Πότε πρέπει να ανησυχήσετε για το βάρος του παιδιού σας!!!

Πότε πρέπει να ανησυχήσετε για το του ού σας.

Στον ανεπτυγμένο κόσμο, σήμερα το 1/3 των παιδιών και εφήβων είναι είτε υπέρβαρα, είτε παχύσαρκα, σύμφωνα με τα διεθνή στατιστικά στοιχεία με το φαινόμενο να παίρνει διαστάσεις επιδημίας.
Είναι επομένως λογικό οι γονείς να ανησυχούν για το βάρος του παιδιού τους. Αλλά η διαχείριση των ζητημάτων βάρους του παιδιού δεν είναι μια εύκολη υπόθεση.

Αν υποψιάζεστε πως το παιδί σας είναι υπέρβαρο θα πρέπει να συζητήσετε με τον παιδίατρο.

Θα πρέπει να πάρετε τις συμβουλές του ειδικού για να βοηθήσετε το παιδί σας να χάσει μερικά κιλά, χωρίς ωστόσο να του δημιουργήσετε συναισθήματα ανεπάρκειας και ενοχής.

Παράγοντες κινδύνου

Οι κύριοι παράγοντες κινδύνου για την αντιμετώπιση της παιδικής παχυσαρκίας, αλλά και της παχυσαρκίας γενικότερα, είναι περιβαλλοντικοί. Είναι το ψυγείο σας εφοδιασμένο με φρέσκα φρούτα και λαχανικά ή το παιδί σας έχει μονίμως εύκολη πρόσβαση στα ντουλάπια του σπιτιού σε πατατάκια και μπισκότα; Μήπως πηγαίνετε συχνά με τα παιδιά σας σε εστιατόρια fast food ή μήπως αντί να μαγειρέψετε στο σπίτι, σε κάθε ευκαιρία… αναστενάζει το delivery; Το παιδί σας βγαίνει καθόλου έξω να παίξει ή να γυμναστεί σε κάποιο γυμναστήριο ή αράζει συνεχώς στον καναπέ μπροστά στην τηλεόραση;

Είναι γεγονός ότι τα παιδιά έχουν ως πρότυπα συμπεριφοράς τους ενήλικες. Αν εσείς ακολουθείτε μια ανθυγιεινή διατροφή και δεν γυμνάζεστε το παιδί σας δεν μπορεί παρά να ακολουθήσει (μοιραία…) το παράδειγμά σας.

Λιγότερο συχνά, ωστόσο, οι παράγοντες κινδύνου για την περιλαμβάνουν γενετικές και ορμονικές ασθένειες.

Ενδείξεις

Μπορεί να είναι δύσκολο να κρίνει κανείς αν ένα παιδί είναι υπέρβαρο με βάση την εμφάνισή του και μόνο. Μερικά παιδιά είναι μεγαλόσωμα, ενώ κάποια άλλα διατηρούν ακόμα ένα μέρος του παιδικού λίπους μέχρι την προεφηβική τους ηλικία. Ως εκ τούτου, εκείνος που θα κρίνει αν το παιδί σας είναι υπέρβαρο δεν είστε εσείς, αλλά ο παιδίατρος. Ο γιατρός θα συγκρίνει το ύψος και το βάρος του παιδιού με τα συνομήλικά του παιδιά με βάση και το φύλο του και είναι εκείνος που θα καθορίσει αν βρίσκεται εκτός φυσιολογικών πλαισίων. Επιπλέον, ο γιατρός θα πάρει το οικογενειακό σας ιστορικό για να αποφασίσει αν το παιδί βρίσκεται σε κίνδυνο λόγω κληρονομικότητας για να γίνει υπέρβαρο ή παχύσαρκο.

Συνέπειες

Έχετε δίκιο να ανησυχείτε μήπως το παιδί σας είναι υπέρβαρο ή παχύσαρκο. Οι συνέπειες του υπερβολικού βάρους είναι σοβαρές και περιλαμβάνουν το διαβήτη, την πρόωρη εφηβεία, το μεταβολικό σύνδρομο, την υψηλή χοληστερόλη, την υπέρταση, τις αναπνευστικές διαταραχές και την υπνική άπνοια. Επιπλέον, μια άλλη παράμετρος είναι το γεγονός ότι το παιδί μπορεί να πέσει θύμα bullying για την εμφάνισή του, γεγονός που μπορεί να του δημιουργήσει άγχος, κατάθλιψη και χαμηλή αυτοεκτίμηση.

Τι πρέπει να κάνετε

Εάν δεν το απαιτήσει ο γιατρός ρητά και κατηγορηματικά, από μόνοι σας μην υποβάλλετε το υπέρβαρο παιδί σας σε δίαιτα. Τα παιδιά χρειάζονται πολλές θερμίδες και θρεπτικά συστατικά για την υποστήριξη της ανάπτυξης του σώματος και του εγκεφάλου τους. Αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι να ακολουθήσετε έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής συνολικά ως οικογένεια. Μην ξεχωρίζετε το υπέρβαρο παιδί σας από τα άλλα παιδιά σας αν έχετε κι άλλα παιδιά. Αντί γι' αυτό ζητήστε του να συμμετέχει μαζί σας στα ψώνια και την προετοιμασία του φαγητού. Βρείτε διασκεδαστικούς τρόπους να περνάτε μαζί ως οικογένεια κάνοντας διάφορες σωματικές δραστηριότητες, όπως να περπατάτε μαζί ή να πάρετε τη μεγάλη απόφαση να γυμναστείτε ως οικογένεια. Δείξτε στο παιδί σας ότι το αγαπάτε και ότι για εσάς δεν παίζει ρόλο το μέγεθός του.

ΠΗΓΗ: www.medinova.gr

Related Articles

Back to top button