Τα 7 λάθη που κάνετε στις δουλειές του σπιτιού – Τι να προσέξετε για να έχετε ένα πεντακάθαρο σπίτι

Η καθαριότητα είναι απαραίτητη τόσο για τη σωματική όσο και για την ψυχική ευεξία της οικογένειάς σας. Ωστόσο, ανεξάρτητα από τα κόλπα που χρησιμοποιήσετε για να κάνετε τις διασκεδαστικές, εξακολουθεί να είναι μια αγγαρεία που απαιτεί χρόνο. Αν έχετε και κάποιες λανθασμένες συνήθειες στην καθαριότητα, δυσκολεύετε ακόμη περισσότερο την κατάσταση και έχετε να κάνετε περισσότερες δουλειές.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, με κάποια δικά σας λάθη, κάνετε, χωρίς να το θέλετε φυσικά, την κατάσταση χειρότερη, με αποτέλεσμα οι δουλειές του σπιτιού να σας φαίνονται «βουνό».

Ήρθε η ώρα λοιπόν να εγκαταλείψετε μερικές από τις συνήθειες σας, οι οποίες και σας αγχώνουν αλλά και δεν σας βοηθούν να καθαρίσετε σωστά το σπίτι. Είναι πολύ σημαντικό να χρησιμοποιήσετε από τώρα μία απλή αλλά αποτελεσματική στρατηγική για την τακτοποίηση και την καθαριότητα του σπιτιού που θα διώξει το άγχος σας και θα σας βοηθήσει να κάνετε τις δουλειές σε λιγότερο χρόνο.

Τα 7 λάθη που κάνετε στις δουλειές του σπιτιού:

  1. Σκούπισμα με ηλεκτρική σκούπα πολύ γρήγορα
  2. Προσοχή στα απορρυπαντικά
  3. Ανάμειξη προϊόντων καθαρισμού
  4. Υπερφόρτωση του πλυντηρίου πιάτων
  5. Συγυρίστε πριν καθαρίσετε
  6. Χρήση βρώμικων εργαλείων καθαρισμού
  7. Δεν υπάρχει η καθαριότητα στο ημερολόγιό σας

1. Σκούπισμα με ηλεκτρική σκούπα πολύ γρήγορα

Το τακτικό σκούπισμα με ηλεκτρική σκούπα όχι μόνο απομακρύνει τη βρωμιά και τη σκόνη από τα χαλιά και τις μοκέτες σας, αλλά μπορεί επίσης να βελτιώσει την ποιότητα του εσωτερικού αέρα και να μειώσει τα αλλεργιογόνα. Ωστόσο, αν βιάζεστε, καλύτερα να μην χρησιμοποιήσετε την ηλεκτρική σκούπα.

Το γρήγορο σκούπισμα με ηλεκτρική σκούπα είναι ένα συνηθισμένο λάθος καθώς αφήνει πίσω του βρωμιά, τρίχες κατοικίδιων ζώων και σκόνη. Επιπλέον, αν τρέχετε με την ηλεκτρική σκούπα σας από δωμάτιο σε δωμάτιο, δεν καθαρίζετε σωστά και είναι πολύ πιθανό να ξεχάσετε να καθαρίσετε τις γωνίες.

Πρέπει να σκουπίζετε αργά και να φροντίσετε να περάσει η ηλεκτρική σκούπα από όλο το χαλί ή όλο το δάπεδο τουλάχιστον μία φορά. Είναι επίσης καλή ιδέα να καθαρίζετε τις γωνίες, το κρεβάτι, τους καναπέδες με τα μικρά εξαρτήματα της σκούπας. Καλό είναι να ξεκινάτε αργά από την πιο απομακρυσμένη γωνία του δωματίου και να πηγαίνετε προς την πόρτα της εισόδου, ώστε να βεβαιωθείτε ότι έχετε σκουπίσει κάθε σημείο.

2. Προσοχή στα απορρυπαντικά

Για μια γρήγορη καθαριότητα, μπορείτε να καταφύγετε σε οποιοδήποτε εμπορικό προϊόν έχετε στη διάθεσή σας. Ωστόσο, είναι σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε το σωστό καθαριστικό, αν προσπαθείτε να καθαρίσετε επιφάνειες, όπως πάγκους κουζίνας, μπανιέρες και τουαλέτες. Δεν κάνουν όλα τα απορρυπαντικά για όλες τις επιφάνειες και τους χώρους του σπιτιού.

Αν θέλετε να καθαρίσετε βρωμιές και , μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σαπούνι και νερό. Τα απορρυπαντικά έχουν σχεδιαστεί για να σκοτώνουν , όπως ιούς και .

Τα απολυμαντικά του εμπορίου είναι καλό να χρησιμοποιούνται σε επιφάνειες γεμάτες μικρόβια, όπως πόμολα, διακόπτες φωτισμού και τουαλέτες, αλλά πρέπει να αφήνετε το προϊόν στις επιφάνειες για τουλάχιστον 30 δευτερόλεπτα. Τα απολυμαντικά του εμπορίου μειώνουν τα μικρόβια σε κοινές επιφάνειες, γι' αυτό όταν κάποιος στο σπίτι σας είναι άρρωστος, είναι καλό να χρησιμοποιείτε ένα απολυμαντικό.

3. Ανάμειξη προϊόντων καθαρισμού

Εκτός από τη χρήση των προϊόντων καθαρισμού, ς και αποστείρωσης για τους σκοπούς που προορίζονται, είναι επίσης σημαντικό να μην αναμειγνύετε προϊόντα καθαρισμού μεταξύ τους. Ο συνδυασμός προϊόντων απλώς δεν θα λειτουργήσει, ενώ υπάρχει και ο κίνδυνος η ανάμειξη ορισμένων οικιακών χημικών ουσιών να προκαλέσει ή άλλα προβλήματα στα μάτια, το δέρμα και τους πνεύμονές σας. Ορισμένοι συνδυασμοί μπορεί να είναι μάλιστα ακόμη και θανατηφόροι.

Το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να χρησιμοποιείτε ένα προϊόν καθαρισμού κάθε φορά. Για παράδειγμα, αν χρησιμοποιείτε ένα εμπορικό καθαριστικό σπρέι που περιέχει χλωρίνη στο μπάνιο, μείνετε μόνο σε αυτό το προϊόν.

Είναι επίσης καλή ιδέα να γνωρίζετε τους τύπους χημικών ουσιών που δεν πρέπει ποτέ να αναμειγνύονται μεταξύ τους. Η χλωρίνη και η αμμωνία είναι ένας από τους πιο επικίνδυνους συνδυασμούς που πρέπει να αποφεύγετε, καθώς μπορούν να δημιουργήσουν αέριο χλώριο που μπορεί να οδηγήσει σε θανατηφόρο ασφυξία. Άλλοι επικίνδυνοι συνδυασμοί περιλαμβάνουν χλωρίνη με ξύδι, χλωρίνη με οινόπνευμα, ξύδι με υπεροξείδιο του υδρογόνου και ξύδι με μαγειρική σόδα.

4. Υπερφόρτωση του πλυντηρίου πιάτων

Αν έχετε πιάτων, καλό είναι να τοποθετείτε τα βρώμικα πιάτα αμέσως μετά τα γεύματα, ώστε να μη συσσωρεύονται στο νεροχύτη σας. Καλό είναι να βάζετε το πρόγραμμα κάθε βράδυ, ώστε να μην ξεχνάτε να το χρησιμοποιείτε.

Αυτό που δεν πρέπει να κάνετε, ωστόσο, είναι να υπερφορτώσετε το με πάρα πολλά πιάτα. Όχι μόνο είναι πιθανό να καταλήξετε με πιάτα που δεν καθαρίζονται σωστά, αλλά μπορεί επίσης να κινδυνεύουν να σπάσουν. Η τοποθέτηση πάρα πολλών αντικειμένων στο πλυντήριο πιάτων μπορεί επίσης να προκαλέσει διαρροές από τη μη σωστή διασπορά του νερού, καθώς και ζημιά στους βραχίονες ψεκασμού στο εσωτερικό της συσκευής.

5. Συγυρίστε πριν καθαρίσετε

Ενώ μπορεί να είναι δελεαστικό να προσπαθήσετε να εξοικονομήσετε χρόνο ολοκληρώνοντας και τις δύο δουλειές ταυτόχρονα, αυτό είναι ένα κοινό λάθος που κάνουν οι άνθρωποι όταν προσπαθούν να καθαρίσουν γρήγορα. Στην πραγματικότητα, κάνοντας και τα δύο ταυτόχρονα, το μόνο που καταφέρνετε είναι να επικρατεί ένα χάος και να απογοητεύεστε περισσότερο, επειδή πρόκειται για δύο διαφορετικές εργασίες.

Επιπλέον, είναι πιθανό να εξοικονομήσετε πραγματικά χρόνο, αν συγυρίσετε πριν καθαρίσετε, επειδή η διαδικασία θα είναι πιο αποτελεσματική. Για παράδειγμα, είναι σχεδόν αδύνατο να καθαρίσετε τα χαλιά με την ηλεκτρική σκούπα αν έχουν πάνω τους σωρούς από ρούχα, σκόρπια παιχνίδια ή κουτιά.

6. Χρήση βρώμικων εργαλείων καθαρισμού

Χρειάζεστε σφουγγάρια, ξεσκονόπανα και σφουγγαρίστρες για να καθαρίσετε σωστά το σπίτι σας, αλλά αν αυτά είναι βρώμικα, δεν θα κάνετε καλά τη δουλειά σας. Για να καθαρίσετε σωστά δεν πρέπει η σκούπα να είναι γεμάτη με τρίχες ή το σκουπάκι του μπάνιου γεμάτο με μικρόβια ή η ηλεκτρική σκούπα γεμάτη σκόνη. Αν τα εργαλεία σας δεν είναι καθαρά, πιθανότατα θα λερώσετε το σπίτι και μετά θα έχετε να κάνετε περισσότερη δουλειά από ό,τι χρειάζεται.

Φροντίστε να ξεπλένετε τη σφουγγαρίστρα με καθαρό νερό, να πλένετε τα ξεσκόπανα με σαπούνι και νερό, να αδειάζετε τη σακούλα της ηλεκτρικής σκούπας. Και γενικά φροντίστε να είναι καθαρά όλα τα εργαλεία που χρησιμοποιείτε για να καθαρίσετε το σπίτι σας για να είναι αποτελεσματικά.

7. Δεν υπάρχει η καθαριότητα στο ημερολόγιό σας

Όταν πρέπει να καθαρίσετε το σπίτι σας, μην το αναβάλετε. Πρέπει να προγραμματίζετε στο ημερήσιο, εβδομαδιαίο και μηνιαίο ημερολόγιό σας τις δουλειές του σπιτιού. Αν δεν τις κάνετε τακτικά, μετά θα έχετε περισσότερη δουλειά γιατί θα υπάρχει μεγάλη ακαταστασία και βρωμιά στο σπίτι.

Δημιουργήστε έναν κατάλογο, στον οποίο θα αναφέρονται λεπτομερώς όλες οι δουλειές που πρέπει να γίνουν κάθε εβδομάδα. Μερικοί άνθρωποι βρίσκουν ευκολότερο να κάνουν όλο το καθάρισμα του σπιτιού μια μέρα την εβδομάδα, ενώ άλλοι θέλουν να χωρίζουν τις εργασίες σε όλη την εβδομάδα. Για παράδειγμα, μπορείτε να επιλέξετε μια μέρα την εβδομάδα για να επικεντρωθείτε στο καλό καθάρισμα της κουζίνας, μια άλλη μέρα για να σκουπίσετε το σπίτι με ηλεκτρική σκούπα και μια άλλη για να καθαρίσετε τα μπάνια.

Αν δεν σας ενδιαφέρει η λίστα, σκεφτείτε μια μέθοδο βασισμένη στο χρόνο, όπου καθαρίζετε όσους περισσότερους χώρους μπορείτε σε 30 λεπτά την ημέρα. Δεν υπάρχει λάθος τρόπος για να δημιουργήσετε ένα πρόγραμμα καθαρισμού, αλλά το κλειδί είναι να βεβαιωθείτε ότι το τηρείτε μέχρι να γίνει ρουτίνα.

Εκτός από το να απαλλαγείτε από τις λανθασμένες συνήθειες καθαρισμού, υπάρχουν και απλές συνήθειες που μπορείτε να υιοθετήσετε αμέσως τώρα. Αυτές αφορούν καθημερινές εργασίες που θα κάνουν το σπίτι σας πιο καθαρό και υγιές, αλλά και θα κάνουν τη διαδικασία της καθαριότητας πολύ πιο εύκολη.

Ξεκινήστε με τα παρακάτω βήματα:

  • Πλύνετε τα πιάτα σας αμέσως μετά το φαγητό. Βάλτε στο πλυντήριο πιάτων αυτά που θέλετε και πλύνετε στο χέρι αυτά που δεν μπαίνουν στο πλυντήριο. Μην κάνετε το λάθος να μαζεύετε τα άπλυτα πιάτα στο νεροχύτη και γίνουν «βουνό».
  • Τακτοποιήστε λίγο κατά τη διάρκεια της ημέρας. Αν τακτοποιείτε ένα δωμάτιο την ημέρα ή λίγο κάθε μέρα το σπίτι, δεν θα μαζεύονται πολλές δουλειές. Μην στοιβάζετε χαρτιά, φακέλους και μην αφήνετε σκορπισμένα παιδικά παιχνίδια ή τα για το κατοικίδιό σας σε όλο το σπίτι.
  • Να βάζετε κάθε μέρα ένα πλυντήριο ρούχων. Μην συσσωρεύετε τα άπλυτα ρούχα, ειδικά αν έχετε παιδιά. Βάλτε στόχο να βάζετε τουλάχιστον ένα πλυντήριο τη μέρα. Μόλις στεγνώσουν αυτά τα ρούχα, διπλώστε τα αμέσως και βάλτε τα στη θέση τους και μην κάνετε το λάθος να τα αφήνετε στις λεκάνες γιατί στο τέλος της εβδομάδας θα έχετε να τακτοποιήσετε 4-5 λεκάνες ρούχα και δεν θα μπορείτε να αφιερώσετε τόσο χρόνο για να τα διπλώσετε και να τα βάλετε στην ντουλάπα.

ΠΗΓΗ: www.oloygeia.gr

Related Articles

Back to top button