Τα καρύδια είναι ο καλύτερος ξηρός καρπός για να μειώσετε την φλεγμονή

Εκτός από πλούσιοι σε θρεπτικά συστατικά και γεύση, πολλοί ξηροί καρποί έχουν και αντιφλεγμονώδη δράση στο σώμα. Τα αμύγδαλα, για παράδειγμα, περιέχουν πολλά αντιοξειδωτικά με αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

Πιο συγκεκριμένα, τα αντιοξειδωτικά στους ξηρούς καρπούς και όχι μόνο, μας προστατεύουν από το οξειδωτικό στρες, που είναι αυτό που βλάπτει τα κύτταρα και πυροδοτεί την φλεγμονή στον οργανισμό, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Oxidative Medicine and Cellular Longevity.

Τα είναι ο καλύτερος ξηρός καρπός ενάντια στην φλεγμονή

Για την δρ. Tamar Samuels, συνιδρύτρια της Culina Health, τα καρύδια είναι η κορυφαία επιλογή όσον αφορά την επιλογή ενός ξηρού καρπού, που θα αποδώσει αντιφλεγμονώδη αποτελέσματα στο σώμα.

«Τα καρύδια ξεχωρίζουν από τους υπόλοιπους ξηρούς καρπούς επειδή είναι υψηλότερα σε ALA (άλφα-λινολενικό οξύ), ένα ωμέγα-3 λιπαρό οξύ που έχει ισχυρά αντιφλεγμονώδη αποτελέσματα«, λέει η δρ. Samuels. «Τα καρύδια είναι επίσης μια πλούσια πηγή αντιφλεγμονωδών βιταμινών και αντιοξειδωτικών, συμπεριλαμβανομένης της βιταμίνης Ε και άλλων φυτοθρεπτικών συστατικών όπως τα φαινολικά οξέα, οι τανίνες και τα φλαβονοειδή. Αν και δεν έχει γίνει μεγάλη έρευνα για τα καρύδια και τους δείκτες φλεγμονής, μια πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε ότι η καθημερινή κατανάλωση καρυδιών μείωσε τις συγκεντρώσεις αρκετών φλεγμονωδών βιοδεικτών”, λέει η ίδια.

Αυτή η έρευνα δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of the American College of Cardiology.

Φυσικά, πρέπει να γίνει περισσότερη έρευνα για να επιβεβαιωθούν αυτά τα οφέλη για την υγεία, προσθέτει, αλλά στο μεταξύ, γιατί να μην αυξήσετε την κατανάλωση καρυδιών;

Δείτε γιατί αξίζει να βάλετε τα καρύδια στη διατροφή σας:

1. Ενέργεια θρεπτικά συστατικά

Τα καρύδια είναι πλούσια πηγή ενέργειας, ενώ περιέχουν θρεπτικά συστατικά, μέταλλα, αντιοξειδωτικά και απαραίτητες βιταμίνες.

2. Καλή χοληστερόλη

Είναι πλούσια σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα (περίπου 72%), όπως το ελαϊκό οξύ, ενώ είναι μια από τις καλύτερες πηγές ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, όπως το λινολεϊκό οξύ, το α-λινολενικό οξύ και το αραχιδονικό οξύ. Η τακτική κατανάλωση καρυδιών στο πλαίσιο ισορροπημένης διατροφής μειώνει την LDL («κακή χοληστερόλη») και αυξάνει την HDL («καλή χοληστερόλη»). Έρευνες δείχνουν ότι η μεσογειακή διατροφή, η οποία είναι πλούσια σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, συμβάλλει στην αποτροπή της νόσου της στεφανιαίας αρτηρίας και των εγκεφαλικών επεισοδίων.

3. Ω3 λιπαρά οξέα

Αν τρώτε μόλις 25 γραμμάρια καρύδια την ημέρα θα πάρετε περίπου το 90% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης ωμέγα-3 λιπαρών οξέων. Ερευνητικές μελέτες έχουν δείξει ότι τα Ω-3 λιπαρά οξέα, λόγω της αντι-φλεγμονώδους δράσης τους, συμβάλλουν στην μείωση της πίεσης του αίματος, του κινδύνου της στεφανιαίας νόσου και εγκεφαλικού επεισοδίου, καθώς στην προστασία από καρκίνους του μαστού, του παχέος εντέρου και του προστάτη.

4. Αντιοεξειωτικά

Τα καρύδια είναι πλούσια πηγή πολλών φυτοχημικών ουσιών που έχουν μεγάλη αντιοξειδωτική δράση. Μερικά από αυτά είναι η μελατονίνη, ελλαγικό οξύ, βιταμίνη Ε, καροτενοειδή και πολυ-φαινολικές ενώσεις. Αυτές οι ενώσεις είναι γνωστό ότι έχουν θετικές επιπτώσεις στην υγεία κατά του καρκίνου, της γήρανσης, της φλεγμονής και των νευρολογικών ασθενειών.

5. Διαλύουν τις ελεύθερες ρίζες

Επιστήμονες από το πανεπιστήμιο του Scranton στην Πενσυλβάνια ανακάλυψαν ότι τα καρύδια έχουν τα υψηλότερα επίπεδα των αντιοξειδωτικών ποπυφαινολικών από οποιοδήποτε άλλο βρώσιμο καρπό με κέλυφος. Η κατανάλωση μόλις 6-7 καρυδιών την ημέρα συμβάλλουν σημαντικά στην εξόντωση των ελευθέρων ριζών από το ανθρώπινο σώμα.

6. Βιταμίνη Ε

Τα καρύδια είναι επίσης εξαιρετική πηγή βιταμίνης Ε και ειδικά της γ-τοκοφερόλης σε ποσότητες περίπου 21% (που αντιστοιχεί περίπου στο 140% της συνιστώμενης καθημερινής ποσότητας). Η βιταμίνη Ε είναι ένα ισχυρό λιποδιαλυτικό αντιοξειδωτικό, που απαιτείται για τη διατήρηση της ακεραιότητας της κυτταρικής μεμβράνης στις βλεννώδεις μεμβράνες και στο δέρμα, προστατεύοντάς την από τις βλαβερές ελεύθερες ρίζες.

7. Βιταμίνη Β

Έχουν επίσης μεγάλη περιεκτικότητα σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, όπως ριβοφλαβίνη, νιασίνη, θειαμίνη, παντοθενικό οξύ, βιταμίνη Β-6 και φολικά οξέα.

8. Απαραίτητα μέταλλα

Επίσης, τα καρύδια είναι πολύ πλούσια πηγή μετάλλων, όπως μαγγάνιο, χαλκός, κάλιο, ασβέστιο, σίδηρο, μαγνήσιο, ψευδάργυρο και σελήνιο. Ο χαλκός είναι ένας συμπληρωματικός παράγοντας για πολλά ζωτικής σημασίας ένζυμα. Ο ψευδάργυρος συμβάλλει σε άλλα ένζυμα που ρυθμίζουν την σωματική αύξηση και ανάπτυξη, την παραγωγή σπέρματος, την πέψη και τη σύνθεση νουκλεϊκών οξέων. Το σελήνιο με τη σειρά του λειτουργεί ως συμπληρωματικός παράγοντας για την παραγωγή αντιοξειδωτικών ενζύμων, όπως η γλουταθειόνη.

9. Καρυδέλαιο

Τέλος, το καρυδέλαιο παρουσιάζει εξαιρετικές στυπτικές ιδιότητες. Εφαρμόζεται τοπικά και βοηθά να κρατήσετε το δέρμα σας καλά προστατευμένο από την ξηρότητα.

ΠΗΓΗ: iatropedia.gr

Related Articles

Back to top button