Πεντανόστιμη τραγανή τυρόπιτα κουρού ολικής άλεσης με γραβιέρα και φέτα- Θα σας ξετρελάνει

Η τυρόπιτα κουρού είναι μία ξεχωριστή κατηγορία τυρόπιτας, που τη λατρεύουν όλοι, μικροί και μεγάλοι.

Η κουρού, ωστόσο, μπορεί να μαγειρευτεί σε διάφορες παραλλαγές, μία από τις οποίες είναι και αυτή η με που λιώνει στο στόμα.

Υλικά

  • 200 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 300 γρ αλεύρι ολικής άλεσης
  • 1 κγ μπέικιν πάουντερ
  • ½ κγ αλάτι
  • 120 γρ βούτυρο λιωμένο
  • 120 ml ελαιόλαδο
  • 1 αυγό
  • 200 γρ γιαούρτι
  • Σουσάμι για γαρνίρισμα
  • Βρώμη για γαρνίρισμα
  • ηλιόσποροι για γαρνίρισμα
  • 1 αυγό για επάλειψη

Για τη γέμιση:

  • 400 γρ φέτα
  • 2 αυγά
  • 100 γρ τριμμένη
  • ½ κγ πιπέρι
  • 90 ml φρέσκο γάλα

 


Εκτέλεση

Για τη ζύμη σε ένα μπολ ενώνω το λιωμένο βούτυρο με το ελαιόλαδο και το αλάτι.

  • Προσθέτω το αυγό και το γιαούρτι ενσωματώνοντας τα στο μείγμα.
  • Τέλος ρίχνω σταδιακά τα άλευρα με το μπείκιν πάουντερ, ζυμώνω καλά.
  • Βάζω τη ζύμη στο ψυγείο για 30 λεπτά.

Για τη γέμιση σε ένα μπολ χτυπάω τα αυγά να αφρατέψουν.

  • Θρυμματίζω μέσα τους τη φέτα, προσθέτω την τριμμένη γραβιέρα, το πιπέρι και το γάλα ανακατεύοντας καλά.
  • Χωρίζω το φύλλο στα δύο και ανοίγω με τον πλάστη σε αλευρωμένη επιφάνεια το ένα μέρος.
  • Αλείφω ένα ταψί 30 x 27 εκ με βούτυρο και μεταφέρω σε αυτό το φύλλο.
  • Απλώνω πάνω του τη γέμιση και ισιώνω την επιφάνεια με τη ράχη του κουταλιού.
  • Ανοίγω το δεύτερο φύλλο, το βάζω από πάνω και πιέζω τις άκρες να κολλήσουν καλά.
  • Χτυπάω το αυγό με 1 ΚΣ νερό, αλείφω με αυτό το φύλλο και πασπαλίζω με σουσάμι, βρόμη και ηλιόσπορο.
  • Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180°C, στις αντιστάσεις, στην κατώτερη σχάρα για 60 λεπτά.
  • Βγάζω από το φούρνο, αφήνω να κρυώσει 5 λεπτά, κόβω σε κομμάτια και σερβίρω.

ΠΗΓΗ: www.newsitamea.gr

Related Articles

Back to top button