Τι είναι το φαινόμενο Raynaud!!!

Τι είναι το .

Το φαινόμενο ή σύνδρομο Raynaud είναι μια διαταραχή που προκαλεί τη συστολή των αιμοφόρων αγγείων στα δάκτυλα χεριών και ποδιών, γεγονός που οδηγεί σε αποχρωματισμό, μούδιασμα ή μυρμήγκιασμα.

Τα επεισόδια προκαλούνται από έκθεση σε χαμηλές θερμοκρασίες ή, μερικές φορές από συναισθηματικό στρες.

Όταν κάποιος με το φαινόμενο του Raynaud εκτίθεται σε κρύο ή βιώνει μια αγχωτική κατάσταση, η ροή του αίματος στα άκρα μειώνεται. Τα μικρά αιμοφόρα αγγεία που τροφοδοτούν το αίμα στα δάχτυλα των χεριών, τα δάχτυλα των ποδιών και μερικές φορές τη μύτη, τα χείλη ή τους λοβούς του αυτιού, συσπώνται. Καθώς οι αρτηρίες αυτές συσπώνται η πληγείσα περιοχή αλλάζει χρώμα και αίσθηση. Κατά τη διάρκεια ενός επεισοδίου τα δάχτυλα μπορεί να πάρουν χρώμα άσπρο, μπλε ή κόκκινο και μπορεί επίσης να δίνουν την αίσθηση κρύου ή μουδιάσματος. Οταν το επεισόδιο τελειώσει, η επιστροφή της ροής του αίματος μπορεί να προκαλέσει μυρμήγκιασμα ή πρήξιμο.

Το 1862, ένας Γάλλος ιατρός, ο Μορίς Ρεϊνό, δημοσίευσε την πρώτη αναφορά της κατάστασης που αργότερα ονομάστηκε φαινόμενο Raynaud. Στην έκθεσή του περιγράφει μια νεαρή γυναίκα, τα δάχτυλα της οποίας άλλαζαν χρώμα όταν εκτίθεντο σε κρύο ή όταν βίωνε κάποιο συναισθηματικό στρες.

Για να αποφευχθούν τα επεισόδια, όσοι υποφέρουν από το φαινόμενο Raynaud μπορούν να λάβουν προληπτικά μέτρα, συμπεριλαμβανομένου του ζεστού ντυσίματος, της μείωσης του άγχους, της καθημερινής άσκησης και της διακοπής του καπνίσματος.

Αλλες χρήσιμες πρακτικές συμπεριλαμβάνουν μονωμένα ποτήρια (ώστε να μην περνάει στο χέρι η αίσθηση του κρύου), χρήση γαντιών κατά το χειρισμό κατεψυγμένων ή ψυγμένων τροφών και η χρήση συσκευών θέρμανσης ποδιών και χεριών. Επειδή ακόμη και ο κλιματισμός μπορεί να προκαλέσει ένα επεισόδιο, μια επωφελής λύση είναι το ντύσιμο με αρκετές στρώσεις ρούχων.

Μόλις συμβεί κάποιο επεισόδιο θα πρέπει να γίνει άμεσα μετακίνηση σε έναν ζεστό εσωτερικό χώρο, ενώ στη διάρκειά του μπορεί να βοηθήσει η χρήση ζεστού νερού, καθώς η θέρμανση των άκρων μπορεί να το συντομεύσει.

Η εκμάθηση πρακτικών χαλάρωσης είναι επίσης ωφέλιμη για ορισμένους ασθενείς που πάσχουν από το φαινόμενο Raynaud. Οι τεχνικές βιοανάδρασης, όπου ο πάσχων μαθαίνει να αυξάνει την παροχή αίματος στα άκρα του, είναι επίσης χρήσιμες σε ορισμένες περιπτώσεις.

Υπάρχουν δύο μορφές του φαινομένου του Raynaud. Η πρωταρχική μορφή, η οποία είναι η ηπιότερη μορφή, εμφανίζεται σε άτομα χωρίς υποκείμενη ιατρική νόσο ή προβλήματα. Ο πιο πιθανός ασθενής είναι μια γυναίκα ηλικίας 15 έως 40 ετών. Η δευτερογενής και πιο σοβαρή μορφή του φαινομένου Raynaud συμβαίνει σε άτομα που εμφανίζουν ασθένειες συνδετικού ιστού, όπως λύκος, σκληροδερμία, σύνδρομο Sjögren, δερματομυοσίτιδα, πολυμυοσίτιδα ή ρευματοειδής αρθρίτιδα.

Αλλες πιθανές του δευτερογενούς φαινομένου Raynaud είναι το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα, η αποφρακτική αρτηριακή νόσος και ορισμένα φάρμακα. Ορισμένα επαγγέλματα που συνεπάγονται έκθεση σε συγκεκριμένες χημικές ουσίες ή τοξικές ουσίες, ή εκείνες που συνεπάγονται τη χρήση δονητικών εργαλείων, όπως ένας ανατροπέας, μπορούν επίσης να ενεργοποιήσουν τη δευτερεύουσα μορφή της διαταραχής.

Παρόλο που δεν υπάρχει θεραπεία για το φαινόμενο του Raynaud, η θεραπεία με φάρμακα είναι επιτυχής σε ορισμένες περιπτώσεις. Τα φάρμακα από το στόμα περιλαμβάνουν αποκλειστές διαύλων ασβεστίου και άλφα αναστολείς. Οι αναστολείς διαύλων ασβεστίου, οι οποίοι διαστέλλουν τα αιμοφόρα αγγεία και προάγουν την κυκλοφορία, λειτουργούν σε πολλούς ασθενείς. Μερικοί ασθενείς που έχουν αναπτύξει δερματικά έλκη εφαρμόζουν πάστα νιτρογλυκερίνης στα προσβεβλημένα δάχτυλα.

ΠΗΓΗ: www.medinova.gr

Related Articles

Back to top button