Τι συμβαίνει κατά τη διάρκεια της κολονοσκόπησης και μετά από αυτή

Η κολονοσκόπηση είναι μια εξέταση κατά τη διάρκεια της οποίας ο γαστρεντερολόγος μπορεί να δει το εσωτερικό τοίχωμα του παχέος εντέρου και του τελικού τμήματος του λεπτού εντέρου.

Κατά τη διάρκεια της κολονοσκόπησης μπορεί να εντοπιστούν πολύποδες, μη φυσιολογικά εξογκώματα που ενδέχεται να διαφέρουν σε μέγεθος, αριθμό και στη θέση εντός του παχέος εντέρου.

Παρά το γεγονός ότι οι πολύποδες του παχέος εντέρου είναι συνήθως καλοήθεις, ορισμένοι μπορούν να εξελιχθούν σε καρκίνο, εφόσον παραμένουν εντός του παχέος εντέρου.

Με τον εντοπισμό και την αφαίρεση των πολυπόδων, μειώνεται ο κίνδυνος καρκίνου του παχέος εντέρου.

Δείτε στο παρακάτω βίντεο τι συμβαίνει κατά τη διάρκεια μιας κολονοσκόπησης, καθώς και μετά από αυτή:

Πώς πρέπει να προετοιμαστώ για την κολονοσκόπηση και ποια η διατροφή πριν την εξέταση;

Ο γιατρός θα σας δώσει λεπτομερείς οδηγίες λίγες ημέρες πριν την εξέταση.  Θα χρειαστεί να μηνκαταναλώσετε κάποιες τροφές και να πάρετε καθαρτικά από ένα φαρμακείο. Θα ακολουθήσετε μια ειδική δίαιτα 2-3 ημέρες πριν από την εξέταση και θα χρειαστεί επίσης να πάρετε ειδικό καθαρτικό  προκειμένου να καθαρίσει το κόλον. Το κλειδί για να γίνει σωστά η εξέταση είναι να έχει καθαριστεί εντελώς το παχύ έντερο.

Δύο μέρες πριν την εξέταση, η δίαιτα είναι αρκετά αυστηρή και συνήθως περιλαμβάνει κρέας ή ψάρι, κοτόπουλο, αυγό βρασμένο, πατάτες, κομπόστα, χαμομήλι, ρύζι, μακαρόνια.

Απαγορεύονται δια ροπάλου φρούτα και λαχανικά, όσπρια και τηγανητά, γαλακτοκομικά και τρόφιμα ολικής αλέσεως.

Το νερό και οι χυμοί χωρίς ανθρακικό πρέπει να καταναλώνονται σε αφθονία 2-3 ημέρες πριν την κολονοσκόπηση.

Πώς γίνεται η κολονοσκόπηση

Η κολονοσκόπηση πραγματοποιείται από εξειδικευμένο γιατρό. Κατά τη διάρκεια της εξέτασης χορηγείται μέθη ή νάρκωση.

Ο ασθενής ξαπλώνει στο ειδικό κρεβάτι και αφού του χορηγηθεί η μέθη ξεκινά η εξέταση. Ο γιατρός εισάγει το κολονοσκόπιο, ένα μακρύ, εύκαμπτο εργαλείο που αναμεταδίδει την εικόνα που βλέπει από το κόλον και το εξετάζει για ανωμαλίες και διαταραχές. Το κολονοσκόπιο εισάγεται μέσω του πρωκτού και προωθείται σταδιακά ως το τέλος του παχέος εντέρου, αλλά και το κατώτερο τμήμα του τελικού ειλεού στο λεπτό έντερο.

Το κολονοσκόπιο είναι εύκαμπτο, που σημαίνει ότι δίνει τη δυνατότητα στο γιατρό να εξετάσει κυκλικά και συνολικά το κόλον, προκαλώντας μικρότερη δυσφορία στον ασθενή συγκριτικά με τα άκαμπτα όργανα του παρελθόντος. Επίσης, μέσω του οργάνου εμφυσάται αέρας εντός του εντέρου ώστε να εκπτυχθούν τα τοιχώματα αυτού και να αποκαλυφθούν πιθανές βλεννογονικές αλλοιώσεις.

Αν κατά τη διάρκεια της εξέτασης, ο γιατρός εντοπίσει κάποιο ύποπτο εύρημα λαμβάνει μικρή ποσότητα ιστού για βιοψία και είναι πιθανό, αν ανευρεθούν πολύποδες ή ανώμαλα εξογκώματα, να αφαιρεθούν την ίδια στιγμή. Φυσικά, και σε αυτή την περίπτωση το εύρημα αποστέλλεται για βιοψία. Σε πολλές περιπτώσεις η κολονοσκόπηση μπορεί να αποτελέσει ταυτόχρονα και τη θεραπεία και έτσι, να αποφευχθεί περαιτέρω χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση κάποιου ευρήματος.

Related Articles

Back to top button