Καρδιακές παθήσεις: «Καμπανάκι» η ώρα που τρώτε πρωϊνό και βραδινό

Αν τρώτε τη λάθος ώρα, αυτό μπορεί να είναι ένα σημάδι κινδύνου για να εμφανίσετε κάποια καρδιακή πάθηση, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Η μελέτη, η οποία ανέλυσε την υγεία και τη διατροφή 100.000 ανθρώπων, διαπίστωσε ότι κάθε ώρα μετράει όταν πρόκειται για την υγεία της ς και τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων.

Το να τρώτε και βραδινό νωρίτερα είναι καλύτερο για την πρόληψη καρδιακών παθήσεων όπως τα εγκεφαλικά και η καρδιακή ανεπάρκεια. Εμπειρογνώμονες από πολλά ευρωπαϊκά ιδρύματα δήλωσαν ότι τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι «οι χρόνοι των γευμάτων» καθώς και η «διατροφική ποιότητα μιας δίαιτας» μπορεί να επηρεάσουν την υγεία της καρδιάς.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι το φαγητό σε «λάθος χρόνους» μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο διαβήτη και καρκίνου. Θεωρείται ότι ο χρόνος των γευμάτων μας, μαζί με την έκθεση στο φως, επηρεάζει τους κιρκάδιους ρυθμούς μας (εσωτερικό ρολόι του σώματος) και, επομένως, την υγεία μας.

Η τελευταία μελέτη εξέτασε τα δεδομένα υγείας 103.389 ατόμων από τη μελέτη NutriNet-Santé – ένα project που ξεκίνησε το 2009 για τη μελέτη της σχέσης μεταξύ διατροφής και υγείας. Ευρωπαίοι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι για κάθε ώρα που κάποιος αμελούσε το πρωινό, υπήρχε 6% κίνδυνος να αναπτύξει καρδιαγγειακή νόσο.

Για παράδειγμα, εάν ένα άτομο είχε το πρώτο του γεύμα στις 7 το πρωί και κάποιο άλλο στις 10 το πρωί, το δεύτερο άτομο θα είχε 18% υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξει καρδιαγγειακή νόσο στη ζωή του. Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Nature Communications, διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που έτρωγαν το τελευταίο τους γεύμα μετά τις 21:00 είδαν 28% αύξηση στον κίνδυνο εμφάνισης εγκεφαλικών αγγειακών παθήσεων όπως επεισόδιο και ανεύρυσμα εγκεφάλου σε σύγκριση με εκείνους που απολάμβαναν το τελευταίο τους γεύμα πριν τις 20:00.

Η Tracy Parker, διαιτολόγος στο British Heart Foundation, δήλωσε: «Αυτή η ενδιαφέρουσα μελέτη προστίθεται σε άλλες έρευνες που υποδηλώνουν ότι ο χρόνος των διατροφικών μας συνηθειών θα μπορούσε επίσης να παίξει ρόλο στον κίνδυνο ανάπτυξης καρδιακών παθήσεων. Φαίνεται να υπάρχει σύνδεση μεταξύ του εσωτερικού ρολογιού του σώματός μας, της πέψης και της απορρόφησης των θρεπτικών συστατικών. Οι κιρκάδιοι ρυθμοί του σώματός μας είναι σχεδιασμένοι για φαγητό την ημέρα και ύπνο τη νύχτα. Εάν διαταραχθούν, αυτό θα μπορούσε να έχει επιπτώσεις στην υγεία της καρδιάς μας».

Ωστόσο, οι ερευνητές είπαν ότι χρειάζεται περαιτέρω μελέτη για να εξεταστεί η σχέση μεταξύ του χρόνου των γευμάτων και της καρδιαγγειακής υγείας. Όπως διευκρίνισαν, «αυτή η εργασία χρειάζεται αναπαραγωγή σε άλλες κοόρτες μεγάλης κλίμακας σε διαφορετικά περιβάλλοντα και χρησιμοποιώντας διαφορετικές και συμπληρωματικές προσεγγίσεις».

ΠΗΓΗ: www.healthstat.gr

Related Articles

Back to top button