Οι επιπτώσεις από την ανεπάρκεια βιταμίνης D

Η είναι ένας πολύτιμος σύμμαχος υγείας για όλες τις ηλικίες.

Ανεπάρκεια σε βιταμίνη d

Αν είστε ενεργός έξω, παίρνετε ένα καλό ποσό ηλιακού φωτός και έχετε μια ισορροπημένη διατροφή, πιθανότατα δεν θα είστε ανεπαρκείς στη βιταμίνη D. Λόγω της έλλειψης φυσικής βιταμίνης D στα τρόφιμα, μερικές χώρες, όπως η Αμερική, ενισχύουν τα τρόφιμα όπως το γάλα και τα δημητριακά πρωινού με βιταμίνη D. Για τους περισσότερους ανθρώπους, η κατανάλωση εμπλουτισμένων τροφών και η έκθεση στο ηλιακό φως θα παράσχουν επαρκείς ποσότητες βιταμίνης D, ενώ άλλοι ενδέχεται να απαιτούν κάποια συμπληρωματική χορήγηση.

Οι κύριες ομάδες ατόμων που κινδυνεύουν από ανεπάρκεια βιταμίνης D είναι τα βρέφη που θηλάζουν, οι ηλικιωμένοι, τα άτομα με περιορισμένη έκθεση στον ήλιο, τα άτομα με σκουρότερο δέρμα και τα παχύσαρκα άτομα. Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, τα κύρια συμπτώματα της ανεπάρκειας της βιταμίνης D είναι η ραχίτιδα στα παιδιά και η οστεομαλακία. Ορισμένα άλλα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν πόνο των οστών και μυϊκή αδυναμία.

Η ανεπάρκεια της βιταμίνης D μπορεί να είναι αιτία όταν η συνήθης πρόσληψη είναι μικρότερη από τα συνιστώμενα επίπεδα με την πάροδο του χρόνου, η έκθεση στο φως του ήλιου είναι περιορισμένη, ή η απορρόφηση της βιταμίνης D από τον πεπτικό σωλήνα είναι ανεπαρκής. Ωστόσο, παρόλο που ίσως δεν είστε ανεπαρκείς, ίσως να μην έχετε το βέλτιστο επίπεδο βιταμίνης D στο σώμα σας

Η βιταμίνη D είναι , η οποία θεωρείται ταυτόχρονα και ορμόνη. Επιδρά σε όλα τα όργανα του σώματος και επηρεάζει την έκφραση τουλάχιστον 200 γονιδίων με πολλούς διαφορετικούς μηχανισμούς.

Ο οργανισμός προσλαμβάνει τη βιταμίνη D κυρίως μέσω της σύνθεσής της στο δέρμα με την επίδραση της υπεριώδους ηλιακής ακτινοβολίας («βιταμίνη του ήλιου»). Μικρή ποσότητα μόνο προσλαμβάνεται από τις τροφές.

Λίγες τροφές περιέχουν βιταμίνη D, όπως ορισμένα «λιπαρά» ψάρια (σολομός, σκουμπρί, τόνος, μπακαλιάρος, πέστροφα, σαρδέλες), το μουρουνέλαιο, τα αυγά (κρόκος), το βοδινό συκώτι, οι γαρίδες, το σέλερι και τα δημητριακά ολικής άλεσης.

Η έλλειψη βιταμίνης D, όταν δηλαδή τα επίπεδα βιταμίνης D στον οργανισμό πέφτουν κάτω από τα ασφαλή όρια, μπορεί να οδηγήσει σε αποδυνάμωση ή παραμόρφωση του σκελετού.

Δείτε τις επιπτώσεις από την ανεπάρκεια βιταμίνης D.

Διάθεση

Η σεροτονίνη, ουσία που δρα ως ορμόνη και νευροδιαβιβαστής στον εγκέφαλο και συνδέεται με την καλή διάθεση, παράγεται χάρη στην έκθεση στον ήλιο. Κάτι αντίστοιχο ισχύει και για τη βιταμίνη D, την οποία συνθέτει ο ανθρώπινος οργανισμός χάρη στην έκθεση του δέρματος στην ηλιακή ακτινοβολία. Μελέτη του 2006 εστίασε στην επίδραση της βιταμίνης D στην ψυχική υγεία 80 ηλικιωμένων ασθενών και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι όσοι είχαν τα χαμηλότερα επίπεδα βιταμίνης D στον οργανισμό τους ήταν 11 φορές πιο πιθανό να εκδηλώσουν κατάθλιψη.

Υπερβολικό βάρος

Η βιταμίνη D είναι λιποδιαλυτή, επομένως τα αποθέματα λίπους την αντλούν από τον οργανισμό. Αυτό σημαίνει ότι ένα άτομο με αυξημένο ποσοστό λίπους στο σώμα του χρειάζεται μεγαλύτερη ποσότητα βιταμίνης D για να παραμείνει υγιές. Το ίδιο ισχύει και για άτομα με αυξημένη μυϊκή μάζα.

Εφίδρωση κεφαλιού

Ένα από τα πρώτα και πιο χαρακτηριστικά σημάδια της έλλειψης βιταμίνης D είναι η εφίδρωση στην περιοχή του κεφαλιού.

Υγεία εντέρου

Μια γαστρεντερική πάθηση που επηρεάζει την ικανότητα απορρόφησης των λιπαρών εμποδίζει την απορρόφηση λιποδιαλυτών ουσιών, όπως η βιταμίνη D. Συχνή είναι η έλλειψη της βιταμίνης σε άτομα που έχουν διαγνωστεί με νόσο του Crohn, κοιλιοκάκη ή ευαισθησία στη γλουτένη και άλλα φλεγμονώδη νοσήματα του εντέρου.

Related Articles

Back to top button