Στατίνες: Γιατί όσοι κινδυνεύουν από καρδιαγγειακές παθήσεις πρέπει να τις παίρνουν

Οι στατίνες είναι φάρμακα που μειώνουν την παραγωγή ς στο ήπαρ και βοηθούν τον οργανισμό να απομακρύνει αποτελεσματικότερα τη χοληστερίνη από το αίμα.

Οι στατίνες μπορούν επίσης να βοηθήσουν στη μείωση της φλεγμονής που συμβάλλει στην απόφραξη των αρτηριών. Ωστόσο, είναι γεγονός ότι δεν τις χρησιμοποιούν τόσοι πολλοί άνθρωποι όσοι θα μπορούσαν, σύμφωνα με μια μελέτη που διεξήχθη από ερευνητές στο Ιατρικό Κέντρο Beth Israel Deaconess και στο Πανεπιστήμιο του Πίτσμπουργκ.

Η έκθεση, η οποία δημοσιεύθηκε στις 4 Δεκεμβρίου 2023, στο Annals of Internal Medicine αν και σημειώνει ότι η συνολική χρήση στατινών για την πρωτογενή πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων έχει αυξηθεί με την πάροδο του χρόνου και παρά την ενημέρωση του 2013 στις κατευθυντήριες γραμμές της Αμερικανικής Ακαδημίας Καρδιολογίας/Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας που επεκτείνουν την καταλληλότητα των στατινών, εντούτοις η χρήση τους μειώθηκε μεταξύ των ετών 2013 και 2018 με μόνο το 35% των επιλέξιμων ατόμων να λαμβάνουν αυτά τα φάρμακα.

Επιπλέον, διαπιστώθηκε ότι όσοι τα χρειάζονταν περισσότερο – όπως εκείνοι με διαβήτη, πολύ υψηλή χοληστερίνη ή 10ετή κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου πάνω από 20% – δεν τα χρησιμοποιούσαν. Οι συγγραφείς της μελέτης προτείνουν ότι χρειάζονται νέες προσπάθειες για να έρθουν αυτά τα φάρμακα στα χέρια των ανθρώπων που θα μπορούσαν να ωφεληθούν από αυτά.

Βασικοί λόγοι για τους οποίους ορισμένοι δεν θέλουν να πάρουν στατίνες

Ο Δρ David Beatty – γενικός ιατρός στο Έσσεξ της Αγγλίας που δεν συμμετείχε στη μελέτη – είπε ότι υπήρχαν αρκετοί λόγοι που οι άνθρωποι μπορεί να μην έπαιρναν μια στατίνη παρόλο που ήταν επιλέξιμοι και θα μπορούσαν να βοηθηθούν από αυτήν. «Πολλοί άνθρωποι δεν έχουν κάνει ποτέ τεστ χοληστερίνης στο αίμα. Η καρδιοπάθεια θεωρείται πρόβλημα που επηρεάζει τους μεσήλικες και τους ηλικιωμένους. Στην πραγματικότητα ο ανθυγιεινός τρόπος ζωής που υιοθετήθηκε στα νεότερα μας χρόνια κάνει τις αρτηρίες να φουσκώνουν σταδιακά. Η αρτηριακή απόφραξη, λόγω αθηροσκλήρωσης, φτάνει σε κρίσιμο επίπεδο μόνο αργότερα στη ζωή» διευκρίνισε.

Ο Beatty επεσήμανε επιπλέον το γεγονός ότι «η αξιολόγηση της ανάγκης ενός ατόμου για στατίνη είναι μια περίπλοκη διαδικασία. Δεν είναι απλώς μια περίπτωση που αντιμετωπίζουμε όλους με χοληστερίνη πάνω από ένα συγκεκριμένο ποσοστό», είπε. Ένας άλλος λόγος, είπε ο Beatty, είναι ότι οι άνθρωποι γενικά δεν θέλουν να παίρνουν ένα χάπι για το υπόλοιπο της ζωής τους, ειδικά όταν αισθάνονται καλά εκείνη τη στιγμή. «Οι γιατροί μπορούν μόνο να εξηγήσουν τους κινδύνους και τα οφέλη, δεν μπορούμε να αναγκάσουμε κάποιον να πάρει ένα φάρμακο που αρνείται», τόνισε. Ο Beatty πρόσθεσε επίσης ότι πολλοί είναι απρόθυμοι να πάρουν ένα χάπι λόγω πιθανών παρενεργειών.

«Μπορεί να εμφανιστούν ανεπιθύμητες ενέργειες με τις στατίνες (όπως και με οποιοδήποτε φάρμακο), αλλά σχεδόν πάντα υποχωρούν εάν σταματήσει το φάρμακο», εξήγησε. «Οι μακροχρόνιες μη αναστρέψιμες επιπλοκές είναι, ευτυχώς, σπάνιες» κατέληξε.

Πόσο αποτελεσματικές είναι οι στατίνες στη μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου

Ο Δρ Jim Liu, καρδιολόγος στο Ιατρικό Κέντρο Wexner του Πανεπιστημίου του Οχάιο, είπε: «Οι στατίνες υπάρχουν εδώ και πολύ καιρό και παραμένουν ένας από τους πιο σημαντικούς και αποτελεσματικούς τρόπους μείωσης του καρδιαγγειακού κινδύνου». Σύμφωνα με τον Liu, έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής, εγκεφαλικού και θανάτου με εκτιμώμενη μείωση 10% έως 30% του σχετικού κινδύνου.

«Αυτό σημαίνει επίσης ότι ένα άτομο που ξεκινά με υψηλό κίνδυνο θα ωφεληθεί πολύ περισσότερο από κάποιον που βρίσκεται ήδη σε χαμηλό κίνδυνο», εξήγησε.

ΠΗΓΗ: www.healthstat.gr

Related Articles

Back to top button