Το απόλυτο γιατροσόφι: Τα οφέλη του συνδυασμού σκόρδου με μέλι στις ιώσεις – Πως να το φτιάξετε

Δεν μπορούμε να αποφύγουμε να αρρωστήσουμε καθώς η εποχή της ς και των ιώσεων πλησιάζει. Το μυστικό, ωστόσο, για να τις προλάβετε βρίσκεται στο ντουλάπι της κουζίνας σας.

Πιθανότατα έχετε ένα φαρμακείο στο μπάνιο εφοδιασμένο με φάρμακα για το κρυολόγημα για να καταπολεμήσετε τις ιώσεις που συχνά φέρνει ο κρύος καιρός. Τι θα γινόταν όμως αν σας έλεγαν ότι δύο συστατικά που  σίγουρα έχετε στην κουζίνα σας (και όχι στο φαρμακείο) θα μπορούσαν να σας βοηθήσουν να ξεπεράσετε αλώβητοι αυτήν την εποχή γρίπης και κρυολογήματος;

Ίσως γνωρίζετε ήδη ότι το σκόρδο και το μέλι είναι, από μόνα τους, γνωστά για τις ιδιότητές τους να τονώνουν το ανοσοποιητικό.

Αυτό που ίσως αγνοείτε είναι ότι μια συγκεκριμένη διαδικασία που συμβαίνει όταν συνδυάζετε αυτά τα δύο και τα αφήνετε να ζυμωθούν για κάποιο χρόνο μαζί μπορεί να σας δώσει το ελιξίριο του ανοσοποιητικού σας.

Παρόλο που τον τελευταίο καιρό το συγκεκριμένο γιατροσόφι διαδίδεται  στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο συνδυασμός του σκόρδου με το μέλι αποτελεί από πολύ καιρό την απόλυτη σπιτική θεραπεία για το κρυολόγημα που θα θέλετε να έχετε στη διάθεσή σας αυτή τη σεζόν.

Όταν λαμβάνονται χωριστά, το σκόρδο και το μέλι έχουν και τα δύο ιδιότητες ενίσχυσης του ανοσοποιητικού.

Το σκόρδο, για παράδειγμα, χρησιμοποιείται από το 1550 π.Χ. ως αντιβιοτικό κατά τη διάρκεια επιδημιών και σήμερα είναι γνωστό για τις αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του, οι οποίες είναι ουσιαστικές για τη βελτίωση της λειτουργίας του ανοσοποιητικού και την καταπολέμηση των λοιμώξεων.

Όσο για το μέλι, δεν είναι μόνο καταπραϋντικό για τον πονόλαιμο στο τσάι, αλλά είναι επίσης γνωστό ότι επιφέρει αντιοξειδωτικά, αντιφλεγμονώδη ακόμη και αντιβακτηριακά αποτελέσματα.

Μόλις όμως συνδυαστεί, το σκόρδο με το μέλι προκύπτει  μια πραγματική υπερδύναμη που βοηθά στην υποστήριξη του ανοσοποιητικού συστήματος ενώ ανακουφίζει από τα συμπτώματα του κρυολογήματος, της γρίπης, του πονόλαιμου και του βήχα.

Το σκόρδο χρησιμοποιείται από το 1550 π.Χ. ως αντιβιοτικό κατά τη διάρκεια επιδημιών και σήμερα είναι γνωστό για τις αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του.

Πώς φτιάχνετε το μέλι από σκόρδο που έχει υποστεί ζύμωση;

Είναι πολύ εύκολο να γίνει, αλλά απαιτεί λίγη υπομονή. Αν διστάζετε να ακολουθήσετε έναν οδηγό στο TikTok, η συνταγή της Bon Appétit είναι μια καλή εναλλακτική, ενώ και ο Brad Leone έχει επίσης ένα αντίστοιχο βίντεο.

Σύμφωνα με μια συνταγή του blogger και δημιουργού περιεχομένου ευεξίας Mckenzie Wheeler, το μόνο που χρειάζεστε είναι αγνό, αφιλτράριστο και ανεπεξέργαστο μέλι και ξεφλουδισμένες σκελίδες σκόρδου από 2 έως 3 κεφάλια. Σε ένα καθαρό, στεγνό βάζο (αφού το αποστειρώσετε), προσθέτετε τις σκελίδες σκόρδου σας. Αν τρυπήσετε κάθε σκελίδα με ένα μαχαίρι θα μεγιστοποιήσετε την ποσότητα σκόρδου που εγχέεται στο μέλι, αλλά μπορείτε επίσης να τις προσθέσετε ως έχουν. Προσθέστε το μέλι σας στο ίδιο βάζο, καλύπτοντας εντελώς τις σκελίδες σκόρδου, ώστε το βάζο σας να γεμίσει περίπου τα 2/3.

Μόλις ανακατευτούν όλα, σφραγίστε το βάζο σας και αφήστε το περιεχόμενο να “καθίσει” για 3 έως 4 εβδομάδες. Όπως θα παρατηρήσετε, θα αρχίσουν να δημιουργούνται φυσαλίδες στο μέλι και θα πρέπει περιοδικά να ανοίγετε το βάζο κάθε 1 με 2 ημέρες. Αφήστε τον αέρα να βγει από το βάζο. Θα ξέρετε ότι το μέλι είναι έτοιμο όταν είναι αισθητά πιο αραιό και λιγότερο παχύρρευστο. Αυτό συμβαίνει επειδή τραβούν το υγρό οι σκελίδες σκόρδου. Αυτό θα αρχίσει να συμβαίνει στις 3 έως 4 εβδομάδες.

Επαγγελματική συμβουλή: Μπορεί να φαίνεται καλή ιδέα να το αποθηκεύσετε στο ψυγείο, αλλά μην το κάνετε. Δεν χρειάζεται να μπει στο ψυγείο, είτε πριν είτε αφού είναι έτοιμο. Το κρύο θα κάνει το μέλι να κρυσταλλώσει και θα επιβραδύνει τη διαδικασία ζύμωσης.

Πώς χρησιμοποιείτε το μέλι;

Η κατανάλωση του σκόρδου απευθείας από το βάζο (μερικές σκελίδες την ημέρα θα κάνει τη διαφορά) και η χρήση του μελιού στο τσάι ή σε άλλα ροφήματα είναι ο πιο συνηθισμένος τρόπος για να χρησιμοποιήσετε το ζυμωμένο σκόρδο με το μέλι ως θεραπεία ή πρόληψη για την εποχή των ιώσεων.

Αλλά δεν χρειάζεται να σταματήσετε εκεί,. Διατηρήστε το ανοσοποιητικό σας σύστημα ισχυρό προσθέτοντάς το σε βινεγκρέτ ή ανακατεύοντας σε οποιοδήποτε πιάτο που χρειάζεται σκόρδο, όπως το μαρινάρισμα γαρίδων ή κοτόπουλου.

Πιο κάτω μπορείτε να διαβάσετε για τις ωφέλειες στον οργανισμό μας αν συνδυάσουμε μέλι και σκόρδο.

1. Βελτιώνεται η κυκλοφορία του αίματος

Οι θειούχες χημικές ουσίες στο σκόρδο, όταν συνδυάζονται με τις ωφέλειες του μελιού, κάνουν πολύ καλό στο κυκλοφορικό σας σύστημα.

Και τα δύο συστατικά προλαμβάνουν το πήξιμο του αίματος και δυναμώνουν τις αρτηρίες σας για την αποφυγή διαταραχών όπως η θρόμβωση και οι κιρσοί.

2. Μειώνεται η αρτηριακή πίεση

Η υψηλή αρτηριακή πίεση είναι μια νόσος που μπορεί να απειλήσει ολόκληρη την καρδιαγγειακή σας υγεία. Για να την ελέγξετε με φυσικό τρόπο, δοκιμάστε να καταναλώνετε μέλι και σκόρδο με άδειο στομάχι κάθε μέρα.

3. Μειώνεται η φλεγμονή

Μελέτες έχουν δείξει ότι πολλές από τις χρόνιες διαταραχές της υγείας τις οποίες αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι συνδέονται με ανισορροπίες στο σώμα οι οποίες προκαλούν φλεγμονή.

Τόσο το σκόρδο όσο και το μέλι καταπολεμούν τη φλεγμονή και λειτουργούν ως φυσικά παυσίπονα, βοηθώντας σε περιπτώσεις αρθρίτιδας, κατακράτησης υγρών και μυϊκών διαταραχών.

4. Ενισχύεται το ανοσοποιητικό σύστημα

Οι αντιμικροβιακές και αντιμυκητιακές ιδιότητες του μελιού και του σκόρδου είναι εξαιρετικές για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού σας συστήματος.

Και τα δύο συστατικά βελτιώνουν τις άμυνες του οργανισμού κατά των ιών, των βακτηρίων και κάθε άλλου είδους παθογόνου οργανισμού.

5 Καταπολεμάται ο βήχας

Όποτε ο βήχας σας οφείλεται σε κάποια βακτηριακή λοίμωξη ή σε ιό, δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από ένα απλό σιρόπι φτιαγμένο με μέλι και λιωμένο σκόρδο.

Καταπραΰνει τον ερεθισμό που αισθάνεστε και δρα επίσης ως αποχρεμπτικό, προάγοντας την απομάκρυνση του φλέγματος.

6. Επιταχύνεται η ανάρρωσή σας από τα και τη γρίπη

Όλα τα συμπτώματα του κρυολογήματος και της γρίπης μπορούν να ανασταλούν προσωρινά με τη συνεχόμενη κατανάλωση του συγκεκριμένου μείγματος.

Αυτή συμβάλλει στην καταπολέμηση των ιών και ενισχύει την παραγωγή των αντισωμάτων που είναι υπεύθυνα για την προστασία των αεροφόρων οδών σας.

www.oloygeia.gr

Related Articles

Back to top button