Η ώρα του φαγητού εξίσου σημαντική με τις θερμίδες για τα κιλά

 

Οι άνθρωποι που παραλείπουν γεύματα, τρώνε «στο πόδι» ή καταναλώνουν αργά το βράδυ είναι λιγότερο υγιείς απ' ό,τι όσοι τρώνε σαν άνθρωποι και σε τακτά χρονικά διαστήματα, σύμφωνα με νέα ευρήματα.

Όπως αποκαλύπτει μία νέα συνδυασμένη ανάλυση (μετανάλυση) προγενέστερων μελετών, όσοι τρώνε ακατάστατα διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο υπέρτασης, τύπου 2 διαβήτη και παχυσαρκίας.

Οι επιστήμονες από το Kings College του Λονδίνου (KCL) και το Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ που υπογράφουν τη μετανάλυση λένε ότι απαιτούνται μεγαλύτερης κλίμακας έρευνες που θα εξετάσουν την επίδραση της χρονοδιατροφής στη δημόσια υγεία.

Όπως εξηγούν οι ερευνητές στην «Βρετανική Επιθεώρηση ς» (BJN), η χρονοδιατροφή είναι η αρχή της κατανάλωσης τροφής στις ώρες της ημέρας που είναι πιο χρήσιμες για την εκπλήρωση των ενεργειακών (θερμιδικών) αναγκών του οργανισμού και την αποτροπή της αποθήκευσης της τροφής ως λίπους σε ορισμένα τμήματα του σώματος.

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι ο τρόπος με τον οποίο τρεφόμαστε έχει αλλάξει εξαιτίας της αύξησης των εργαζομένων σε κυλιόμενες βάρδιες και του «κοινωνικού τζετ λαγκ» που προκαλείται όταν κάποιος ζει με βάση τις κοινωνικές υποχρεώσεις του και όχι με βάση τις ανάγκες του οργανισμού του.

Όπως λένε, τις τελευταίες δεκαετίες η παράλειψη ενός ή περισσότερων γευμάτων έχει γίνει κανόνας για πολλούς ανθρώπους, ενώ πάρα πολλοί τρώνε εκτός σπιτιού, καθ' οδόν προς μία δουλειά, πολύ αργά το βράδυ ή όποτε βρίσκουν λίγο ελεύθερο χρόνο.

Αυτό όμως όχι μόνο αποδιοργανώνει τον οργανισμό, αλλά οδηγεί και σε κακές διατροφικές επιλογές αφού αφ' ενός τα πρόχειρα φαγητά είναι πιο εύκολα προσβάσιμα, αφ' ετέρου είναι εξίσου εύκολο να παραλείψει λ.χ. κάποιος το πρωινό και να φάει πολύ το μεσημέρι ή να μείνει νηστικός έως το βράδυ που θα γυρίσει σπίτι του και θα φάει ό,τι βρει μπροστά του.

«Φαίνεται ότι υπάρχει κάποια αλήθεια στην έκφραση “να τρως πρωινό σαν βασιλιάς, μεσημεριανό σαν πρίγκιπας και βραδινό σαν ζητιάνος” αλλά χρειαζόμαστε κι άλλες μελέτες για να το διερευνήσουμε περαιτέρω», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Γκέρντα Ποτ, λέκτορας Διαβήτη & Διατροφικών Επιστημών στο KCL.

«Αν και όλα τα διαθέσιμα στοιχεία συγκλίνουν στο ότι η κατανάλωση πολλών θερμίδων το βράδυ συντελούν στην παχυσαρκία, εξακολουθούν να υπάρχουν κενά στις γνώσεις μας για το αν η ενεργειακή πρόσληψη πρέπει να μοιράζεται εξ ίσου στη διάρκεια της ημέρας ή αν το πρωινό πρέπει να μας παρέχει τις περισσότερες θερμίδες της ημέρας».

tanea.gr

Related Articles

Back to top button