Υπάρχει λόγος που κοιμάσαι με το στόμα ανοιχτό και πρέπει να το προσέξεις

Αν κάθε πρωί νιώθεις ότι ξυπνάς στη Σαχάρα με το στόμα σου ξηρό και στεγνό, είναι επειδή όλο το βράδυ το είχες ανοιχτό.

Εκτός από την ξηροστομία, στεγνώνει εντελώς και ο λαιμός και παρουσιάζεις βραχνάδα, έχεις δυσάρεστη αναπνοή, πρωινούς πονοκεφάλους, μαύρους κύκλους και μια φοβερή εξάντληση σαν να έσκαβες όλο το βράδυ.

«Παρόλο που υπάρχουν πολλές, διαφορετικές αιτίες πίσω από αυτά τα συμπτώματα, ο συνδυασμός τους, αυξάνει την πιθανότητα το άτομο να αναπνέει χρόνια από το στόμα κάθε βράδυ», εξηγεί ο ωτορινολαρυγγολόγος, Δρ. Τσαρλς Έμπερτ στην αμερικανική huffpost.

Ο λόγος που συμβαίνει να κοιμόμαστε με το , εξαρτάται από το κάθε άτομο. Μπορεί να αναπνέεις από το στόμα όλο το βράδυ από απλή συνήθεια ή επειδή ο οργανισμός σου προσπαθεί να στείλει ένα ισχυρό σήμα ότι κάτι δεν πάει καλά.

«Κάθε φορά που χρειάζεται να αναπνεύσουμε, το κάνουμε ασυνείδητα. Αλλά το πρόβλημα είναι ότι μπορεί να το κάνουμε ακατάλληλα ή αναποτελεσματικά, και αυτό θα μπορούσε να είναι η συνήθεια μας», λέει Τζέιμς Νέστορ, συγγραφέας του βιβλίου Breath: The New Science of a Lost Art. «Και μετά κουβαλάμε αυτή τη συνήθεια μαζί μας όλη μας τη ζωή και μπορεί να υποφέρουμε από μερικές πολύ σοβαρές συνέπειες στην υγεία μας, αν δεν αναπνέουμε σωστά», καταλήγει.

Όταν σε παίρνει ο ύπνος, οι μυς του προσώπου χαλαρώνουν, αφήνοντας το στόμα σου ελεύθερο με αποτέλεσμα πολλές φορές να μένει ανοιχτό όλο το βράδυ.

«Η αναπνοή από το στόμα μπορεί να συμβεί οποιαδήποτε στιγμή μες στη νύχτα, αλλά παρατηρείται συνήθως στα βαθύτερα επίπεδα ύπνου, όταν έχουμε λιγότερο έλεγχο στον ανώτερο αεραγωγό», σημειώνει η καθηγήτρια ωτορινολαρυγγολίας στο πανεπιστήμιο της βόρειας Καρολίνας, Δρ. Κριστίν ΝτεΜασόν.

Τα πιθανά αίτια που αναπνέεις από το στόμα όσο κοιμάσαι

Η αιτία της αναπνοής από το στόμα στις περισσότερες περιπτώσεις είναι η μεγάλου βαθμού απόφραξη του ρινικού αεραγωγού. Με απλά λόγια, όταν παρεμποδίζεται η φυσιολογική διέλευση του αέρα από τη μύτη, το άτομο καταφεύγει αυτόματα στην άλλη πηγή που μπορεί να του παρέχει οξυγόνο, το στόμα.

Ένα άλλο πιθανό σενάριο, είναι οι διαταραχές ύπνου που προκαλούν μια σειρά από αναπνευστικά προβλήματα όπως ροχαλητό, ή υπνική άπνοια. Το ρινικό διάφραγμα είναι μία ακόμη αιτία (αλλά όχι η επικρατέστερη όπως μάλλον υποθέτεις), όπως και οι ρινικοί πολύποδες ή οι διογκωμένες αμυγδαλές.

Δεν αποκλείεται μάλιστα να μένεις κάθε βράδυ με το στόμα ανοιχτό, επειδή συνηθίζεις να κοιμάσαι ανάσκελα.

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι η αναπνοή από το στόμα έχει, επιπλέον, αρνητικές συνέπειες για την υγεία. Αυτό, μπορεί να προκαλέσει συμφόρηση, ερεθισμό και να προωθήσει την ανάπτυξη αλλεργιών. Μπορεί επίσης να οδηγήσει στα παρακάτω.

1. Προκαλεί φθορά στα δόντια και τα ούλα

Η  λειτουργία του σάλιου λειτουργεί, μεταξύ άλλων, προστατευτικά για τα δόντια. Η αναπνοή από το στόμα προκαλεί ξηρότητα, η οποία με τη σειρά της μειώνει το σάλιο, άρα και την προστατευτική ασπίδα των δοντιών, αυξάνοντας τις πιθανότητες πρόκλησης διάφορων παθήσεων.

2. Αυξάνει τον κίνδυνο για αναπνευστικές λοιμώξεις

Όσο πιο πολύ αναπνέεις από το στόμα, τόσο πιο πιθανό είναι να κρυολογήσεις. Ο αέρας που εισπνέουμε από το στόμα τείνει να είναι πιο ψυχρός, ξηρός και λιγότερο φιλτραρισμένος συγκριτικά με αυτόν που εισέρχεται στον οργανισμό μέσω της μύτης. Αυτό μπορεί να προκαλέσει ξηρότητα και ευαισθησία στις αναπνευστικές οδούς, κάνοντάς τις πιο επιρρεπείς στις λοιμώξεις.

3. Αυξάνει τον κίνδυνο υπνικής άπνοιας

Πρόκειται για έναν αρκετά σοβαρό κίνδυνο, που μπορεί να οδηγήσει σε μια μακροχρόνια ταλαιπωρία. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η από του στόματος αναπνοή αποδυναμώνει σταδιακά τους μύες του λαιμού, με αποτέλεσμα να αυξάνει τις πιθανότητες πρόκλησης ροχαλητού, αλλά και υπνικής άπνοιας.

Η απουσία ενός ποιοτικού ύπνου, λοιπόν, ενέχει μια σειρά από κινδύνους για την υγεία, και συνδέεται έντονα με την αναπνοή από το στόμα. Αν μάλιστα, η πάθηση δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα, θα μπορούσε να οδηγήσει σε χρόνια προβλήματα, όπως κόπωση, υψηλή αρτηριακή πίεση, και καρδιαγγειακά προβλήματα.

ΠΗΓΗ: www.newsitamea.gr

Related Articles

Back to top button