Οι 6 χειρότερες τροφές για τα μαλλιά

Τα λαμπερά μαλλιά αποτελούν ένδειξη υγείας, αλλά χρειάζονται πολύ περισσότερα πράγματα από ένα καλό σαμπουάν για να βοηθήσει να είναι πραγματικά υγιή.

Ακριβώς όπως και τα νύχια, τα μαλλιά είναι ένα «παράθυρο» που δείχνει προς τη γενική σας υγεία.

Ευτυχώς, υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να κρατήσετε το τριχωτό της κεφαλής και τα μαλλιά σας υγιή. Και το πρώτο από το οποίο θα πρέπει να ξεκινήσετε, είναι το πιάτο σας. Ορισμένες μπορεί να αποτελέσουν πραγματικό όλεθρο για τα μαλλιά σας, ενώ κάποιες άλλες μπορούν να βελτιώσουν την εικόνα τους.

Διαβάστε παρακάτω ποιες είναι οι τροφές που πρέπει να αποφύγετε, αν θέλετε να έχετε λαμπερά, υγιή μαλλιά και τι πρέπει να προσθέσετε στη διατροφή σας για να τα βελτιώσετε.

Αποφύγετε: Γλυκά

Οταν τρώτε κάτι γεμάτο ζάχαρη ή φτιαγμένο με ραφιναρισμένο αλεύρι όπως το λευκό ψωμί, προκαλείται απότομη άνοδος σακχάρου στο αίμα με αποτέλεσμα το σώμα να παράγει ινσουλίνη για να αποβάλλει τη γλυκόζη. Αυτή η διαδικασία με τη σειρά της αναγκάζει το σώμα να απελευθερώσει περισσότερα ανδρογόνα. Τα ανδρογόνα είναι ορμόνες που μπορούν να προκαλέσουν συρρίκνωση των θυλάκων των τριχών, γεγονός που θα μπορούσε ενδεχομένως να οδηγήσει σε τριχόπτωση.

Αποφύγετε: Πολλή ζωική πρωτεΐνη

Η κετογενική δίαιτα μπορεί να λειτουργήσει για την περίμετρο της μέσης αλλά δεν λειτουργεί το ίδιο για τα μαλλιά. Η πρωτεΐνη είναι απαραίτητη για την οικοδόμηση γερής τρίχας, αλλά όχι αν το παρακάνετε στη ζωική πρωτεΐνη, εις βάρος άλλων θρεπτικών ουσιών. Προτιμήστε κάποια υψηλότερη πρωτεΐνη με βάση τις φυτικές ίνες, φυτικής προέλευσης. Ετσι θα πάρετε μια ευρύτερη ποικιλία θρεπτικών ουσιών που είναι πραγματικά σημαντική για τη γενική υγεία, αλλά και την υγεία των μαλλιών σας. Το κλειδί είναι να βεβαιωθείτε ότι έχετε αρκετή κυστίνη, ένα αμινοξύ που αποτελεί πρόδρομο της κερατίνης, η οποία είναι η κύρια δομική πρωτεΐνη στα μαλλιά. Καλές πηγές της είναι το μπρόκολο, το φύτρο σιταριού και οι κόκκινες πιπεριές.

Αποφύγετε: Τροφές χαμηλές σε σίδηρο και ψευδάργυρο

Η απουσία σιδήρου και ψευδαργύρου μπορεί να οδηγήσει σε αδύναμα μαλλιά. Αν θέλετε τα μαλλιά σας να δυναμώσουν πρέπει να πάρετε από τις τροφές σίδηρο, κυρίως σίδηρο από ζωική πηγή, όπως το βόειο κρέας, το κοτόπουλο και το ψάρι. Αν δεν τρώτε κρέας, τότε μπορείτε να πάρετε σίδηρο από τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά και τα φασόλια. Παράλληλα, καταναλώστε θαλασσινά, όπως τα στρείδια, καθώς και δημητριακά ολικής αλέσεως για να σιγουρευτείτε ότι θα πάρετε αρκετό ψευδάργυρο.

Αποφύγετε: Ψάρια υψηλά σε υδράργυρο

Αν τρώτε πολλά ψάρια με ωμέγα-3 οξέα μπορείτε να μειώσετε τη φλεγμονή και να ενθαρρύνετε την ανάπτυξη τριχών στο κεφάλι σας. Αλλά φροντίστε να αποφύγετε θαλασσινά υψηλής περιεκτικότητας σε υδράργυρο, όπως ο , που μπορούν να οδηγήσουν σε απώλεια μαλλιών. Υγιέστερες επιλογές για τα μαλλιά σας είναι ο σολομός, οι κονσέρβες τόνου και η ιππόγλωσσα (halibut) που είναι ψάρι επίσης πλούσιο σε μαγνήσιο.

Αποφύγετε: Αλκοόλ

Η μπύρα, το κρασί και τα οινοπνευματώδη ποτά μπορούν να επηρεάσουν το πώς το σώμα μεταβολίζει τον ψευδάργυρο, ένα κρίσιμο μέταλλο για την υγεία των μαλλιών. Η υπερβολική  κατανάλωση , εξάλλου, μπορεί να σας αφυδατώσει, γεγονός που μπορεί να επηρεάσει τα μαλλιά σας. Το αλκοόλ μπορεί να κάνει τα μαλλιά ξηρά και εύθραυστα. Ετσι, μπορεί ένα ποτήρι κόκκινο κρασί να είναι καλό για την καρδιά σας, αλλά δεν είναι και για τα μαλλιά σας.

Αποφύγετε: Λιπαρά φαγητά

Οι τροφές που είναι υψηλής περιεκτικότητας σε κορεσμένα λίπη και υδρογονωμένα έλαια μπορούν να φράξουν τους πόρους, ακόμα και στο τριχωτό της κεφαλής. Αυτό θα μπορούσε με τη σειρά του να οδηγήσει σε απώλεια μαλλιών. Οι ένοχοι; Οτιδήποτε γίνεται με τρανς λιπαρά, όπως η σκληρή μαργαρίνη, τα ψημένα προϊόντα και τα κράκερ. Προσπαθήστε να χρησιμοποιείτε τη φριτέζα για να φτιάξετε τα αγαπημένα σας τηγανητά φαγητά χωρίς λάδι.

Τρώτε περισσότερη κανέλα

Η κανέλα είναι ένα γλυκό καρύκευμα που βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος, ακόμα και στο τριχωτό της κεφαλής. Αυτό σημαίνει ότι με την κατανάλωσή της παίρνετε περισσότερα θρεπτικά συστατικά στα θυλάκια των τριχών, πράγμα που σημαίνει ταχύτερα αναπτυσσόμενα και υγιέστερα μαλλιά.

Τρώτε περισσότερες γλυκοπατάτες, μάνγκο, κολοκύθες

Τα ζωηρά φρούτα και λαχανικά όπως οι γλυκοπατάτες, το σκουός, το μάνγκο, η κολοκύθα, ακόμα και η γκουάβα είναι φανταστικά για την υγεία των μαλλιών. Είναι γεμάτα με βήτα καροτένιο, δηλαδή βιταμίνη Α, η οποία ενθαρρύνει το τριχωτό της κεφαλής να παράγει σμήγμα, ένα υγιές έλαιο που προσθέτει λάμψη και υγρασία στα μαλλιά. Αλλά θα πρέπει να τα τρώτε με μέτρο, γιατί οι υπερβολικές ποσότητες βιταμίνης Α, αντί να κάνουν καλό, μπορεί να οδηγήσουν σε απώλεια μαλλιών. Γι' αυτό προσπαθήστε να πάρετε αυτή τη θρεπτική ουσία από τη διατροφή σας και όχι από κάποιο συμπλήρωμα.

Τρώτε περισσότερα αμύγδαλα

Τα αμύγδαλα είναι εξαιρετικά για τα μαλλιά σας, επειδή είναι πλούσια σε βιταμίνη Ε. Με τις αντιοξειδωτικές της ιδιότητες, η βιταμίνη Ε βοηθά στην αποκατάσταση ιστών και μειώνει τη φλεγμονή, ενθαρρύνοντας την ανάπτυξη των τριχών. Αλλες καλές πηγές βιταμίνης Ε είναι οι ηλιόσποιροι, τα κουκουνάρια, το σπανάκι και το αβοκάντο.

Τρώτε περισσότερα ρεβίθια και πράσινα φυλλώδη λαχανικά

Τα ρεβίθια έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Β9, επίσης γνωστή ως φυλλικό οξύ, η οποία είναι μια άλλη σημαντική θρεπτική ουσία για την υγεία των μαλλιών σας. Τα πράσινα φυλλώδη  λαχανικά, το λάχανο bok Choy, το σπανάκι και τα γογγύλια είναι επίσης μεγάλες πηγές φυλλικού οξέος. Οσο πιο σκούρα είναι τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τόσο περισσότερο φυλλικό οξύ θα πάρει αυτός που τα καταναλώνει. Το φυλλικό οξύ προκαλεί την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων, τα οποία μεταφέρουν οξυγόνο σε όλο το σώμα και διασφαλίζει ότι όλα τα θρεπτικά συστατικά πηγαίνουν εκεί που πρέπει να πάνε, επομένως και στα μαλλιά.

ΠΗΓΗ : www.medinova.gr

Related Articles

Back to top button