Η νέα θεραπεία που αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τον χρόνιο πόνο στην πλάτη

Η θεραπεία επανεπεξεργασίας πόνου (PRT) είναι μια προσέγγιση στη διαχείριση του πόνου που στοχεύει να βοηθήσει τους ανθρώπους να επανασυνδέσουν τις οδούς στον εγκέφαλό τους για να απενεργοποιήσουν τον χρόνιο πόνο.

Υπάρχουν τρεις τύποι χρόνιου πόνου: ο πόνος που προκαλείται από τραυματισμό ιστού, ο νευροπαθητικός -που προκύπτει από τραυματισμό νεύρων και ο νοσοπλαστικός -που εμφανίζεται χωρίς σαφή φυσική αιτία, ως απόκριση σε ένα ευαισθητοποιημένο κεντρικό νευρικό σύστημα και ανώμαλη επεξεργασία σήματος πόνου.

Η ινομυαλγία, το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου και ο μη ειδικός πόνος στην πλάτη είναι δυνητικά νοσοπλαστικοί πόνοι (προηγουμένως γνωστά ως σύνδρομα λειτουργικού πόνου).  Η θεραπεία επανεπεξεργασίας πόνου χρησιμοποιεί ψυχολογικές τεχνικές για να επανεκπαιδεύσει τον εγκέφαλο ώστε να ερμηνεύει και να ανταποκρίνεται σωστά στα σωματικά σήματα. Έχει πέντε στοιχεία:

  1. Εκπαιδεύει τους ανθρώπους σχετικά με τη νευροεπιστημονική προέλευση του πόνου, τον κύκλο πόνου-φόβου και την αναστρεψιμότητα του πόνου, επιτρέποντάς τους να βλέπουν αυτόν τον τύπο πόνου ως απολύτως ασφαλή.
  2. Βοηθά τους ανθρώπους να δουν ότι ο πόνος τους δεν οφείλεται σε μια δομική/σωματική διαδικασία, αλλά μάλλον σε μια κεντρική διαδικασία, βρίσκοντας ένα παράδειγμα συγκεντρωτικού πόνου στη ζωή τους (πόνος που δεν προέρχεται από τραυματισμό ή κατά τη διάρκεια του χρόνου ή στρες, περιπτώσεις όπου ο πόνος θα έπρεπε να υπήρχε αλλά δεν ήταν· κ.λπ.).
  3. Οδηγεί τους ανθρώπους μέσω ασκήσεων για να αλλάξουν την αντίληψή τους για τον πόνο και να διακόψουν τον κύκλο πόνου-φόβου, επιτρέποντάς τους να δουν τις αισθήσεις πόνου μέσα από ένα φακό ελαφρότητας και περιέργειας.
  4. Αντιμετωπίζει άλλες συναισθηματικές απειλές και μειώνει τα συνολικά επίπεδα απειλής των ασθενών, βοηθώντας τους να επεξεργαστούν τραύματα του παρελθόντος και δύσκολες σχέσεις και διορθώνει ψυχολογικά καταστροφικές συμπεριφορές όπως η αυτοκριτική.
  5. Μεταβαίνει από μια «λειτουργία κινδύνου» υψηλού επιπέδου σε μια «λειτουργία ασφαλείας» ενθαρρύνοντας θετικές αισθήσεις και συναισθήματα.

Η θεραπεία επανεπεξεργασίας πόνου είναι ένας νέος τύπος θεραπείας, επομένως λίγη έρευνα έχει γίνει σχετικά με την ικανότητά της να βελτιώνει διάφορους τύπους χρόνιου πόνου, εκτός από τη χρόνια οσφυαλγία.

στην πλάτη

Σε μια πρωτοποριακή και ευρέως αναφερόμενη τυχαιοποιημένη δοκιμή ελέγχου, οι ερευνητές πραγματοποίησαν την πρώτη κλινική δοκιμή της θεραπείας επανεπεξεργασίας πόνου, η οποία περιελάμβανε 151 συμμετέχοντες με ήπιο έως μέτριο χρόνιο πόνο στην πλάτη για την οποία δεν βρέθηκε φυσική αιτία.

Αξιοσημείωτο είναι ότι τα 2/3 των ασθενών που έλαβαν θεραπεία επανεπεξεργασίας πόνου για τέσσερις εβδομάδες ήταν χωρίς πόνο ή σχεδόν χωρίς πόνο. Και ένα επιβλητικό 98% των ασθενών με θεραπεία επανεπεξεργασίας πόνου είχαν ελάχιστη βελτίωση. Τα αποτελέσματα ίσχυαν ένα χρόνο αργότερα.

Μια άλλη μικρή μελέτη είχε παρόμοια ευρήματα για έναν κύκλο 12 εβδομάδων που μοιάζει με θεραπεία επανεπεξεργασίας πόνου και ονομάζεται ψυχοφυσιολογική θεραπεία ανακούφισης συμπτωμάτων. Σχεδόν τα 2/3 των ασθενών που έλαβαν τη θεραπεία ανέφεραν ότι δεν είχαν τον χρόνιο πόνο στην πλάτη που είχαν βιώσει.

Αν και η έρευνα για την θεραπεία επανεπεξεργασίας πόνου είναι ελάχιστη, οι επιστήμονες είχαν προηγουμένως ερευνήσει το πρώτο συστατικό της, που ονομάζεται εκπαίδευση νευροεπιστήμης πόνου, το οποίο επιδιώκει να επαναπροσδιορίσει την αντίληψη του ατόμου για τον πόνο ως λιγότερο ή μη απειλητικό.

Μια βιβλιογραφική ανασκόπηση διαπίστωσε ότι η εκπαίδευση νευροεπιστήμης πόνου για μυοσκελετικό πόνο θα μπορούσε να μειώσει τον πόνο και τη γνώση των ασθενών για αυτόν, κάτι που θα μπορούσε ενδεχομένως να βελτιώσει τη λειτουργία και να μειώσει την αναπηρία, να μειώσει τους ψυχοκοινωνικούς παράγοντες, να ενισχύσει την κίνηση και να ελαχιστοποιήσει την ανάγκη για χρήση υγειονομικής περίθαλψης.

Μια άλλη ανασκόπηση, ωστόσο, διαπίστωσε ότι ενώ η εκπαίδευση νευροεπιστήμης πόνου δεν φαίνεται να μειώνει τον πόνο ή την αναπηρία, μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να αντιμετωπίσουν την πάθηση του χρόνιου πόνου και να μειώσουν την καταστροφολογία του πόνου και τον φόβο της μετακίνησης (ή την κινησιοφοβία).

Και μια συστηματική ανασκόπηση συνέκρινε την εκπαίδευση νευροεπιστήμης πόνου συν άσκηση και άσκηση μόνο για χρόνιο μυοσκελετικό πόνο. Διαπίστωσε ότι η ενσωμάτωση εκπαίδευσης νευροεπιστήμης πόνου είχε ως αποτέλεσμα μεγαλύτερες βραχυπρόθεσμες βελτιώσεις στον πόνο, την αναπηρία, την κινησιοφοβία και την καταστροφή του πόνου.

Επιπλέον, η έρευνα έχει βρει κάποια υποστήριξη για τη χρήση εκπαίδευσης νευροεπιστήμης πόνου για τη θεραπεία συγκεκριμένων προβλημάτων πόνου όταν χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με άλλες θεραπείες:

  • Πόνος στη σπονδυλική στήλη
  • Ημικρανία δεξιά
  • Πόνος κάτω στην πλάτη
  • Πόνος στον αυχένα σε εφήβους

ΠΗΓΗ: www.oloygeia.gr

Related Articles

Back to top button