Τα 5 συμπληρώματα διατροφής που πρέπει να αποφεύγουν οι διαβητικοί

Ορισμένα διατροφικά συμπληρώματα απορρυθμίζουν τα επίπεδα του σακχάρου ή αλληλεπιδρούν με τις αγωγές για τον διαβήτη.

Τα συμπληρώματα διατροφής μπορούν να αποτελέσουν ένα σημαντικό όπλο στη «μάχη» κατά του διαβήτη, ωστόσο είναι σημαντικό να λαμβάνονται μόνο έπειτα από συζήτηση με τον γιατρό που σας παρακολουθεί.

«Τα άτομα με διαβήτη θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικά όσον αφορά τη λήψη μεγάλων ποσοτήτων βιταμινών και θρεπτικών συστατικών σε μεγάλες ποσότητες, καθώς ορισμένες από αυτές τις ουσίες μπορούν να απορρυθμίσουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Επιπλέον, κάποια συμπληρώματα διατροφής μπορούν να αλληλοεπιδράσουν με την αγωγή που λαμβάνουν οι ασθενείς», υπογραμμίζει η πιστοποιημένη διαιτολόγος-διατροφολόγος Barbara Kovalenko στην ιατρική ιστοσελίδα για τον διαβήτη «Diatribe».

Παράλληλα, θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι κανένα συμπλήρωμα διατροφής, ακόμα και αυτά που υπόσχονται πως «θεραπεύουν» τον διαβήτη δε μπορεί να αντικαταστήσει την φαρμακευτική αγωγή που θα σάς συστήσει ο γιατρός σας.

Είναι, επίσης, σημαντικό για όλους και ιδίως για όσους πάσχουν από διαβήτη να διαβάζουν προσεκτικά τις ετικέτες των όποιων συμπληρωμάτων διατροφής λαμβάνουν και να αποφεύγουν εκείνα που περιέχουν ζάχαρη.

Ποια συμπληρώματα διατροφής πρέπει να αποφεύγουν οι διαβητικοί

Παρακάτω, θα δείτε 5 συμπληρώματα διατροφής που δεν συστήνονται για άτομα που έχουν διαγνωστεί με διαβήτη, σύμφωνα με το Diatribe. Ωστόσο, καλό είναι να έχετε υπόψη σας πως η παρακάτω λίστα δεν αποτελεί κάποιον επίσημο οδηγό και πως υπάρχει μια ποικιλία συμπληρωμάτων που ορισμένοι ασθενείς θα πρέπει να αποφεύγουν (ή να προτιμούν) κατά περίπτωση.

Ένα παράδειγμα συμπληρώματος διατροφής που δεν αναφέρεται στην παρακάτω λίστα είναι τα συμπληρώματα Κασσίας (κανέλας) τα οποία έχουμε αναλύσει σε παλαιότερο δημοσίευμα γιατί δεν συστήνονται για τους διαβητικούς.

1. Βιταμίνη Ε

Αν και αρκετές πηγές αναφέρουν ότι η βιταμίνη Ε μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη του διαβήτη, περαιτέρω μελέτες έχουν δείξει πως η λήψη της με την μορφή συμπληρωμάτων διατροφής δεν θα πρέπει να συστήνεται σε άτομα που λαμβάνουν θεραπεία με αντιπηκτικά αίματος.

Τα συγκεκριμένα φάρμακα χορηγούνται συχνά σε διαβητικούς, καθώς είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν θρομβώσεις. Ωστόσο, η βιταμίνη Ε επίσης μειώνει την ικανότητα του σώματος να δημιουργεί θρόμβους, με αποτέλεσμα η συνδυαστική λήψη της βιταμίνης αυτής και των αντιπηκτικών φαρμάκων να αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο αιμορραγίας των ασθενών.

Σημειώνουμε ότι ο κίνδυνος αυτός δεν αφορά τις φυσιολογικές ποσότητες της βιταμίνης Ε που λαμβάνει κάποιος ως μέρος μιας υγιεινής διατροφής. Ειδικότερα, η βιταμίνη αυτή περιέχεται σε μεγάλες ποσότητες σε τρόφιμα όπως οι ξηροί καρποί και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά τα οποία προτείνεται να καταναλώνονται τακτικά από άτομα με διαβήτη, ακόμα και αν λαμβάνουν θεραπεία με αντιπηκτικά αίματος. Το πρόβλημα έγκειται στη λήψη συμπληρωμάτων, καθώς αυτά περιέχουν πολύ μεγαλύτερες συγκεντρώσεις της ουσίας.

2. Χρώμιο

Το χρώμιο είναι ένα μέταλλο που βρίσκεται σε διάφορα δημητριακά ολικής άλεσης, φρούτα και λαχανικά. Όπως ισχύει και για την βιταμίνη Ε που προαναφέραμε, έτσι και το χρώμιο είναι ασφαλές όταν προσλαμβάνεται μέσω της διατροφής.

Μάλιστα, υπάρχουν ορισμένες μελέτες που αναφέρουν ότι το χρώμιο μπορεί να βελτιώσει την ευαισθησία των διαβητικών στην ινσουλίνη, αν και ακόμα δεν υπάρχει επαρκής βιβλιογραφία για να στηρίξει αυτή την άποψη.

Ωστόσο, οι επιστήμονες θεωρούν ότι η ταυτόχρονη λήψη συμπληρωμάτων χρωμίου και φαρμάκων κατά του διαβήτη (π.χ.: μετφορμίνη, ινσουλίνη) μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο υπογλυκαιμίας και έτσι καλό είναι να αποφεύγεται.

3. Βάλσαμο / βαλσαμόχορτο

Το βάλσαμο (γνωστό και ως βαλσαμόχορτο, υπερικόν το διάτρητον ή St. John's Wort) είναι ένα βότανο που χρησιμοποιείται ως σταθεροποιητής διάθεσης από άτομα που υποφέρουν από ή έντονο στρες, καθώς και από άτομα που υποφέρουν από αϋπνία.

Μπορεί κανείς να το λάβει ως συμπλήρωμα διατροφής σε αποξηραμένη μορφή ως αφέψημα ή με τη μορφή καψουλών. Παράλληλα, διατίθεται τη μορφή βάμματος ή ελαίου (βαλσαμέλαιο), τα οποία εντούτοις δεν αποτελούν συμπληρώματα διατροφής.

Το βαλσαμόχορτο αντιδρά με μια σειρά από διαφορετικά φάρμακα που χορηγούνται για τον διαβήτη όπως:

  • Μετφορμίνη (μπορεί να προκαλέσει συσσώρευση της δραστικής ουσίας στον οργανισμό, με αποτέλεσμα την έκκριση περισσότερης ινσουλίνης)
  • Αντιπηκτικά φάρμακα (αυξάνει τον κίνδυνο αιμορραγίας)
  • Σουλφονυλουρίες (μειώνει την αποτελεσματικότητα)
  • Θειαζολιδινεδιόνες (μειώνει την αποτελεσματικότητα)
  • Σιταγλιπτίνη (μειώνει την αποτελεσματικότητα)

4. Τζίνσενγκ

Το τζίνσενγκ είναι ένα ακόμα φυτικό συμπλήρωμα διατροφής που μπορεί να βοηθήσει άτομα που υποφέρουν από χρόνια κόπωση, να μειώσει τις φλεγμονές στο σώμα και να ενισχύσει το σύστημα.

Επίσης, σύμφωνα με μια ανάλυση μελετών πάνω στο συγκεκριμένο φυτό, το τζίνσενγκ μπορεί να μειώσει τα επίπεδα του σακχάρου νηστείας και να βελτιώσει την ευαισθησία των ασθενών με διαβήτη τύπου 2 στην ινσουλίνη.

Αν και οι παραπάνω ιδιότητες σε πρώτη ανάγνωση φαίνονται θετικές, ο κίνδυνος είναι πως η γλυκόζη στο αίμα είναι πιθανό να πέσει σε υπερβολικά χαμηλά επίπεδα, εάν λαμβάνεται σε συνδυασμό με κάποια αγωγή (π.χ.: ινσουλίνη).

5. Βιταμίνη Β3 (νιανσίνη)

Η βιταμίνη Β3 χρησιμοποιείται από κάποιους ασθενείς με σκοπό την αύξηση της «καλής» HDL χοληστερόλης και την μείωση της «κακής» LDL χοληστερόλης.

Ωστόσο, έχουν γίνει μελέτες οι οποίες διαπίστωσαν πως η νιανσίνη αυξάνει τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα, κάτι που φυσικά μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα για τους διαβητικούς.

ΠΗΓΗ: www.healthstat.gr

Related Articles

Back to top button