Οι δοκιμασίες μιας σχέσης που επηρεάζουν τη σεξουαλική ζωή!!!

Όταν αρχίζει μία σχέση, δύο άνθρωποι που διαφέρουν λίγο ή πολύ μεταξύ τους επιδιώκουν να συμπορευτούν, αλλά είναι πολλές οι δοκιμασίες που καλούνται να περάσουν – και αυτές επηρεάζουν τη σεξουαλική τους ζωή.

1η φάση: Το ζευγάρι αρχίζει να βγαίνει. Πιθανές διαφορές: πού διασκεδάζουν, πόσο συχνά βρίσκονται κ.λπ.

Οι διαφορές σε αυτή τη φάση είναι ήσσονος σημασίας διότι υπάρχει έντονη σεξουαλική σχέση που τις καλύπτει.

2η φάση: Συγκατοίκηση. Πιθανές διαφορές: πώς θέλει ο καθένας να ορίζει ή να φροντίζει τον χώρο του, πώς μοιράζονται οι ευθύνες του σπιτιού κ.λπ. Η διάθεση παράβλεψης των διαφορών μειώνεται. Αυξάνεται η εξοικείωση, μειώνεται το ερωτικό πάθος και αναδεικνύεται η δυσαρμονία στα επίπεδα της ερωτικής επιθυμίας (ο ένας θέλει περισσότερο σεξ).

3η φάση: Γάμος. Πιθανές διαφορές: πώς θα διαχειριστούν την ευρύτερη οικογένεια, πόσο συχνά θα τους βλέπουν κ.λπ. Οι ενδεχόμενες προστριβές στα θέματα αυτά μπορεί να φέρουν σεξουαλική απόσταση. Το ζευγάρι αρχίζει να επιδιώκει ένα μωρό, αρχίζουν οι επαφές με στόχο τη σύλληψη αντί για την ευχαρίστηση και την έκφραση αγάπης. Το σεξ συχνά γίνεται μονότονο και διεκπεραιωτικό.

4η φάση: Γέννηση παιδιού. Πιθανές διαφορές: πώς θα το μεγαλώσουν, πόσο χρόνο θα ασχολούνται με αυτό κ.λπ. Οι δυσκολίες στη διαχείριση αυτών και προηγούμενων διαφορών συχνά οδηγούν σε συναισθήματα θυμού, απογοήτευσης και αίσθημα αδιεξόδου. Αυτά σε συνδυασμό με την κόπωση από τις πολλαπλές υποχρεώσεις εντείνουν τις σεξουαλικές διαφορές. Λιγότερες επαφές και ένταση της δυσαρμονίας στα επίπεδα της ερωτικής επιθυμίας (ο ένας αποφεύγει το σεξ, ο άλλος το ζητά ολοένα πιο έντονα).

5η φάση: Μεγάλωμα και απομάκρυνση των παιδιών, συνταξιοδότηση. Πιθανές διαφορές: πώς θα αναδιαμορφώσουν τον τρόπο ζωής τους, τι ασχολίες θα έχουν κ.λπ. Επιπλέον, πώς θα ξαναβρεθούν σεξουαλικά.

Οι διαφορές στο ζευγάρι είναι αναπόφευκτες. Εκείνοι που τις αντιλαμβάνονται ως ευκαιρία μάθησης και εξέλιξης του εαυτού, της σχέσης και της σεξουαλικής ζωής, τις μετατρέπουν σε εφόδια. Εκείνοι που τις αντιλαμβάνονται ανταγωνιστικά ή ως ένδειξη προσωπικής αποτυχίας και απειλής, βιώνουν έντονη δυσαρέσκεια και σεξουαλική απομάκρυνση.

Η Εύη Κυράνα (www.kyrana.gr) είναι διδάκτωρ Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών

ΠΗΓΗ: tanea.gr

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button