Ποια είναι τα συμπτώματα της τενοντίτιδας

Τα της τενοντίτιδας μπορούν να εμφανιστούν σε σχεδόν οποιοδήποτε μέρος του σώματος όπου υπάρχει κίνηση. Η τενοντίτιδα συμβαίνει όταν υποστούν βλάβη οι ινώδεις ιστοί (τένοντες) που συνδέουν οστά και .

Επειδή τεντώνουν και μαζεύονται προκειμένου να επιτρέψουν στους μύες να κινούν τα οστά, οι ινώδεις ιστοί καταπονούνται και αν η καταπόνηση αυτή είναι ιδιαίτερα έντονη, μπορεί να υποστούν βλάβη. Από το ισχίο ή τον αγκώνα μέχρι τα γόνατα και τους ώμους τα συμπτώματα της τενοντίτιδας προκύπτουν όταν η κανονική κίνηση των τενόντων παρεμποδίζεται και τότε ο ινώδης ιστός αποκτά φλεγμονή.

Είναι σημαντικό να αναγνωρίσετε εγκαίρως την τενοντίτιδα, προκειμένου να διασφαλίσετε την σωστή θεραπεία και την πλήρη ανάρρωση.

Πόνος

Όταν ο ινώδης συνδετικός ιστός υποστεί φλεγμονή, πιθανότατα θα αισθανθείτε πόνο στη συγκεκριμένη περιοχή. Αυτός ο μπορεί να ξεκινήσει ως ένα ήπιο κάψιμο. Σταδιακά ο πόνος θα αυξηθεί σ' αυτή την περιοχή, ιδιαίτερα όταν αυτή πιέζεται. Οι περισσότεροι άνθρωποι θα αρχίσουν να αισθάνονται τον πόνο κατά την εκτέλεση κάποιας δραστηριότητας ή αθλήματος, αλλά όσο το σύμπτωμα της τενοντίτιδας αναπτύσσεται, οι άνθρωποι αρχίζουν να παρατηρούν περισσότερο πόνο στην πληγείσα περιοχή, ακόμα και κατά την εκτέλεση συνηθισμένων δραστηριοτήτων. Πολλοί αναφέρουν ότι ο πόνος είναι χειρότερος νωρίς το πρωί και αργά το βράδυ.

Κίνηση

Καθώς η τενοντίτιδα εξελίσσεται, μπορεί να διαπιστώσετε ότι είναι δύσκολο να κινήσετε πλήρως την πληγείσα περιοχή. Ειδικά αν υπάρχει τενοντίτιδα στον αγκώνα ή το γόνατο, η κίνηση μπορεί να περισταλεί ή να περιοριστεί σε ένα συγκεκριμένο εύρος πριν φτάσει σε συνολική ακαμψία.

Όταν οι τένοντες πρηστούν, μπορεί να συσσωρευτεί υγρό γύρω από την πληγείσα περιοχή. Δεν είναι ασυνήθιστο να υπάρχει ερυθρότητα, ρευστότητα και διόγκωση στην πάσχουσα περιοχή. Πολλοί άνθρωποι αναφέρουν ένα εξόγκωμα ακριβώς πάνω από τον τένοντα, καθώς συγκεντρώνεται γύρω από αυτόν το υγρό. Συνήθως η φλεγμονή θεωρείται πως είναι το μεταγενέστερο στάδιο της τενοντίτιδας.

Ήπια έως σοβαρά συμπτώματα

Τα συμπτώματα της τενοντίτιδας κυμαίνονται από ήπια έως σοβαρά, ανάλογα με τον τύπο και την ποσότητα της βλάβης του τένοντα. Οι αιτίες της τενοντίτιδας μπορεί να εμφανιστούν ξαφνικά και να είναι άμεσα ιδιαίτερα σοβαρές, αν η περιοχή πιεστεί πάρα πολύ εξαιτίας για παράδειγμα ενός αθλητικού τραυματισμού, μιας πτώσης ή ενός ατυχήματος. Πιο αργά εμφανίζεται η βλάβη όταν υπάρχει μια επαναλαμβανόμενη κίνηση, με την πάροδο του χρόνου, όπως για παράδειγμα αν κάποιος παίζει τένις ή αν δουλεύει για χρόνια με το πληκτρολόγιο ενός ηλεκτρονικού υπολογιστή.

Στο πρώτο σημάδι του πόνου ή της δυσφορίας θα πρέπει να επισκεφθείτε το γιατρό, έτσι ώστε να ξεκινήσετε άμεσα τη θεραπεία για την τενοντίτιδα.

ΠΗΓΗ : www.medinova.gr

Related Articles

Back to top button