Συνταγή: Χριστουγεννιάτικος χαλβάς με σοκολάτα νηστίσιμος και υγιεινός

Ο χαλβάς, ένα γλύκισμα της Μέσης Ανατολής που φτιάχνεται με ταχίνι στη χριστουγεννιάτικη εκδοχή του.

Και αν ακολουθείτε διατροφικούς περιορισμούς, μην ανησυχείτε: δεν χρειάζεται να παραλείψετε το επιδόρπιο. Πρόκειται για ένα επιδόρπιο φιλικό προς τους vegan και άλλα που θα είναι καλό να τα φάτε αν ψάχνετε για μια απόλαυση χωρίς γλουτένη ή χωρίς γαλακτοκομικά.

Το συγκεκριμένο γλυκό χρειάζεται μόνο μια χούφτα υλικά, αλλά απαιτεί ακρίβεια για καλύτερα αποτελέσματα—γι’ αυτό μην παραλείψετε το θερμόμετρο για τη θερμοκρασία,

Δουλέψτε απρόσκοπτα μεταξύ των βημάτων και φροντίστε να μην ανακατέψετε τον χαλβά πριν τον μεταφέρετε στο σκεύος. Η εκδοχή αυτή, με σπόρους από μαύρο σουσάμι και από πάνω λιωμένη μαύρη σοκολάτα, προσφέρει την πιο φρέσκια γεύση από σπιτικό ταχίνι.

Υλικά

  • 1 1/3 κούπας ζάχαρη
  • 1 1/2 ταχίνι, σε θερμοκρασία δωματίου ανακατεμένο
  • 1 1/2 κ.γ. μαύρο σουσάμι
  • 1 κουτ. καθαρό εκχύλισμα βανίλιας
  • 1 κουτ. αλάτι kosher
  • 85 γρ,  μαύρη σοκολάτα, ψιλοκομμένη
  • Λευκό σουσάμι, για πασπάλισμα

Εκτέλεση:

Βήμα 1

Παίρνουμε  μια μακρόστενη φόρμα για κέικ, 22 επί 13 εκ. περίπου, όπου τοποθετούμε  λαδόκολλα, αφήνοντας την προεξοχή στις μεγάλες πλευρές.

Βήμα 2

Σε μικρή κατσαρόλα, ζεσταίνουμε τη ζάχαρη και το 1/3 φλιτζάνι νερό σε μέτρια ποσότητα, ανακατεύοντας απαλά για να ομογενοποιηθούν, να διαλυθεί η ζάχαρη και το μείγμα να αρχίσει να σιγοβράζει. Στη συνέχεια, χωρίς να ανακατεύετε, μαγειρέψτε μέχρι το σιρόπι να φτάσει στους 120 βαθμούς 4 έως 6 λεπτά ακόμη.

Βήμα 3

Εν τω μεταξύ, στο μίξερ χτυπήστε το ταχίνι, το μαύρο σουσάμι, τη βανίλια και το αλάτι σε χαμηλή φωτιά μέχρι να ομογενοποιηθούν, 45 δευτερόλεπτα έως 1 λεπτό. Με το μίξερ σε χαμηλή ταχύτητα, ρίξτε προσεκτικά το σιρόπι σε σταθερή ροή και χτυπήστε μέχρι το μείγμα να ομογενοποιηθει και να αρχίσει να απομακρύνεται από τις πλευρές του μπολ, 30 δευτερόλεπτα έως 1 λεπτό (μην το ανακατεύετε υπερβολικά).

Μεταφέρετε αμέσως στη φόρμα, καλύψτε το με χαρτί μαγειρέματος και πιέστε σε ομοιόμορφη στρώση με ένα άλλο ταψί ή με τα χέρια σας. Αφαιρείτε το χαρτί.

Βήμα 4

Πασπαλίστε τη σοκολάτα πάνω από τον χαλβά και πιέστε απαλά (λίγη από τη σοκολάτα θα λιώσει). Πασπαλίζουμε με λευκό σουσάμι. Αφήστε σε θερμοκρασία δωματίου (ακάλυπτο) μέχρι να κρυώσει εντελώς, τουλάχιστον 2 ώρες, στη συνέχεια καλύψτε με πλαστική μεμβράνη και βάλτε το στο ψυγείο 1 ώρα. Κόψετε σε φέτες.

ΠΗΓΗ: www.oloygeia.gr

Related Articles

Back to top button