Πώς το περπάτημα βοηθά στη μακροζωία

Δεν είναι μόνο η άσκηση υψηλής έντασης λύση

Νέα μελέτη, που παρουσιάστηκε σε συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρίας Καρδιολογίας, δείχνει πως η αύξηση της κίνησης συνδέεται με αύξηση του προσδόκιμου επιβίωσης, ανεξάρτητα από την ηλικία, το φύλο και την αρχική φυσική κατάσταση.

Για τους σκοπούς της μελέτης, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από 316.137 ενήλικες ηλικίας 18-74 ετών.

Συνολικά, κάθε μονάδα αύξησης της φυσικής κατάστασης φάνηκε να συνδέεται με μείωση της θνησιμότητας από οποιαδήποτε αιτία και της συχνότητας εμφάνισης καρδιακών επεισοδίων κατά 2.8% και 3.2%, αντίστοιχα. Μάλιστα, η βελτίωση της φυσικής κατάστασης βρέθηκε να είναι ωφέλιμη για άνδρες και γυναίκες, όλων των ηλικιών και ανεξάρτητα από τα αρχικά επίπεδα φυσικής κατάστασης.

Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, πολλοί πιστεύουν ότι θα πρέπει να πηγαίνουν στο γυμναστήριο και να ασκούνται σε υψηλή ένταση για να βελτιώσουν τη φυσική τους κατάσταση. Ωστόσο, φαίνεται ότι τα πράγματα είναι πιο απλά, καθώς για τους περισσότερους αρκεί λίγη περισσότερη κίνηση μέσα στην καθημερινότητα, όπως για παράδειγμα η χρήση της σκάλας, το  μέχρι τη δουλειά ή η χρήση των μέσων μαζικής μεταφοράς, προκειμένου να αποκομίσουν σημαντικά οφέλη για την υγεία.

Κλείνοντας, σχολιάζουν πως η βελτίωση της φυσικής κατάστασης θα πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα για τη δημόσια υγεία, ενώ προτείνουν στους επαγγελματίες υγείας να αξιολογούν τη φυσική κατάσταση στο πλαίσιο της παρακολούθησης των ασθενών τους.

Γιατί να περπατάμε;

Σε σχέση με άλλες μορφές εκγύμνασης, το περπάτημα έχει πολλά συγκριτικά πλεονεκτήματα:* Είναι φυσικός τρόπος μετακίνησης και κατ' εξοχήν λειτουργική άσκηση.* Δεν χρειάζεται κάποια ιδιαίτερη τεχνική εκμάθησης, ούτε ιδιαίτερη σωματική προετοιμασία.* Είναι κατάλληλο για όλες τις ηλικίες και όλα τα επίπεδα φυσικής κατάστασης.* Αποτελεί προληπτικό αλλά και συμπληρωματικό θεραπευτικό μέσο για πολλές ασθένειες, όπως π.χ. παχυσαρκία, σακχαρώδη διαβήτη, καρδιοπάθειες.* Δεν απαιτεί γυμναστήριο ή προπονητή, δεν έχει οικονομικό κόστος, μπορεί να γίνει σχεδόν παντού και να ενσωματωθεί εύκολα στην καθημερινότητα κάθε ατόμου.

Q & A Πόσο πρέπει να περπατώ για να έχω οφέλη;

Η πλειονότητα των διεθνών οργανισμών υγείας προτείνουν στα υγιή άτομα ηλικίας ως 65 ετών να περπατούν με ζωηρό ρυθμό από 45 έως 60 λεπτά τις περισσότερες ημέρες της βδομάδας, αν γίνεται καθημερινά. Τα 45-60 λεπτά δεν είναι αναγκαίο να καλυφθούν συνεχόμενα, μπορούν να συμπληρωθούν τμηματικά, κατά τη διάρκεια της ημέρας. Για παράδειγμα, 30 λεπτά περπάτημα το πρωί και 30 το βράδυ ή 15 λεπτά το πρωί, 15 το μεσημέρι και 30 το απόγευμα ή με οποιονδήποτε άλλο συνδυασμό σας βολεύει.

Κάνω καθιστική ζωή, δεν περπατώ καθόλου. Πώς θα ξεκινήσω σωστά;

Θα πρέπει να εντάξετε προοδευτικά το περπάτημα στην καθημερινότητά σας, να αρχίσετε σε πιο χαλαρούς ρυθμούς και να τους ανεβάζετε κλιμακωτά. Για να το πετύχετε, ξεκινήστε από τα 15-20 λεπτά σχεδόν καθημερινά με ρυθμό 3-4 χιλιομέτρων ανά ώρα και σταδιακά προσθέστε περισσότερο χρόνο, περίπου 5 λεπτά εβδομαδιαίως, μέχρι να φθάσετε ύστερα  από αρκετές εβδομάδες να περπατάτε συνεχόμενα για 45 λεπτά ή περισσότερα.

ΠΗΓΗ: www.newsbeast.gr  ,  www.neadiatrofis.gr  ,  www.vita.gr

Related Articles

Back to top button