκαλύπτει αιμορραγία στο άνω μέρος του πεπτικού συστήματος και αίμα στα κόπρανα αποκαλύπτει αιμορραγία στο κάτω μέρος. Το αίμα στα κόπρανα μπορεί να είναι είτε έντονο κόκκινο, είτε να δώσει στα κόπρανα πολύ σκούρο, σχεδόν μαύρο χρώμα. Οσο πιο ψηλά στην πεπτική οδό εντοπίζεται η αιμορραγία, τόσο πιο σκούρα είναι τα κόπρανα.

Φούσκωμα

Πρόκειται για μια κατάσταση, στην οποία το στομάχι εμφανίζεται πρησμένο και δημιουργεί την αίσθηση της πληρότητας σε βαθμό δυσφορίας, λόγω της συσσώρευσης αερίων, υγρού ή τροφής στο λεπτό έντερο που δεν έχει χωνευτεί. Αυτό μπορεί να συμβεί μεμονωμένα ή σε συνδυασμό με άλλες εντερικές .

Δυσκοιλιότητα

Αν πηγαίνει κανείς στην τουαλέτα τρεις ή λιγότερες φορές στη διάρκεια μίας εβδομάδας και αν τα κόπρανά του είναι σκληρά ή ξηρά, σημαίνει ότι έχει δυσκοιλιότητα.

Διάρροια

Διάρροια είναι η συχνή διέλευση υδατωδών κοπράνων. Πολλοί άνθρωποι βιώνουν αυτή την κατάσταση από καιρού εις καιρόν και συνήθως δεν είναι σύμπτωμα σοβαρής ασθένειας, ιδιαίτερα αν περάσει μέσα σε μία ή δύο ημέρες. Ωστόσο, η χρόνια διάρροια θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια πιο σοβαρή κατάσταση και σίγουρα απαιτεί ιατρική φροντίδα που καλό είναι να δοθεί νωρίς και να μην καθυστερήσει.

Καούρα

Οταν τα οξέα του στομάχου περάσουν στον οισοφάγο, η αίσθηση καψίματος που προκαλούν δημιουργεί την . Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν αίσθημα καψίματος στο λαιμό και πιθανό πόνο στο στήθος. Οι περισσότεροι άνθρωποι υποφέρουν από καούρα περιστασιακά, ειδικά μετά από ένα βαρύ, πικάντικο ή λιπαρό γεύμα, αλλά αν συμβεί αρκετές φορές την εβδομάδα, θα μπορούσατε να έχετε διαταραχή γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης.

Ακράτεια

Η κατάσταση αυτή αναφέρεται στη διαρροή περιττωμάτων, εξαιτίας του κακού ελέγχου των εντέρων. Ορισμένα φάρμακα όπως κάποια αντιβιοτικά θα μπορούσαν να προκαλέσουν αυτή την κατάσταση σε προσωρινή βάση. ′Η θα μπορούσε να είναι ένα σύμπτωμα ασθενειών του εντέρου, όπως η κοιλιοκάκη ή ορισμένες νευρικές διαταραχές.

Ναυτία και εμετός

Ο εμετός περιγράφει τη διαδικασία κατά την οποία τα περιεχόμενα του στομάχου ωθούνται έξω από τον οισοφάγο και έξω από το στόμα. Η είναι η αίσθηση της κοιλιακής δυσφορίας που προηγείται της πράξης του εμετού. Μπορεί να είναι ένα σύμπτωμα ευρέος φάσματος καταστάσεων από μια αλλεργία ή πέτρες στα νεφρά μέχρι κάποιον καρκινικό όγκο. Εάν η ναυτία και ο εμετός επιμένουν, πρέπει να αναζητηθεί ιατρική φροντίδα.

Κοιλιακό άλγος

Το κοιλιακό άλγος αναφέρεται σε οποιονδήποτε πόνο ανάμεσα στο στήθος και τη βουβωνική χώρα. Μπορεί να έρχεται κατά κύματα ή να είναι ένας σταθερός . Η έντασή του δεν συνδέεται πάντοτε αναλογικά με τη σοβαρότητα της κατάστασης από την οποία προκαλείται. Ο κοιλιακός πόνος είναι ένα σύμπτωμα της πλειοψηφίας των πεπτικών ασθενειών και είναι προτιμότερο να πάτε σε γιατρό, εάν ο πόνος δεν σταματήσει μέσα σε μια-δυο μέρες.

Προβλήματα κατάποσης

Η κατάσταση αυτή είναι επίσης γνωστή ως δυσφαγία. Αναφέρεται στο αίσθημα δυσκολίας να περάσουν οι τροφές και τα υγρά από το στόμα στο στομάχι. Συνήθως δεν πρόκειται για σύμπτωμα σοβαρών διαταραχών, αλλά μπορεί να προκαλέσει μια σημαντική δυσφορία. Θα πρέπει, ωστόσο, να εξετάζεται από τον γιατρό για να αποκλειστούν σοβαρότατες καταστάσεις.

Αύξηση βάρους ή απώλεια βάρους

Η αύξηση του σωματικού βάρους χωρίς εμφανή λόγο μπορεί να οφείλεται σε κακή πέψη, σε μεταβολική διαταραχή, σε λήψη ορισμένων φαρμάκων ή να είναι αποτέλεσμα δυσαπορρόφησης ορισμένων θρεπτικών ουσιών. Η ανεξήγητη απώλεια βάρους από την άλλη πλευρά, μπορεί να είναι το αποτέλεσμα κάποιας συνθήκης όπως η γρίπη ή ένα στοματικό έλκος, αλλά θα μπορούσε επίσης να είναι ένα πιο σοβαρό προειδοποιητικό σημάδι για παθήσεις όπως ο διαβήτης ή ο καρκίνος.

ΠΗΓΗ : www.medinova.gr

Related Articles

Back to top button