Οσφυαλγία: Θα περάσει ο πόνος στη μέση; Το χρονικό διάστημα που δίνει την απάντηση

Τα νέα ευρήματα αναμένεται να προσφέρουν σε κάποιους και αναστάτωση σε άλλους – Δείτε τι ανακάλυψαν Αυστραλοί ερευνητές.

Είναι πολύ πιθανό να ανήκετε στους 570 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως που αντιμετωπίζουν έντονο και ενοχλητικό πόνο στη μέση, μια πάθηση που μπορεί πραγματικά να επηρεάσει την καθημερινότητά σας, μειώνοντας την ποιότητα ζωής σας και εμποδίζοντάς σας να ολοκληρώνετε με άνεση τις καθημερινές σας δραστηριότητες.

Αν έχετε περάσει αρκετό καιρό υποφέροντας από οσφυαλγία, είναι πιθανό να αναρωτιέστε πότε επιτέλους θα περάσει.

Πρόσφατη έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Αυστραλίας αποκαλύπτει ότι η απάντηση εξαρτάται από έναν σημαντικό παράγοντα: Πόσο καιρό αντιμετωπίζετε την ενόχληση. Τα σχετικά ευρήματα, που δημοσιεύονται στο Canadian Medical Association Journal, αναμένεται να προσφέρουν ελπίδα ή ανησυχία αντίστοιχα στους ανθρώπους, ανάλογα με το χρονικό διάστημα υποφέρουν.

Η οσφυαλγία αποτελεί κύρια αιτία αναπηρίας παγκοσμίως. Σε μια εκτενή ανασκόπηση σε σχεδόν 100 μελέτες, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι περισσότερες περιπτώσεις πόνου στη μέση υποχωρούν μέσα σε λίγους μήνες.

Ωστόσο, εάν ο επιμένει πέραν αυτής της περιόδου, η πιθανότητα πλήρους ανάρρωσης μειώνεται σημαντικά. «Αν η οσφυαλγία διαρκέσει περισσότερο από δύο μήνες, τότε η πιθανότητα πλήρους ανάρρωσης μειώνεται σημαντικά. Αυτό αναδεικνύει τις ποικίλες εκβάσεις που μπορεί να έχει ο και την περιορισμένη κατανόηση των λόγων που κρύβονται πίσω από αυτές τις διαφορές», δηλώνει χαρακτηριστικά ο καθηγητής Lorimer Moseley από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Αυστραλίας.

Η παρούσα μελέτη περιλάμβανε μια ενδελεχή συστηματική ανασκόπηση και μετα-ανάλυση σε 95 μελέτες, με στόχο την καλύτερη κατανόηση της εξέλιξης του οξέοςυποοξέος (6 έως λιγότερο από 12 εβδομάδες) και επίμονου (12 έως λιγότερο από 52 εβδομάδες) πόνου στη μέση.

Η μελέτη διαπίστωσε σημαντική μείωση του πόνου και των προβλημάτων κινητικότητας σε άτομα με πρόσφατο πόνο στη μέση εντός των πρώτων 6 εβδομάδων. Ωστόσο, τα ποσοστά ανάκαμψης επιβραδύνθηκαν στη συνέχεια. Η νέα αυτή έκθεση περιγράφει λεπτομερώς πώς αμέτρητοι άνθρωποι με επίμονο πόνο στη μέση (πάνω από 12 εβδομάδες) συνεχίζουν να ζουν με μέτρια έως υψηλά επίπεδα πόνου και αναπηρίας.

«Ακόμη και μετά την επούλωση του αρχικού τραυματισμού, ο πόνος στη μέση μπορεί να επιμείνει», διευκρινίζει ο δρ. Moseley. «Σε αυτές τις περιπτώσεις, ο πόνος σχετίζεται περισσότερο με υπερευαισθησία του συστήματος πόνου, παρά με συνεχιζόμενο τραυματισμό.

Για όσους πάσχουν από χρόνιο πόνο στη μέση, ίσως ήρθε η ώρα να εξετάσουν νέες θεραπευτικές προσεγγίσεις».

Ο καθηγητής Moseley σημειώνει ότι υπάρχουν νέες θεραπείες, που επικεντρώνονται στην εκπαίδευση τόσο του εγκεφάλου, όσο και του σώματος, οι οποίες «εστιάζουν πρώτα στην κατανόηση ότι ο χρόνιος πόνος στη μέση δεν είναι ένα απλό πρόβλημα, γι' αυτό και δεν έχει απλή λύση, και, στη συνέχεια, στη σταδιακή μείωση της ευαισθησίας του συστήματος πόνου, αυξάνοντας παράλληλα τη λειτουργικότητα και τη συμμετοχή σε δραστηριότητες με νόημα».

Ο εντοπισμός του τρόπου μέσω του οποίου οι πάσχοντες από υποξεία οσφυαλγία μπορούν να αναρρώσουν ταχύτερα είναι ζωτικής σημασίας, εξηγούν οι συγγραφείς της μελέτης, διότι βοηθά να διασφαλιστεί ότι η φροντίδα κλιμακώνεται όταν κρίνεται απαραίτητο, μειώνοντας την πιθανότητα επίμονου πόνου.

Μελλοντικές μελέτες είναι απαραίτητες, ώστε να εντοπιστούν θεραπείες, που μπορούν να βοηθήσουν στην αυτής της συχνής και εξουθενωτικής πάθησης και να προωθήσουν μια πιο ολοκληρωμένη κατανόηση του πόνου στη μέση.

ygeiamou.gr

 

Related Articles

Back to top button