Το απόλυτο χριστουγεννιάτικο μενού της ευρωστίας! Φάτε νόστιμα και υγιεινά

Τα σχεδόν έφτασαν και οι προετοιμασίες για το χριστουγεννιάτικο γεύμα είναι πυρετώδεις! Εμείς σάς παρουσιάζουμε ένα υπέροχο χριστουγεννιάτικο μενού για να εντυπωσιάσετε τους καλεσμένους σας, ενώ παράλληλα τρώτε και πίνετε υγιεινά!

Δείτε το χριστουγεννιάτικο μενού και μείνετε υγιείς και φέτος!

Για το καλωσόρισμα

Ζεστό κρασί “Gluhwein” (χωρίς ζάχαρη) – 1 ποτήρι κρασί: 80 kcal

Φωτογραφία: Maximalfocus/Unsplash

Υλικά για 6 – 8 ποτήρια:

  • 6 φλιτζάνια κόκκινο ξηρό κρασί
  • 2 κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένο τζίντζερ
  • 3 ξυλαράκια κανέλας
  • φλούδα από 1 πορτοκάλι
  • 1 πράσινο μήλο κομμένο στα 4
  • 1 αστεροειδή γλυκάνισο
  • 1 κουταλάκι του γλυκού σπόρους κάρδαμου
  • 1 κουταλιά της σούπας εκχύλισμα βανίλια
  • προαιρετικά μπορείτε να προσθέσετε 1 κ.σ στέβια (1:1)

Σε μια κατσαρόλα, ζεστάνετε όλα τα υλικά σε χαμηλή φωτιά για 5-10 λεπτά, χωρίς να βράσει. Σερβίρεται ζεστό!

Καναπεδάκια βρώμης με βότανα και κατσικίσιο τυρί (94kcal/μερίδα)

Φωτογραφία: Anita Peeples/Unsplash

Υλικά για (50) μπισκότα:

  • 125 γραμμάρια αλεύρι ολικής αλέσεως
  • 115 γραμμάρια βρώμης
  • 145 γραμμάρια βούτυρο χαμηλών λιπαρών
  • 1 κουταλάκι του γλυκού baking powder
  • 60 γραμμάρια καστανή ζάχαρη
  • 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 1 μεσαίο αυγό ελεύθερης βοσκής, χτυπημένο

Για το άλειμμα:

  • 300 γραμμάρια τυρί κρέμα
  • 1 συσκευασία (330 λ) κρέμα γάλακτος light
  • ξύσμα 1 λεμονιού, πιπέρι Καγιέν
  • 20 γραμμάρια φρέσκο δεντρολίβανο
  • Μέλι για το σερβίρισμα (προαιρετικά)

Εκτέλεση:

  • Ζεσταίνετε το φούρνο στους 180ºC ή 160ºC με αέρα.
  • Bάζετε το αλεύρι, το baking, το αλάτι, τη ζάχαρη και το βούτυρο σε ένα μεγάλο μπολ και θρυμματίζετε τη ζύμη να μοιάζει με ψίχουλα. Προσθέστε τα υπόλοιπα συστατικά και ανακατέψτε καλά με το χέρι.
  • Απλώστε τη ζύμη, μεταξύ 2 φύλλων αντικολλητικού χαρτιού σε ένα μεγάλο ορθογώνιου σχήματος ταψί και ψήστε για 12 με 15 λεπτά!
  • Στη συνέχεια, ψύχετε για 1 ώρα ή μέχρι να σφίξει.
  • Αφαιρείτε τη ζύμη από το ψυγείο, το πάνω χαρτί και κόβετε τη ζύμη σε 50 τετράγωνα (περίπου 3×3 εκ το καθένα)
  • Αφήστε το να κρυώσει για να αλείψετε την αρωματική κρέμα.

Για την κρέμα:

  • Χτυπήστε ελαφρά όλα τα υλικά, εκτός από την κρέμα και το μέλι, σε ένα μεγάλο μπολ. Ανακατέψτε με την κρέμα και στη συνέχεια προσθέστε αλατοπίπερο. Απλώνετε 1 κουταλιά σε κάθε καναπεδάκι και πασπαλίζετε με πιπέρι καγιέν και δενδρολίβανο.
  • Στο τέλος μπορείτε να ρίξετε από πάνω λίγες σταγόνες (θυμαρίσιο) μέλι!

Κυρίως μενού

Πρώτο πιάτο: Σούπα

Φωτογραφία: Karolina Kołodziejczak/Unsplash

Βελουτέ σούπα Σελινόριζας και μήλου (237 Kcal /μερίδα)

Υλικά για 6-8 μερίδες:

  • 4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • 2 κρεμμύδια
  • 1 κλωνάρι σέλινο
  • 1 σελινόριζα
  • 4 κόκκινα μήλα
  • μερικά κλαδάκια θυμάρι
  • 2 λίτρα ζωμό κοτόπουλο
  • 200 ml κρέμα γάλακτος light (ή και φυτική κρέμα)
  • μερικά φύλλα φασκόμηλου

Για το σερβίρισμα:

  • Καβουρντισμένα και ψιλοκομμένα φουντούκια για το σερβίρισμα (προαιρετικά)
  • Φρεσκοτριμμένο χρένο (horseradish) (προαιρετικά)
  • 3 σταγόνες ελαιόλαδο

Μέθοδος:

  • Ψιλοκόβετε τα κρεμμύδια και το σέλινο και τα σωτάρετε σε μέτρια φωτιά για 10 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν.
  • Κόψτε τη σελινόριζα σε μεγάλους κύβους, και τα μήλα σε τέταρτα περίπου και προσθέστε τα στο τηγάνι. Διαλέξτε τα φυλλαράκια από το θυμάρι, προσθέστε και μαγειρέψτε για 2 έως 3 λεπτά.
  • Προσθέστε το ζωμό και σιγοβράστε σε χαμηλή φωτιά για 30 λεπτά μέχρι η σελινόριζα να είναι μαλακή. Αφαιρέστε από τη φωτιά και ομογενοποιήστε τα υλικά με το ραβδομπλέντερ. Ανακατέψτε τη μισή κρέμα.
  • Ζεστάνετε το υπόλοιπο λάδι σε ένα τηγάνι και τηγανίστε τα φύλλα φασκόμηλου μέχρι να τραγανιστούν. Βάλτε τη σούπα σε μπολ και συμπληρώστε με την υπόλοιπη κρέμα.
  • Για το σερβίρισμα, ψεκάστε με μερικές σταγόνες αγνό παρθένο ελαιόλαδο και πασπαλίστε με τα τραγανά φύλλα φασκόμηλου και τα φουντούκια ή το τριμμένο χρένο.

Δεύτερο πιάτο: Κοτόπουλο

Φωτογραφία: krakenimages/Unsplash

Κοτόπουλο ψητό με λεμόνι, ραπανάκια και μυρωδικά! (410kcal/μερίδα)

Υλικά για 6 – 8 άτομα:

  • 1 ολόκληρο κοτόπουλο
  • 1 μεσαίο κρεμμύδι, κομμένο σε λεπτές φέτες
  • 1 ματσάκι ραπανάκια (οι βολβοί) κομμένα καρέ
  • 2 κουτ. λεπτό ξύσμα λεμονιού
  • 2 σκελίδες σκόρδο, πολτοποιημένες
  • 1 κουτ. φρέσκο θυμάρι, ψιλοκομμένο
  • 4 κουταλιές της σούπας. βούτυρο χαμηλό σε λιπαρά

Εκτέλεση:

  • Προθερμάνετε το φούρνο στους 180 ° C
  • Σε ένα μπολ βάζουμε ξύσμα, σκόρδο, θυμάρι
  • 2 κουταλιές της σούπας βούτυρο και 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι και πιπέρι μέχρι να γίνουν ένα ζωμός.
  • Χωρίστε απαλά το δέρμα από το στήθος και τα μπούτια του κοτόπουλου και απλώστε το μείγμα βουτύρου ομοιόμορφα κάτω από το δέρμα.
  • Τοποθετήστε το κοτόπουλο σε ένα μεσαίο ταψί και γύρω του απλώστε το κρεμμύδι και τα ραπανάκια.
  • Λιώστε το υπόλοιπο μείγμα βουτύρου και αλείψτε όλο το κοτόπουλο. Στη συνέχεια αλατοπιπερώστε και ρίξτε 1/4 φλιτζανιού νερό στο κάτω μέρος του ταψιού.
  • Αφήστε το κοτόπουλο να ξεκουραστεί τουλάχιστον 15 λεπτά πριν το κόψετε και το σερβίρετε.

Tip: Μπορείτε να φτιάξετε μια συνοδευτική σάλτσα από τα ψητά κρεμμύδια και τα ραπανάκια καθώς και τους χυμούς που έχουν μείνει στο ταψί.

Για να ετοιμάσετε την σάλτσα, δέσετε τον ζωμό με λίγο corn flour ή με αλεύρι για όλες τις χρήσεις! Τα ψητά λαχανικά σερβίρετέ τα ξεχωριστά. Συνοδεύστε με άγριο ρύζι.

Μπορείτε να κάνετε τη συνταγή και με Γαλοπούλα αν προτιμάτε ή άλλο πουλερικό.

Τρίτο πιάτο: Σαλάτα

Σαλάτα λόλα, σπανάκι, πράσινο μήλο και ανθότυρο (210 Kcal/μερίδα)

Υλικά για 6 – 8 μερίδες:

  • 500 γραμμάρια μικρόφυλλο σπανάκι
  • 300 γραμμάρια λόλα πράσινη
  • 1 πράσινο μήλο
  • 150 γρ ανθότυρο ή κατσικίσιο τυρί
  • 2 κ.σ κουκουνάρι + 2 κ.σ καρύδια σπασμένα
  • Ρόδι (για το σερβίρισμα)

Για το Dressing:

  • 6 κ. σ balsamic cream με Ρόδι και στέβια
  • 1 κ.σ ξύδι λευκό
  • 4 κ.σ ελαιόλαδο
  • 1 κ.γ μουστάρδα (όχι καυτερή)

Εκτέλεση:

Τοποθετούμε σε μια σαλατιέρα τα φύλλα από το σπανάκι, το μισό μήλο που το έχουμε κόψει σε λεπτές φέτες, λίγο αλάτι και πιπέρι, και μια μικρή ποσότητα από το dressing που έχουμε ήδη ετοιμάσει και ανακατεύουμε ελαφρώς τη σαλάτα.

Στη συνέχεια προσθέτουμε το κουκουνάρι και τα αλεσμένα καρύδια, το υπόλοιπο μήλο, το ανθότυρο που το σπάμε στα χέρια μας σε ακανόνιστα κομμάτια και τελειώνουμε δροσίζοντας τη σαλάτα μας με το υπόλοιπο dressing και το ρόδι!

Γλυκό

Berry Christmas

Για τη μαρέγκα:

  • 8 ασπράδια αβγών (κρύα) (250 gr)
  • 1/4 κ.γ. χυμό λεμονιού
  • 1 βανιλίνη (σκόνη βανίλιας)
  • 50 γρ. στέβια σε μορφή άχνης (1:1)

Για τη σάλτσα Φρούτων:

  • 125 γραμμάρια φρέσκα φρούτα του δάσους (βατόμουρα, σμέουρα κλπ)
  • Χυμός από 1/2 λεμόνι
  • 1/4 φλιτζανιού στέβια 1:1
  • 1 κ.σ. λικέρ (επιλογής- προτείνεται κονιάκ)

Για τη κρέμα και το σερβίρισμα:

  • 500 γραμμάρια γιαούρτι 2%
  • 100 γραμμάρια τυρί κρέμα light
  • κόκκινα φρούτα: 1 ρόδι, 1 κούπα φρούτα του δάσους φρέσκα βατόμουρα, σμέουρα κλπ), 1 κομπόστα βύσσινα (άγλυκη)
  • λίγα φυλλαράκια δυόσμου για το σερβίρισμα

Εκτέλεση:

  • Προθερμάνετε τον φούρνο στους 100οC στον αέρα.
  • Χτυπήστε τα ασπράδια με την βανίλια και το χυμό λεμονιού.
  • Όταν αρχίσουν να αφρατεύουν προσθέστε κουταλιά-κουταλιά την στέβια. Χτυπήστε μέχρι η μαρέγκα να σφίξει (πρέπει να στέκεται ακόμη κι αν αναποδογυρίσουμε το μπολ.
  • Καλύψτε με λαδόκολλα 2 ταψιά και σταθεροποιήστε τις λαδόκολλες στο κάθε ταψί (χρησιμοποιήστε λίγη μαρέγκα στο κάτω μέρος της κόλλας). Μοιράστε τη μαρέγκα και δημιουργείτε 2 κύκλους των 20 εκ. περίπου.
  • Ανακατέψτε σε ένα μπολ το γιαούρτι με το τυρί κρέμα.
  • Ανακατέψτε τα φρέσκα φρούτα με το χυμό λεμονιού και τη στέβια. Αφήστε στην άκρη να σταθούν (κουλί).
  • Βάλτε με προσοχή την πρώτη μαρέγκα πάνω από μια πιατέλα. Καλύψτε με το μισό μείγμα γιαουρτιού – κρέμας, λίγο σάλτσα φρούτων και καπακώστε με τη δεύτερη μαρέγκα. Απλώστε πάνω από τη μαρέγκα το υπόλοιπο μείγμα κρέμας.
  • Στολίστε με τα φρούτα και πολλή χριστουγεννιάτικη φαντασία!

Για το γλυκό δεν χρειάζεται να μετρήσουμε θερμίδες. Απλά απολαύστε το χωρίς ενοχές!

Μαριάννα Σπανού

ΠΗΓΗ: www.oloygeia.gr

Related Articles

Back to top button