To σούπερ ωφέλιμο αυτό όσπριο βοηθά στη μείωση της χοληστερίνης και στην υγεία της καρδιάς.

 

Υπάρχει τρόπος να μειώσετε την πιθανότητα αυξημένης χοληστερίνης και καρδιαγγειακών προβλημάτων στο μέλλον με μια ακόμη προσθήκη στο πλαίσιο υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής: τα .

Τα ρεβίθια αποτελούν ένα από τα πιο υγιεινά όσπρια,

με μελέτη του Πανεπιστημίου της Τασμανίας στην Αυστραλία να έχει δείξει ότι οι άνθρωποι που έτρωγαν περίπου μισή κούπα την ημέρα,

κατάφερναν να μειώσουν τα επίπεδα της κακής (LDL) χοληστερόλης περίπου 5% και την ολική χοληστερίνη 3% μέσα σε 12 εβδομάδες.

Με αυτή την απλή αλλαγή στη διατροφή μας,

αυξάνουμε την ποσότητα οσπρίων και φυτικών ινών που καταναλώνουμε μέσα σε μια εβδομάδα και

ταυτόχρονα μειώνουμε τα κορεσμένα λιπαρά, αφού βάζουμε τα ρεβίθια στο πιάτο έναντι κρέατος

ή κάποιας άλλης βλαβερής τροφής.

Οι συμμετέχοντες στην εν λόγω μελέτη κατανάλωναν 7 επιπλέον γραμμάρια διαιτητικών φυτικών ινών την ημέρα,

ρίχνοντας ακόμα περισσότερο την κακή χοληστερόλη, συν του ότι ένιωθαν περισσότερο χορτάτοι και τσιμπολογούσαν λιγότερο.

Για να λαμβάνετε την καθημερινή απαιτούμενη δόση, προσθέστε ρεβίθια πουρέ για να κάνετε τη σούπα σας πιο πηχτή, σοτάρετέ τα με λίγο ελαιόλαδο και μπαχαρικά σαν συνοδευτικό πιάτο ή ανακατέψτε τα με τα ζυμαρικά σας.

Ρεβύθια: Ποια είναι η θρεπτική τους αξία;

Τα ρεβίθια είναι ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα της ελληνικής μεσογειακής διατροφής με μεγάλη θρεπτική αξία. Είναι πλούσια σε πρωτεΐνη, σίδηρο, φώσφορο, μαγνήσιο, και ψευδάργυρο.

Επίσης, περιέχουν ασβέστιο, κάλιο, βιταμίνες του συμπλέγματος Β καθώς και βιταμίνη Κ.

Το πρόσθετο όφελος είναι ότι έχουν χαμηλά επίπεδα γλυκαιμικού δείκτη, πράγμα που σημαίνει πως μολονότι είναι πλούσια σε υδατάνθρακες,

δεν έχουν την τάση να ανεβάζουν το σάκχαρο του αίματος.

Είναι από τις καλύτερες φυτικές πηγές πρωτεΐνης μεγάλης βιολογικής αξίας, πλούσια σε υδατάνθρακες, φυτικές ίνες, βιταμίνες και βασικά μέταλλα.

Η παρουσία τόσο πολλών ζωτικής σημασίας θρεπτικών ουσιών τα καθιστά ιδανική και πλήρης τροφή προσφέροντας πολλά οφέλη στην υγεία.

Συγκεντρώνουν υψηλά ποσά φυτικών ινών που βοηθούν στην καλή λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος και στην βελτίωση του λιπιδαιμικού προφίλ.

Αυτό όμως που ξεχωρίζει τα ρεβίθια από τα άλλα όσπρια είναι η εξαιρετική ποιότητα των πρωτεϊνών που περιέχουν, αφού παρέχουν όλα τα απαραίτητα αμινοξέα στην άριστη αναλογία που χρειάζεται ο ανθρώπινος οργανισμός και ιδιαίτερα το αμινοξύ μεθειονίνη που τα κατατάσσει στις πλήρεις πρωτεΐνες, όπως το κρέας, το γάλα και η σόγια.

Τα ρεβίθια στην υγεία

Καρδιακές παθήσεις

Η υψηλή περιεκτικότητα των ρεβιθιών σε φυτικές ίνες σε συνδυασμό με την έλλειψη χοληστερόλης τα καθιστούν ιδανικά για την υγεία της καρδιάς, αφού έχουν σαν αποτέλεσμα να μειώνουν την ολική χοληστερόλη αίματος και την «κακή» χοληστερόλη (LDL) μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων.

Καρκίνος

Τα ρεβίθια περιέχουν μεγάλη συγκέντρωση υδατανθράκων και υφίστανται μια διαδικασία ζύμωσης στο παχύ έντερο με αποτέλεσμα να δημιουργείται το βουτυρικό οξύ.

Το βουτυρικό οξύ μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου.

Επίσης, τα ρεβίθια μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του προστάτη, χάρη στο λυκοπένιο που περιέχουν και αναστέλλουν την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων στο στομάχι λόγω της περιεκτικότητας τους σε ισοφλαβόνες.

Διαχείριση βάρους

Τα ρεβίθια μπορούν επίσης να βοηθήσουν στον έλεγχο της πείνας λόγω της υψηλής περιεκτικότητας τους σε φυτικές ίνες. Αυτό μπορεί να φανεί χρήσιμο στη διαχείριση του σωματικού βάρους.

Η λήψη τροφών που είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες συνδέεται με χαμηλότερο δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ).

Η αύξηση των φυτικών ινών στα γεύματα μας βοηθά σημαντικά στη μείωση του βάρους

και την σταθεροποίηση του για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Επιπλέον, ο χαμηλός γλυκαιμικός δείκτης των ρεβιθιών οδηγεί σε αύξηση της χολοκυστοκίνινης (ορμόνη που εκκρίνεται μεταγευματικά) και δίνει σήματα κορεσμού στον οργανισμό.

με τρόφιμα χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη έχει ως αποτέλεσμα μειωμένα επίπεδα ινσουλίνης και μεγαλύτερη απώλεια βάρους σε σύγκριση με τρόφιμα υψηλού γλυκαιμικού δείκτη.

Λοιπές θετικές επιδράσεις

Μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση ρεβιθιών οδήγησε σε μικρές αλλά σημαντικές μειώσεις των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαρίνης, καθώς και των τιμών αρτηριακής πίεσης.

Ο χαμηλός γλυκαιμικός δείκτης τους τα κατατάσσει ως εξαιρετική επιλογή για τη ρύθμιση του σακχάρου του αίματος.

Επιπρόσθετα, τα ρεβίθια συμβάλλουν στη καλή υγεία του εντέρου και στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας.

ΠΗΓΗ: Clickatlife.gr , www.mednutrition.gr

Related Articles

Back to top button