Διατροφή χαμηλή σε φλαβανόλες οδηγεί σε απώλεια μνήμης – Τι πρέπει να τρώτε

Η μνήμη είναι μια από τις πιο σημαντικές λειτουργίες του ανθρώπινου εγκεφάλου, αφού επιτρέπει στον οργανισμό μας να θυμάται τα πράγματα που έχουμε μάθει και να αναπαράγει τις εμπειρίες μας. Συνεπώς, η βελτίωση της μνήμης είναι κάτι το οποίο απασχολεί πολλούς ανθρώπους, ειδικά όσους έχουν προβλήματα συγκέντρωσης και ξεχνούν συχνά πράγματα.

Μερικές φορές, η βελτίωση της μνήμης μπορεί να επιτευχθεί μέσω της διατροφής. Οι τροφές με φλαβονόλες έχουν αποδειχθεί ότι βελτιώνουν την μνήμη και την λειτουργία του εγκεφάλου.

Οι φλαβονόλες είναι φυσικά συστατικά που υπάρχουν σε μεγάλο αριθμό τροφών, όπως φρούτα, λαχανικά, βότανα, κόκκινο κρασί και σοκολάτα. Η κατανάλωση τροφών με φλαβονόλες έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει την μνήμη και την λειτουργία του εγκεφάλου.

Οι φλαβανόλες είναι θρεπτικά συστατικά γνωστά για τις αντιοξειδωτικές τους ιδιότητες, που εντοπίζονται σε ορισμένα φρούτα και λαχανικά.

Η διατροφή με χαμηλή περιεκτικότητα σε φλαβανόλες οδηγεί σε στους ηλικιωμένους, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύεται στα Πρακτικά της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών.

Οι φλαβανόλες είναι θρεπτικά συστατικά γνωστά για τις αντιοξειδωτικές τους ιδιότητες, που εντοπίζονται σε ορισμένα φρούτα και λαχανικά, όπως το λάχανο, τα σταφύλια, το ροδάκινο, οι ντομάτες, το μαρούλι, το μπρόκολο και τα κρεμμυδάκια.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν με τεστ την πρόσληψη φλαβανόλης και την απώλεια μνήμης, λόγω φυσιολογικής γήρανσης σε 3.500 υγιείς ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας. Διαπίστωσαν ότι η αναπλήρωση αυτών των συστατικών διατροφής σε ενήλικες άνω των 60 ετών με ήπια έλλειψη φλαβανόλης βελτίωσε τις επιδόσεις τους σε αυτά τα τεστ.

Συγκεκριμένα, οι φλαβανόλες βελτίωσαν τη λειτουργία της οδοντωτής έλικας, μιας συγκεκριμένης περιοχής μέσα στον ιππόκαμπο του εγκεφάλου, περιοχή ζωτικής σημασία για την εκμάθηση νέων αναμνήσεων. Ωστόσο, δεν βελτίωσαν τη μνήμη που σχετίζεται με άλλες περιοχές του εγκεφάλου.

Επίσης, οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι ο γηράσκων εγκέφαλος απαιτεί συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά για τη βέλτιστη υγεία του, όπως και ο αναπτυσσόμενος εγκέφαλος απαιτεί συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά για τη σωστή ανάπτυξή του.

Όπως σημειώνει ο καθηγητής Νευροψυχολογίας του Πανεπιστημίου Κολούμπια και ένας από τους επικεφαλής της μελέτης, Άνταμ Μπρίκμαν, «η βελτίωση μεταξύ των συμμετεχόντων στη μελέτη που είχαν διατροφή χαμηλής περιεκτικότητας σε φλαβανόλες ήταν σημαντική.

Και εγείρει τη δυνατότητα χρήσης διατροφής ή συμπληρωμάτων πλούσιων σε φλαβανόλες για τη βελτίωση της γνωστικής λειτουργίας σε ηλικιωμένους».

ygeiamou.gr

 

Related Articles

Back to top button