Δυσανεξία / ευαισθησία στη λακτόζη: 5 φυτικές εναλλακτικές γάλακτος

Το είναι η πρώτη τροφή που λαμβάνουμε και αυτή που συµβάλλει στην ανάπτυξή µας.

Κάποιοι όμως, καθώς μεγαλώνουν, παρουσιάζουν ενοχλητικά συµπτώµατα κάθε φορά που πίνουν γάλα, όπως φούσκωµα εξαιτίας της δυσανεξίας στη λακτόζη ή λόγω αλλεργικών αντιδράσεων.

Για αυτούς, αλλά και για εκείνους που είτε νηστεύουν είτε ακολουθούν χορτοφαγική διατροφή, υπάρχουν πολλές επιλογές.

Δείτε στις παρακάτω εικόνες ροφήματα φυτικής προέλευσης, πλούσια σε θρεπτικά συστατικά που μπορείτε να καταναλώνετε αν έχετε ευαισθησία στη λακτόζη ή θέλετε να αποφεύγετε τα ζωικά παράγωγα:

Γάλα καρύδας: Έχει τη γεύση της καρύδας, είναι γλυκό και έχει κρεμώδη υφή. Δεν είναι γάλα που μπορείτε να πιείτε σκέτο ή να το καταναλώσετε με τα δημητριακά σας, μπορείτε όμως να το βάλετε στον καφέ, να φτιάξετε με αυτό smoothie με φρούτα, κέικ ή να δώσετε εξωτική γεύση στα φαγητά σας. Είναι πλούσιο σε μαγνήσιο και σίδηρο, ενώ δεν περιέχει μεγάλη ποσότητα νατρίου. Το μεγαλύτερο μέρος του λίπους που περιέχει είναι κορεσμένο, γι' αυτό πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο.

Γάλα ρυζιού: Είναι εύπεπτο και ελαφρύ. Παράγεται συνήθως από καστανό ρύζι και τις περισσότερες φορές αναμειγνύεται με σιρόπι ζαχαροκάλαμου και εμπλουτίζεται με ασβέστιο. Μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε για την παρασκευή επιδορπίων, σνακ και γλυκών. Είναι πλούσιο σε σάκχαρα, βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία, γι' αυτό και θεωρείται καλή επιλογή για όσους ασκούνται. Δεν περιέχει χοληστερίνη και λακτόζη, γι' αυτό και ενδείκνυται για όσους υποφέρουν από δυσανεξία στη λακτόζη, αλλεργία στη σόγια ή προβλήματα του πεπτικού.

Γάλα σόγιας: Η γεύση του θυμίζει όσπρια, αλλά χάρη στα φυσικά ενισχυτικά γεύσης που συνήθως περιέχουν πολλά γάλατα σόγιας που κυκλοφορούν στην αγορά πίνεται ευχάριστα. Μπορείτε να το πιείτε σκέτο, να το συνδυάσετε με δημητριακά, να το βάλετε στον καφέ. Περιέχει περίπου την ίδια ποσότητα πρωτεΐνης με το γάλα αγελάδας. Παρέχει υδατάνθρακες, νάτριο, σίδηρο, ριβοφλαβίνη, ασβέστιο και φυτικές ίνες. Είναι καλή πηγή λεκιθίνης και βιταμίνης Ε. Περιέχει, επίσης, ισοφλαβόνες (φυτοοιστρογόνα) και είναι πλούσιο σε πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, ενώ δεν περιέχει χοληστερίνη. Τέλος, δεν έχει καζεΐνη, την πρωτεΐνη ορού γάλακτος. Αν έχετε όμως αλλεργία στη σόγια πρέπει να το αποφεύγετε.

Γάλα αμυγδάλου: Είναι πολύ γευστικό και έχει κρεμώδη υφή. Μπορείτε να το πιείτε σκέτο, να το βάλετε στα δημητριακά, αλλά και σε διάφορες παρασκευές, όπως ρυζόγαλο, μιλκσέικ, και άλλα γλυκά και επιδόρπια. Είναι πλούσιο σε μέταλλα (π.χ. σίδηρο, ψευδάργυρο, ασβέστιο και µαγνήσιο). Περιέχει επίσης ακόρεστα λιπαρά οξέα, βιταµίνη Ε και φυτοστερόλες. Δεν περιέχει λακτόζη, χοληστερίνη και γλουτένη.

Γάλα βρόμης: Δεν περιέχει χοληστερίνη, ούτε λακτόζη, γεγονός που καθιστά το συγκεκριμένο ρόφημα κατάλληλο για όσους έχουν δυσανεξία ή αλλεργία στο γάλα.

ΠΗΓΗ: Onmed.gr

Related Articles

Back to top button