Τα τραγούδια καλλιεργούν αρνητικά στερεότυπα για τα γηρατειά!!!

Επτά στα δέκα τραγούδια με αγγλικούς στίχους σκιαγραφούν τα και τους ηλικιωμένους με αρνητικό τρόπο, εστιάζοντας στον θάνατο και την σωματική φθορά, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Μπήτλς, Λέοναρντ Κοέν, Έλτον Τζων, Pulp και The Who είναι μερικοί μόνο από τους καλλιτέχνες που έχουν κάνει επιτυχία με κομμάτια τα οποία καλλιεργούν για το γήρας και τις επιδράσεις του στον άνθρωπο.

Αντιθέτως, Μπομπ Ντύλαν, Τζων Λένον και Ντάστι Σπρίνγκφιλντ είναι μερικοί απ' όσους χρησιμοποιούν θετικούς στίχους για να περιγράψουν την μετάβαση στην τρίτη ηλικία.

Η μελέτη βασίσθηκε στην ανάλυση όλων των τραγουδιών με αγγλικούς στίχους που κυκλοφόρησαν από τη δεκαετία του '30 έως σήμερα και έχουν ως θέμα τα γηρατειά.

Όπως γράφουν οι ερευνητές στην «Επιθεώρηση Προηγμένης Νοσηλευτικής» (JAN), μόλις 76 τραγούδια έχουν ασχοληθεί με αυτό το θέμα και τα 55 από αυτά (ή το 72%) εστιάζονται στις αρνητικές πλευρές των γηρατειών, ιδίως στην σωματική αδυναμία, τη μοναξιά και το θάνατο

Το «When I'm Sixty Four» των Μπητλς είναι κλασικό παράδειγμα, λένε οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Anglia Ruskin και το Πανεπιστήμιο του Χαλ.

«Οι στίχοι “When I get older, losing my hair, many years from now, will you still be sending me a valentine, birthday greeting, bottle of wine” αμφισβητούν στην πραγματικότητα το αν μπορεί κάποιος στα 64 του χρόνια να είναι ακόμα άξιος να αγαπηθεί και αυτό είναι ανησυχητικό», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Γιακίντα Κέλι, λέκτορας Νοσηλευτικής στο Ruskin.

Παρομοίως, το «My Generation» των Who λέει « I hope I die before I get old» και το «Help The Aged» των Pulp παροτρύνει τους ακροατές να δώσουν ελπίδα και παρηγοριά στους ηλικιωμένους «'cos they're running out of time».

Αντιθέτως, η Ντάστι Σπρίνγκφιλντ στο «Goin' Back» τραγουδά «growing old is no sin» και ο Τζων Λένον στο «Borrowed Time» δηλώνει «now I am older, the future is brighter» και «good to be older, would not exchange a single day or a year».

Η μελέτη έδειξε ακόμα ότι τα υψηλότερα ποσοστά αρνητικών τραγουδιών είχε η δεκαετία του '80, κατά την οποία τα τέσσερα πέμπτα των τραγουδιών που κυκλοφόρησαν επί του θέματος αναφέρονταν στα γηρατειά με αρνητικό τρόπο.

Οι ερευνητές λένε πως η αρνητική παρουσίαση του γήρατος και των γηρατειών καλλιεργεί λανθασμένα στερεότυπα και μπορεί να είναι αναίτια αποθαρρυντική για όλους μας, και όχι μόνο για τους ηλικιωμένους.

Επειδή, λοιπόν, η μουσική είναι ένα πανίσχυρο μέσον που ασκεί θετικές και αρνητικές επιδράσεις στα συναισθήματα των ανθρώπων, καλό είναι οι μουσικοί να σκέφτονται λίγο τον αντίκτυπο των έργων τους, καταλήγουν.

ΠΗΓΗ:  tanea.gr

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button