Ποια είδη άσκησης «νικούν» την παχυσαρκία

Το τζόκινγκ φάνηκε να είναι το καλύτερο είδος άσκησης

Μελέτη, που δημοσιεύεται στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό PLOS Genetics, συνδέει συγκεκριμένα είδη άσκησης με μικρότερη πιθανότητα εμφάνισης ς, σε άτομα με γενετική προδιάθεση.

Για τους σκοπούς της μελέτης, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα σχετικά με το σωματικό βάρος, το ποσοστό σωματικού λίπους και τις συνήθειες άσκησης, από 18.424 ενήλικες, ηλικίας 30-70 ετών.

Συνολικά, το τζόκινγκ φάνηκε να είναι το καλύτερο είδος άσκησης για την αποτελεσματική ρύθμιση του σωματικού βάρους σε άτομα με γενετική προδιάθεση εμφάνισης παχυσαρκίας. Αντίστοιχα ήταν τα αποτελέσματα και για το περπάτημα, την ορειβασία, ορισμένα είδη χορού και τη γιόγκα μεγάλης χρονικής διάρκειας. Αντίθετα, η ποδηλασία και η κολύμβηση δε συσχετίσθηκαν με πρόληψη της παχυσαρκίας σε άτομα με γενετική προδιάθεση.

Όπως σχολιάζουν οι ερευνητές, τα παραπάνω ευρήματα δείχνουν ότι η επίδραση των γονιδίων παχυσαρκίας μπορεί να μετριαστεί από διάφορα είδη άσκησης, όπως έχουν δείξει στο παρελθόν και άλλες μελέτες.

Η παχυσαρκία έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις στην εποχή μας. Πέρα από τα προβλήματα που μπορεί να προκαλέσει στην καθημερινότητά μας,  ο όρος αυτός, συνδέεται με πολύ σοβαρές για την ανθρώπινη υγεία ασθένειες, όπως ο διαβήτης τύπου 2, η καρδιακή ανεπάρκεια και ο καρκίνος.

Ο όρος παχυσαρκία χρησιμοποιείται σε άτομα που έχουν δείκτη μάζας σώματος από 30 και πάνω. Ο ΔΜΣ είναι ένας υπολογισμός που λαμβάνει υπόψη το βάρος και το ύψος ενός ατόμου. Ωστόσο, ο αυτός ο δείκτη έχει ορισμένους περιορισμούς.

Σύμφωνα με το CDC, οι παράγοντες όπως η ηλικία, το φύλο, η εθνικότητα και η μυϊκή μάζα μπορούν να επηρεάσουν τη σχέση μεταξύ BMI και σωματικού λίπους. Επίσης, ο ΔΜΣ δεν κάνει διάκριση μεταξύ λίπους, μυϊκής μάζας ή του βάρους των οστών και δεν παρέχει καμία ένδειξη για την κατανομή του λίπους στο σώμα.

Παρά τους περιορισμούς αυτούς, το ΔΜΣ εξακολουθεί να χρησιμοποιείται ευρέως ως δείκτης για την παχυσαρκία.

Τι προκαλεί όμως την παχυσαρκία;

Η κατανάλωση περισσότερων θερμίδων από ότι καίμε στην καθημερινή δραστηριότητα και την άσκηση (σε μακροπρόθεσμη βάση), προκαλεί παχυσαρκία. Με την πάροδο του χρόνου, αυτές οι επιπλέον θερμίδες συσσωρεύονται και έτσι προκύπτει το περιττό βάρος που δεν μπορείτε να χάσετε εύκολα. Για την καλύτερη καταπολέμηση της παχυσαρκίας, πρέπει πρώτα να αναγνωρίσουμε τις αιτίες που προκαλούν παχυσαρκία.

ΠΗΓΗ: www.newsbeast.gr  ,  www.neadiatrofis.gr  ,  www.basetraining.org

Related Articles

Back to top button