Ποιες είναι οι αιτίες που προκαλούν κολίτιδα!!!

Ποιες είναι οι που προκαλούν κολίτιδα.

Η κολίτιδα είναι μια κατάσταση στην οποία το κόλον παρουσιάζει φλεγμονή. Υπάρχουν πολλές διαφορετικές αιτίες για τη φλεγμονή του παχέος εντέρου αλλά το αποτέλεσμα είναι το ίδιο.
Διάρροια, κόπωση, δυσφορία, κοιλιακές κράμπες, πρωκτική αιμορραγία και ναυτία είναι κάποια από τα συμπτώματα. Η κατανόηση των αιτιών της κολίτιδας μπορεί να σας βοηθήσει να καταλάβετε αν υποφέρετε από τη συγκεκριμένη πάθηση.

Αυτοάνοσα εναύσματα

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι μερικές κολίτιδες είναι αποτέλεσμα μιας αυτοάνοσης πάθησης όπου τα λευκά κύτταρα του αίματος επιτίθενται στα υγιή κύτταρα του παχέος εντέρου, θεωρώντας ότι πρόκειται για εισβολείς. Οι άνθρωποι που πάσχουν από άλλες αυτοάνοσες διαταραχές, όπως κοιλιοκάκη ή ρευματοειδής αρθρίτιδα, συχνά αναπτύσσουν κολίτιδα. Οι θεραπείες για αυτό το είδος της κολίτιδας περιλαμβάνουν αντι-φλεγμονώδη φάρμακα. Σε σοβαρές περιπτώσεις, γίνεται αφαίρεση μέρους ή όλου του παχέος εντέρου με χειρουργική επέμβαση.

Λοιμώδη εναύσματα

Ορισμένοι επιστήμονες πιστεύουν ότι ένας ιός ή βακτήρια μπορούν να προκαλέσουν μολυσματική κολίτιδα. Μερικά από τα βακτήρια που μπορούν να συνδέονται με την κατάσταση είναι τα E. coli και C. difficile. Η σαλμονέλα μπορεί επίσης να προκαλέσει φλεγμονή του παχέος εντέρου και το ίδιο ισχύει για τα παράσιτα. Τα φάρμακα για τη θεραπεία των βακτηρίων και παρασίτων είναι αυτά που χορηγούνται στη συγκεκριμένη περίπτωση, όπως επίσης και φάρμακα για τη θεραπεία των συμπτωμάτων της κολίτιδας.

Σχετικές ασθένειες

Οι άνθρωποι που πάσχουν από ορισμένες ασθένειες μπορούν επίσης να αναπτύξουν κολίτιδα. Οι φλεγμονώδεις καταστάσεις και οι εκφυλιστικές διαταραχές στην περιοχή του ορθού μπορούν να προκαλέσουν κολίτιδα. Το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου, η νόσος του Crohn και ο καρκίνος του παχέος εντέρου, μπορούν να συμβάλλουν στην ανάπτυξη της κολίτιδας.

Παράγοντες κινδύνου

Το φύλο δεν φαίνεται να έχει σημασία κατά την ανάπτυξη της κολίτιδας. Οι άνδρες και οι γυναίκες υποφέρουν στον ίδιο βαθμό. Οι περισσότερες περιπτώσεις κολίτιδας διαγιγνώσκονται σχετικά νωρίς, από τα εφηβικά χρόνια του ανθρώπου ή στη δεκαετία από τα 20 έως τα 30. Η έρευνα δείχνει ότι οι γενετικές συνδέσεις μπορεί να προδιαθέτουν μερικούς ανθρώπους να αναπτύξουν την πάθηση, γι' αυτό και οι απόγονοι αυτών που πάσχουν από κολίτιδα, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να την αναπτύξουν και οι ίδιοι.

ΠΗΓΗ: www.medinova.gr

Related Articles

Back to top button