Το παιδί σας τρώει τα νύχια του; 5 τρόποι να σταματήσει αυτή την κακή συνήθεια

Πώς θα σταματήσει το παιδί να τρώει τα  του.

Πολλά ά, όπως και ενήλικες, έχουν τη συνήθεια να τρώνε τα νύχια τους. Ειδικά, σε περιόδους άγχους, το να τρώμε τα νύχια μας, είναι κατά κάποιον τρόπο, αγχολυτικό.

Αισθανόμαστε, δηλαδή, ότι μπορούμε με αυτό τον τρόπο να διαχειριστούμε μία στρεσογόνα κατάσταση που βιώνουμε. Και μπορεί εκείνη τη στιγμή να νιώθουμε ότι χαλαρώνουμε, όμως, στην πραγματικότητα, καταστρέφουμε τα νύχια μας. Τους κάνουμε κακό.

Για πολλά παιδιά η ονυχοφαγία είναι μία κίνηση, που μπορεί να γίνει «εθιστική» χωρίς απαραίτητα να οφείλεται σε άγχος. Πώς λοιπόν μπορούμε να τα βοηθήσουμε να κόψουν αυτή την κακή συνήθεια;

Ιδού, παρακάτω κάποιοι τρόποι:

Βρείτε για ποιο λόγο το κάνει

Ο κύριος λόγος που τρώμε τα νύχια μας, είναι το άγχος. Όταν βρισκόμαστε σε μία στρεσογόνα κατάσταση, όπως λένε και οι ειδικοί, επιλέγουμε τα νύχια για να εκδηλώσουμε το άγχος μας, και έχει να κάνει με τη λειτουργία του εγκεφάλου. Μήπως λοιπόν το παιδί έχει άγχος; Πρέπει λοιπόν να βρείτε το λόγο που αγχώνονται όπως και το γιατί δεν μπορεί να το διαχειριστεί.

Βοηθήστε το να βρει τρόπους να

Αφού, λοιπόν, ανακαλύψετε για ποιο λόγο τρώει τα νύχια του, τότε βρείτε μαζί κάποιον άλλον τρόπο, σαφώς πιο υγιή, για να αντιμετωπίσει το άγχος. Μπορεί για παράδειγμα, να πάρει ένα αντί – στρες μπαλάκι ή να διοχετεύει τον εκνευρισμό του σε κάτι άλλο ( να βγει να περπατήσει, να γράψει, να ζωγραφίσει, κ.ο.κ.)

Δείτε τι άλλο μπορεί να κάνει το παιδί σας στη gallery που ακολουθεί.

Στο εμπόριο κυκλοφορούν ουσίες επάλειψης νυχιών με δυσάρεστη γεύση για να αποτρέπουν το μάσημα των νυχιών, αν και δεν είναι πολύ ευπρόσδεκτες από τα παιδιά.

Είναι πιθανό το παιδί να έχει φοβίες ή να µην απολαµβάνει επαρκή αποδοχή από τους γονείς, γεγονός που σηµαίνει ότι το πρόβλημαµα έχει βαθιά ρίζα και απαιτεί ψυχοθεραπευτική αντιµετώπιση.Η ονυχοφαγία ενδεχοµένως κάποια στιγµή να διακοπεί, πολύ συχνά όµως εξελίσσεται και γίνεται πια χαρακτηριστικό ενός αγχώδους ενήλικα.

Όλα θέλουν υπομονή. Ειδικά όταν πρέπει να κόψεις μια συνήθεια. Βοηθήστε το να συνειδητοποιήσει πόσο κακή συνήθεια είναι ώστε να θελήσει μόνο του να την κόψει.

ΠΗΓΗ: www.onmed.gr  ,  www.mothersblog.gr

Related Articles

Back to top button