Το όσπριο με τις αντικαρκινικές ιδιότητες

Το πιο διάσημο κλασικό ελληνικό φαγητό είναι η . Μάλιστα, θεωρείται ο βασιλιάς των οσπρίων και παρέχει καλής βιολογικής αξίας πρωτεΐνες, άμυλο, φυτικές ίνες, μέταλλα, βιταμίνες της ομάδας B και ανόργανα στοιχεία, όπως το κάλιο.

Τα φλαβονοειδή που περιέχονται στο περίβλημα των φασολιών έχουν σημαντική αντιοξειδωτική δράση. Ακόμη,τα φασόλια περιέχουν ουσίες όπως (τις ισοφλαβονοειδή και τις λιγνάνες) στις οποίες αποδίδεται αντιική, αντιμυκητιακή και αντιοξειδωτική δράση. Ωστόσο, η σημαντικότερη ιδιότητα που αποδίδεται στα συγκεκριμένα είναι η αντικαρκινική. Έρευνες έχουν συσχετίσει ουσίες που περιέχονται στον βλαστό της φασολιάς με σημαντική αντικαρκινική προστασία από ορισμένους τύπου καρκίνου όπως ο καρκίνος του δέρματος.

Θεωρείται δε ότι η ευεργετική αυτή δράση περνά και στα ξερά φασόλια καθώς και στα πράσινα φασολάκια που προέρχονται από το ίδιο φυτό. Πάντως τα φασόλια έχουν και μερικά μειονεκτήματα, όπως το χαρακτηριστικό φούσκωμα που συνοδεύει την κατανάλωσή τους. Από την άλλη μεριά να σημειωθεί ότι οι πεπτικές ενοχλήσεις συνήθως είναι εντονότερες σε όσους δεν τρώνε συχνά φασόλια – οπότε ίσως η λύση να είναι η συχνότερη απόλαυση της φασολάδας στο τραπέζι.

Βάλε το αγαπημένο παροδοσιακό ελληνικό φαγητό στη ζωή σου με τις παρακάτω 3 συνταγές:

Φασολάδα η ελληνική

Φασολάδα με χόρτα κι αρωματικά

Φασολάδα βελουτέ με σύγκλινο

ΠΗΓΗ: olivemagazine.gr

Related Articles

Back to top button