Υψηλό σάκχαρο: 8 φρούτα που δεν πρέπει να τρώτε εάν πάσχετε από διαβήτη και 9 που επιτρέπονται

Τι είναι ο σακχαρώδης ;

Ο (ΣΔ) είναι μια νόσος που χαρακτηρίζεται από αύξηση του σακχάρου (γλυκόζης) στο αίμα, που κατά κύριο λόγο οφείλεται στην ελλιπή παραγωγή ινσουλίνης. Η ινσουλίνη είναι μια ορμόνη που εκκρίνεται από το πάγκρεας. Ένας από τους κύριους ρόλους της είναι να βοηθάει το του αίματος να εισέρχεται στα κύτταρα ώστε να χρησιμοποιηθεί ως “καύσιμο” για την παραγωγή ή την αποθήκευση ενέργειας.

Υπάρχουν δυο βασικοί τύποι διαβήτη:

Ο διαβήτης Τύπου 1 εμφανίζεται συνήθως σε νεαρά άτομα (αν και μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία). Χαρακτηρίζεται από καταστροφή των β-κυττάρων του παγκρέατος που παράγουν την ινσουλίνη, με αποτέλεσμα να είναι αναγκαία η χορήγηση ινσουλίνης με ενέσεις για να μπορεί το άτομο να επιβιώσει.

Ο διαβήτης Τύπου 2 αφορά κυρίως άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, συνήθως παχύσαρκα και συχνά υπάρχει κληρονομική προδιάθεση για την εμφάνισή του. Για τη θεραπεία του απαιτείται απώλεια βάρους (με σωστή διατροφή και άσκηση) και χορήγηση αρχικά δισκίων και σε προχωρημένα στάδια χορήγηση ινσουλίνης.

Ο διαβήτης της κύησης είναι ουσιαστικά μια ειδική περίπτωση διαβήτη που παρουσιάζεται μόνο κατά τη διάρκεια της κύησης και κατά κανόνα υποχωρεί αμέσως μετά τον τοκετό.

Αντιμετωπίζεται με δίαιτα και αν είναι απαραίτητο με ινσουλίνη, ενώ οι γυναίκες που παρουσιάζουν διαβήτη κύησης έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσουν τύπου 2 διαβήτη σε μεγαλύτερη ηλικία. Ποια είναι τα κύρια συμπτώματα που μπορεί να παρουσιάζει κάποιος που πάσχει από διαβήτη;

Ο διαβητικός ασθενής δεν παρουσιάζει κανένα σύμπτωμα κατά τα πρώτα στάδια της νόσου.

Συμπτώματα παρουσιάζονται μόνο όταν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα φτάνουν σε πολύ ψηλά επίπεδα, και αυτό συνήθως συμβαίνει μετά από αρκετά χρόνια διαβήτη. Δυστυχώς πολλές φορές, ο ασθενής μαθαίνει πως πάσχει από διαβήτη όταν έχει εκδηλώσει ήδη επιπλοκές από αυτόν, για παράδειγμα μετά από ένα έμφραγμα.

Τα κυριότερα συμπτώματα που εμφανίζονται σε προχωρημένα στάδια διαβήτη είναι τα λεγόμενα “3 π”:

  • -πολυουρία (μεγαλύτερη παραγωγή ούρων)
  • -πολυδιψία (αύξηση του αισθήματος της δίψας και της κατανάλωσης νερού)
  • -πολυφαγία (ακούσια απώλεια βάρους παρά την αυξημένη όρεξη).

Κατά τη συγκεκριμένη κατάσταση για όσους δεν γνωρίζουν, το ανθρώπινο σώμα προσπαθεί με κάθε τρόπο να ελέγξει τα επίπεδα που αφορούν το σάκχαρο στο αίμα.

Διαβήτης: Τα και ο ειδικός

Τα φρούτα αποτελούν ένα από τα πιο βασικά κομμάτια μιας ισορροπημένης διατροφής. Από εκεί και πέρα, εκτός από την αντιμετώπιση της πείνας, τα φρούτα ικανοποιούν και την επιθυμία που έχει ένας άνθρωπος για να καταναλώσει γλυκό. Τα περισσότερα, ωστόσο, περιέχουν ζάχαρη. Αυτό από μόνο του εγείρει ερωτήματα, τα οποία αφορούν το αν είναι κατάλληλα για τα άτομα που πάσχουν από διαβήτη.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τα άτομα αυτά πρέπει να συμβουλευτούν έναν εξειδικευμένο γιατρό. Ο συγκεκριμένος επιστήμονας είναι εκείνος, ο οποίος θα ορίσει πόσους υδατάνθρακες μπορούν να καταναλώνουν κάθε μέρα (σ.σ. δηλαδή κάθε είκοσι τέσσερις ώρες). Αυτό γίνεται, βάσει των ατομικών αναγκών των ασθενών, καθώς και το ιστορικό υγείας των ασθενών.

Δείτε στο βίντεο που ακολουθεί ποια φρούτα θεωρούνται σε γενικές γραμμές κατάλληλα για τους πάσχοντες από διαβήτη. Επιπλέον, στο βίντεο μπορείτε να δείτε ποια φρούτα πρέπει να καταναλώνουν σπάνια, οι πάσχοντες από διαβήτη.

Ακολουθεί βίντεο, με τα εννιά φρούτα που πρέπει να και τα οκτώ που πρέπει να αποφεύγετε:

www.newsitamea.gr

Related Articles

Back to top button