Ο καρκίνος του προστάτη- έγκαιρης διάγνωσης

andras-karkinos-prostati

Ο - έγκαιρης διάγνωσης

 

Σε μερικούς άνδρες με καρκίνο του προστάτη δεν θα πρέπει να γίνεται θεραπεία, αλλά μόνο «ενεργός παρακολούθηση».

Οι γιατροί που βλέπουν ασθενείς με μέτριου ή χαμηλού κινδύνου προστατικό καρκίνο θα πρέπει να τους συνιστούν να παρακολουθούν την πορεία της νόσου τους αντί να υποβάλλονται σε εγχείρηση ή ακτινοθεραπεία, ανακοίνωσε το Εθνικό Ιδρυμα Υγείας & Κλινικής Υπεροχής (NICE).

Ο καρκίνος του προστάτη συχνά αναπτύσσεται πολύ αργά και πολλοί πάσχοντες από αυτόν δεν κινδυνεύουν να χάσουν τη ζωή τους εξαιτίας του, τονίζει στις αναθεωρημένες οδηγίες του.

Επιπλέον, οι θεραπείες που κατά κανόνα γίνονται γι' αυτόν, δηλαδή η προστατεκτομή και η ακτινοθεραπεία, μπορεί να έχουν σοβαρές παρενέργειες, όπως η στυτική δυσλειτουργία και η ακράτεια. Γι' αυτόν τον λόγο, το NICE συνιστά να παρακολουθείται στενά η πορεία του καρκίνου και μόνο αν υπάρξει ανησυχητική αλλαγή να γίνεται θεραπεία.

Στόχος των νέων οδηγιών, κατά τον καθηγητή Μαρκ Μπέικερ, διευθυντή του Κέντρου Κλινικής Πρακτικής του NICE, είναι να γίνεται η κατάλληλη θεραπεία ανάλογα με το στάδιο της νόσου ούτως ώστε οι άνδρες να αποκομίζουν το μεγαλύτερο όφελος από αυτήν.

«Ολες οι θεραπείες για τον καρκίνο του προστάτη έχουν σοβαρές παρενέργειες που μπορεί να πλήξουν την ποιότητα της ζωής, ιδίως όσον αφορά τη στυτική λειτουργία και την ακράτεια», δήλωσε ο δρ Τζον Γκρέιαμ, επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας που συνέταξε τις νέες οδηγίες. «Γι' αυτό είναι πολύ σημαντικό να καταλάβουν οι ασθενείς ποιες ακριβώς επιλογές έχουν, ώστε σε συνεργασία με τον γιατρό τους να λάβουν την καλύτερη απόφαση για τον εαυτό τους».

Ο ένας στους τρεις

Οπως εξηγεί ο Δημήτρης Χατζηχρήστου, καθηγητής Ουρολογίας – Ανδρολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και πρόεδρος του Ινστιτούτου Μελέτης Ουρολογικών Παθήσεων (ΙΜΟΠ), η ενεργός παρακολούθηση εφαρμόζεται ολοένα περισσότερο παγκοσμίως, ενώ συχνά προτείνεται και στους έλληνες ασθενείς, δεδομένου ότι περίπου ο ένας στους τρεις πάσχοντες από καρκίνο του προστάτη δεν χρειάζεται θεραπεία.

«Η επιλογή των ασθενών στους οποίους προτείνεται παρακολούθηση εξαρτάται από την ηλικία τους, το μέγεθος του όγκου και το επονομαζόμενο Gleason score που λαμβάνεται με τη βιοψία του προστάτη και δείχνει πόσο επιθετικός είναι ο όγκος», λέει.

«Οσο μεγαλύτερος σε ηλικία είναι ένας ασθενής και όσο χαμηλότερο είναι το Gleason score, τόσο πιο σίγουρο είναι πως δεν θα κινδυνεύσει εάν δεν κάνει θεραπεία.

»Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι ενεργός παρακολούθηση συνιστάται κατά κανόνα σε ασθενείς ηλικίας άνω των 65-70 ετών και με Gleason score χαμηλό, δηλαδή κάτω από 5. Αντιθέτως, συνήθως συνιστάται θεραπεία στους 50άρηδες ασθενείς και σε όσους έχουν Gleason score υψηλότερο από 6 ή 7».

Ο κ. Χατζηχρήστου επισημαίνει ότι «ο ελάχιστος χρόνος που χρειάζεται για να γίνει εμφανής στις εξετάσεις ένας καρκίνος του προστάτη είναι 5 χρόνια από τη στιγμή που πρωτοεκδηλώνεται».

Συνεπώς, «είναι ένας βραδέως εξελισσόμενος καρκίνος, οπότε δεν πλήττεται το προσδόκιμο επιβιώσεως εάν κάνει ένας ασθενής ενεργό παρακολούθηση αντί για θεραπεία. Είναι ακριβώς το αντίθετο από τον καρκίνο της ουροδόχου κύστεως: σε αυτήν ο χρόνος μετράει πολύ», προσθέτει.

Τακτικές εξετάσεις

Η ενεργός παρακολούθηση ουσιαστικά σημαίνει πως ο ασθενής θα κάνει σε τακτά χρονικά διαστήματα μέτρηση του PSA στο αίμα
και δακτυλική εξέταση και μόνο αν υπάρξει αύξηση στο PSA θα κάνει θεραπεία.

«Τον πρώτο χρόνο έπειτα από τη διάγνωση οι ασθενείς κάνουν PSA ανά τρίμηνο ή τετράμηνο και μία ακόμα φορά δακτυλική εξέταση», λέει ο καθηγητής. «Μετά, ανάλογα με την εξέλιξη και αν το PSA μένει σταθερό, διατηρείται το ίδιο πρωτόκολλο ή αν είναι μεγάλης ηλικίας ο ασθενής, δηλαδή πάνω από 70 ετών, συνιστάται να κάνει PSA ανά εξάμηνο».

Η μεγάλη δυσκολία, όμως, είναι «να πεισθεί ο ασθενής και κυρίως οι συγγενείς του να μη γίνει θεραπεία», παραδέχεται. «Οι περισσότεροι ασθενείς θέλουν να χειρουργηθούν και μάλιστα άμεσα, διότι επικρατεί η λανθασμένη αντίληψη “πρέπει να βγάλω τον καρκίνο από μέσα μου”.

»Ετσι, λίγοι είναι οι Ελληνες που επιλέγουν την ενεργό παρακολούθηση, ενώ πολλοί γιατροί δεν την προτείνουν καν. Ωστόσο αυτό είναι λάθος. Εχω περιστατικό από το οικείο περιβάλλον μου – τον πατέρα ενός φίλου μου – που τον διαγνώσαμε το 1997 και μέχρι σήμερα, που είναι πλέον 94 ετών, δεν έχει κάνει καμία θεραπεία, αλλά απλώς τον παρακολουθούμε».

Ο καρκίνος του προστάτη είναι η πιο συχνή κακοήθης νόσος στους άνδρες. Υπολογίζεται ότι το 30% των ανδρών θα προσβληθεί στην ηλικία των 50 ετών, ενώ στις ηλικίες άνω των 80 ετών πάσχουν οκτώ στους δέκα άνδρες.

Πηγή : ΤΑ ΝΕΑ Ένθετο Υγεία

Related Articles

Back to top button