Ποιος είναι ο ιδανικός συνδυασμός για την απώλεια βάρους

Το υπερβάλλον οφείλεται κυρίως σε ανισορροπία μεταξύ της κατανάλωσης τροφίμων και της κατανάλωσης ενέργειας. Αποτελεί ισχυρό παράγοντα κινδύνου για την επιβάρυνση του οργανισμού από χρόνιες ασθένειες σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η αυξάνει τον κίνδυνο αρκετών επιπλοκών, όπως είναι ο σακχαρώδης διαβήτης, οι καρδιαγγειακές παθήσεις, η υπέρταση και ορισμένοι τύποι καρκίνου. Η χρόνια κατανάλωση δίαιτας πλούσιας σε λιπαρά οδηγεί σε δυσλιπιδαιμία, η οποία χαρακτηρίζεται από αυξημένα επίπεδα της ολικής χοληστερόλης, τριγλυκεριδίων, χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνης ή αλλιώς κακής χοληστερόλης (LDL) και μειωμένη υψηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνη ή αλλιώς καλή χοληστερόλη (HDL).

Μπορεί να μειωθεί φυσικά το αυξημένο βάρος;

Παρά το γεγονός ότι υπάρχουν αρκετοί φαρμακευτικοί τρόποι για τη θεραπεία της παχυσαρκίας και των σχετικών επιπλοκών της, τα τελευταία χρόνια υπάρχει τεράστιο ενδιαφέρον από τη μεριά του κοινού για τα φυσικά διαθέσιμα φυτικά προϊόντα με ιδιότητες κατά της παχυσαρκίας.

Τα φυσικά προϊόντα που έχουν θετικές επιδράσεις χωρίς παρενέργειες θα ήταν επωφελή για τη διαχείριση της παχυσαρκίας. Ένας απόλυτα φυσικός τρόπος για τη μείωση του βάρους είναι το φρούτο .

Το Garcinia Cambogia είναι ένα τροπικό φρούτο  της οικογένειας Clusiaceae που καλλιεργείται στη νοτιοανατολική Ασία, τη Νότια Ινδία και την Αφρική. Το  Garcinia Cambogia περιέχει ένα δραστικό συστατικό που ονομάζεται υδροξυκιτρικό οξύ (HCA) το οποίο παίζει σημαντικό ρόλο στη μείωση του βάρους. Οι καρποί του φρούτου περιέχουν 20-30% υδροξυκιτρικού οξέος (HCA)  που είναι ανταγωνιστικός αναστολέας του ενζύμου ATP-κιτρική λυάση, ένα βασικό ένζυμο που εμπλέκεται στη βιοσύνθεση λιπαρών οξέων και χοληστερόλης.

Το υδροξυκιτρικό οξύ είναι ένας ανταγωνιστικός αναστολέας του κιτρικού άλατος του ενζύμου λυάση, που καταλύει το κιτρικό εξω-μιτοχονδριακό στο ακετυλο συνένζυμο Α και το οξαλοξικό άλας, μια σημαντική μείωση των συγκεντρώσεων ακετυλο-συνενζύμου Α που περιορίζουν τη διαθεσιμότητα του υποστρώματος για λιπογένεση μέσω της ενεργοποίησης της γλυκογένεσης.

Βάσει ερευνών, έχει φανεί ότι το υδροξυκιτρικό οξύ (HCA) μπορεί να αναστέλλει τη βιοσύνθεση εκ νέου λιπαρών οξέων και χοληστερόλης, γεγονός που οδηγεί στη σημαντική μείωση της συσσώρευσης υποδόριου και σπλαχνικού λίπους στη συνέχεια. Μάλιστα, η μακροχρόνια θεραπεία με Garcinia Cambogia δείχνει να οδηγεί σε σημαντική μείωση βάρους.

Εκτός από το HCA, έχουν αναφερθεί επίσης ότι οι καρποί του Garcinia Cambogia περιέχουν δευτερογενείς μεταβολίτες, όπως οι ξανθόνες, τα φλαβονοειδή, οι βενζοφαινόνες όπως η Garcinol / camboginol και η Isoxanthohumol. Και τα τρία συστατικά έχουν αναφερθεί ότι διαθέτουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες.

Eνας ιδανικός συνδυασμός για την βάρους είναι η πρόσληψη L– Καρνιτίνης.

Τι είναι η L-Καρνιτίνη;

Η είναι ένας βασικός παράγοντας του μεταβολισμού των λιπαρών οξέων που συντίθεται εκ νέου στο ήπαρ ή απορροφάται από τον γαστρεντερικό σωλήνα μέσα από τη διατροφή.  Η καρνιτίνη έχει πρωταρχική σημασία στη μεταφορά λιπαρών οξέων μακράς αλύσου μέσω των μιτοχονδρίων στο ήπαρ, την καρδιά και τους σκελετικούς μύες. Η καρνιτίνη λειτουργεί επίσης για την εξαγωγή συσσωρευμένων μορίων ακετυλο-συνενζύμου Α από τα μιτοχόνδρια όπου παρουσιάζουν ανασταλτική επίδραση στην α-οξείδωση.

Αυτή η λειτουργικότητα διευκολύνει την κατανομή της μεταβολικής ενέργειας (ακετυλομάδες) μεταξύ των ενδοκυτταρικών οργανιδίων και των ιστών. Η καρνιτίνη επίσης διευκολύνει την οξείδωση διακλαδισμένης αλυσίδας β-κετο οξέος, διευκολύνει την μετακίνηση των συντομευμένων μακράς αλύσου λιπαρών οξέων από υπεροξυσώματα σε μιτοχόνδρια, παρέχει προστασία από την επαγόμενη από αμμωνία εγκεφαλοπάθεια, και μπορεί να επηρεάσει επωφελώς τη λειτουργία του κύκλου της ουρίας.

Όσον αφορά το μεταβολισμό του λίπους, η καρνιτίνη βοηθά στη μεταφορά της πληροφορίας για την καύση του λίπους, βελτιώνει την αναλογία λίπους και μυών στο σώμα, ενώ έχει την ιδιότητα να προστατεύει το συκώτι από τη συσσώρευση λιπώδους ιστού. Λόγω της καύσης λιπαρών κυττάρων, η καρνιτίνη αυξάνει την παραγωγή ενέργειας, ενώ έχει αποδειχθεί ότι ευνοεί την μυϊκή αποκατάσταση μετά από έντονη άσκηση.

Opuntia Ficus ή αλλιώς το γνωστό μας !

Ο κάκτος (γένος Opuntia, οικογένεια Cactaceae)  ή αλλιώς φραγκόσυκο όπως είναι γνωστό στην Ελλάδα, είναι ένα εγγενές φυτό της αμερικανικής ηπείρου και βρίσκεται συνήθως σε κάθε γεωγραφικό πλάτος αν και είναι καλύτερα προσαρμοσμένο στις άγονες περιοχές. Ουσιαστικά είναι κάκτοι των φραγκοστάφυλων με περισσότερα από 250 είδη, που διανέμονται στη Μεσόγειο Ευρώπη, την Ινδία, τη Μέση Ανατολή και στις αμερικανικές και αφρικανικές χώρες.

Η κύρια εμπορική εκμετάλλευση αυτού του φυτού είναι ο καρπός, αν και τα φυτικά τμήματα, δηλαδή τα κλαδιά, χρησιμοποιούνται γενικά ως ζωοτροφές, χορτονομές ή διατίθενται σε χώρους υγειονομικής ταφής, ενώ σε ορισμένες χώρες καταναλώνονται επίσης ως φυτά για κατανάλωση από τους ανθρώπους.

Στην πραγματικότητα, όχι μόνο τα φρούτα αλλά και τα νεαρά κλαδιά  χρησιμοποιούνται ως σημείο εκκίνησης για την πραγματοποίηση πολλών καταναλωτικών αγαθών, όπως καραμέλα, λικέρ, λοσιόν σώματος, κρέμες και σαμπουάν. Αρκετοί ερευνητές έχουν προσπαθήσει επίσης να υπολογίσουν τη θρεπτική αξία των φρούτων Opuntia, τοποθετώντας τα ανάμεσα στο μαρούλι και το σπανάκι.

Τα τελευταία χρόνια, η αγορά έχει δείξει σημαντικό ενδιαφέρον για μια ποικιλία ιστών του Opuntia ficus-indica, καθώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως τρόφιμο αλλά και για ως φάρμακο.

Τα κλαδιά του κάκτου περιέχουν υψηλές ποσότητες ινών, συμπεριλαμβανομένης της πηκτίνης, του βλεννώδους υλικού, της λιγνίνης, της κυτταρίνης και της ημικυτταρίνης, και γενικά αυτές οι ουσίες είναι ικανές να φέρουν ευημερία στο μεταβολισμό των λιπιδίων και των σακχάρων. Αυτοί οι πολυσακχαρίτες ταξινομούνται γενικά ως διαλυτές φυτικές ίνες βελτιώνοντας τον έλεγχο της γλυκόζης και διαχειρίζοντας το νερό και το νάτριο στα νεφρά σε ασθενείς με διαβήτη τύπου 2.

Ως εκ τούτου, η υψηλή περιεκτικότητα σε διαιτητικές ίνες (στα κλαδιά) έχει την ικανότητα να απορροφά μεγάλες ποσότητες νερού, σχηματίζοντας ιξώδη ή ζελατινώδη κολλοειδή και προσδιορίζοντας την απορρόφηση αρκετών ειδών οργανικών μορίων. Το Opuntia ficus μπορεί επίσης να θεωρηθεί πλούσια πηγή βιοδραστικών και λειτουργικών ενώσεων, γεγονός που τους καθιστά σημαντικό υποψήφιο για την παραγωγή υγιεινών και λειτουργικών τροφίμων.

Από την άποψη αυτή, τα τελευταία χρόνια, ο επιστημονικός κόσμος έχει δώσει ιδιαίτερη προσοχή στις πολυφαινόλες, καθώς έχουν δείξει αντιοξειδωτικές ιδιότητες, μαζί με προστατευτικά αποτελέσματα κατά του καρκίνου και την ικανότητα να θεραπεύουν και να προλαμβάνουν καρδιαγγειακές διαταραχές, φλεγμονώδεις και αλλεργικές ασθένειες. Οι καρδιαγγειακές παθήσεις αποτελούν έναν από τους κύριους παράγοντες που ευθύνονται για το θάνατο στις βιομηχανικές χώρες. Ως εκ τούτου, το Opuntia ficus θα μπορούσε να βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης και στην πρόληψη της υπερχοληστερολαιμίας.

Oσον αφορά τη μείωση του βάρους, το φραγκόσυκο προκαλεί κορεσμό, με αποτέλεσμα να μειώνει την πείνα και κατ' επέκταση και την παχυσαρκία.

ΜΕΛΕΤΕΣ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

The Use of Garcinia Extract (Hydroxycitric Acid) as a Weight loss Supplement: A Systematic Review and Meta-Analysis of Randomized Clinical Trials

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3010674/

Yonei Y, Takahashi Y, Hibino S, Watanabe M, Yoshioka T. Effects on the human body of a dietary supplement containing L-carnitine and Garcinia cambogia extract: a study using double-blind tests. Journal of Clinical Biochemistry and Nutrition. 2008;42(2):89–103.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2266057/

Dietary supplements for body-weight reduction: a systematic review.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15051593

Soni MG, Burdock GA, Preuss HG, Stohs SJ, Ohia SE, Bagchi D. Safety assessment of (-)-hydroxycitric acid and Super CitriMax®, a novel calcium/potassium salt. Food and Chemical Toxicology. 2004;42(9):1513–1529.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15234082

The effect of (L-)carnitine on weight loss in adults: a systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27335245

L-Carnitine: Is it Effective for Weight Loss?

The effect of (L-)Carnitine on weight loss in adults

https://www.researchgate.net/publication/303107660_The_effect_of_L-Carnitine_on_weight_loss_in_adults_A_systematic_review_and_meta-analysis_of_randomized_controlled_trials

ΜΕΛΕΤΕΣ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

L-carnitine and weight loss: Evidence from science

Effects of L-Carnitine (Neutraceutical) In Weight Management among Overweight and Obese Adults of Age between 20 – 45yrs – A Comparative Study in Chennai and Tirupathi

http://www.ijsrp.org/research-paper-0912/ijsrp-p0984.pdf

The effect of cactus pear (Opuntia ficus-indica) on body weight and cardiovascular risk factors: a systematic review and meta-analysis of randomized clinical trials.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25837206

»

ΠΗΓΗ : www.medinova.gr

Related Articles

Back to top button