Να γιατί πρέπει να τρώμε αμύγδαλα καθημερινά

Τα είναι ο καρπός του δέντρου της αμυγδαλιάς, το οποίο ανήκει στην οικογένεια των ροδακινιών. Είναι ένα ξηρός καρπός με πλούσια θρεπτική αξία και πολλές ευεργετικές ιδιότητες για την υγεία.

Όλοι οι ξηροί καρποί είναι υγιεινοί και θρεπτικοί και όλοι οι διαιτολόγοι συστήνουν να τους προτιμούμε ως σνακ. Γιατί όμως τα αμύγδαλα ξεπροβάλλουν ανάμεσά τους ως το superfood που πρέπει να τρώμε κάθε μέρα;

Τα αμύγδαλα προσφέρουν θρεπτικά συστατικά, φυτικές ίνες, πρωτεΐνη, μονοακόρεστα λιπαρά και 37% της ημερήσιας ανάγκης σε βιταμίνη Ε.

Κλινική μελέτη αναφορικά με τη θρεπτική αξία και την επίδραση των αμυγδάλων στον οργανισμό μας έδειξε πως ο συγκεκριμένος καρπός μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της “καλής” HDL χοληστερόλης. Στη μελέτη, οι συμμετέχοντες που είχαν ήδη παρουσιάσει στεφανιαία νόσο κατανάλωναν 10 γρ. αμύγδαλα τη μέρα (ποσότητα που αντιστοιχεί σε 12-15 αμύγδαλα).

Εκτός από τη βελτίωσης της χοληστερόλης, η μελέτη ανακάλυψε επίσης πως η συγκεκριμένη ποσότητα αμυγδάλων μπορεί να συμβάλει στη μείωση των τριγλυκεριδίων και της LDL χοληστερόλης. Τα αμύγδαλα βοήθησαν επίσης στον περιορισμό του δείκτη αθηρωμάτωσης, που σχετίζεται με χρόνια φλεγμονή και καρδιαγγειακά νοσήματα.

4 ακόμη λόγοι να τρώτε αμύγδαλα κάθε μέρα

  1. Θα παίρνετε μια “γερή” δόση αντιοξειδωτικών που καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες γνωστό παράγοντα κινδύνου για καρκίνο, πρόωρη γήρανση και άλλα νοσήματα.
  2. Η βιταμίνη Ε προστατεύει τις κυτταρικές μεμβράνες από τις φθορές, θωρακίζοντας τον οργανισμό σας από το Αλτσχάιμερ, τις καρδιοπάθειες και διάφορες μορφές καρκίνου.
  3. Αν έχετε διαβήτη, τα αμύγδαλα είναι μια πολύ καλή τροφή. Είναι πλούσια σε πρωτεΐνη, φυτικές ίνες και καλά λιπαρά ενώ έχουν μικρή ποσότητα υδατανθράκων. Επίσης περιέχουν υψηλή ποσότητα μαγνησίου, μετάλλου που είναι υπεύθυνο για περισσότερες από 300 διεργασίες στον οργανισμό, ανάμεσά τους τον έλεγχο των επιπέδων του σακχάρου.
  4. Το μαγνήσιο στα αμύγδαλα συμβάλει επίσης στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης και της υπέρτασης, μιας παθολογικής κατάστασης που σχετίζεται με εγκεφαλικό, νεφρική ανεπάρκεια και καρδιακές προσβολές.

Θρεπτική αξία

Τα αμύγδαλα είναι μια καλή πηγή πρωτεΐνης, φυτικών ινών, βιταμινών και μετάλλων. Συγκεκριμένα, περιέχουν:

  • Πρωτεΐνη: 21 γραμμάρια ανά 100 γραμμάρια
  • Φυτικές ίνες: 12 γραμμάρια ανά 100 γραμμάρια
  • : 26% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης (ΣΗΠ) ανά 100 γραμμάρια
  • Μαγνήσιο: 27% της ΣΗΠ ανά 100 γραμμάρια
  • Ασβέστιο: 20% της ΣΗΠ ανά 100 γραμμάρια
  • Κάλιο: 12% της ΣΗΠ ανά 100 γραμμάρια
  • Φωσφόρος: 14% της ΣΗΠ ανά 100 γραμμάρια
  • Σίδηρος: 6% της ΣΗΠ ανά 100 γραμμάρια
  • Μονοακόρεστα λιπαρά οξέα: 61% του συνολικού λίπους
  • Πολυακόρεστα λιπαρά οξέα: 13% του συνολικού λίπους

Χρήσεις

Τα αμύγδαλα μπορούν να καταναλωθούν ως σνακ, να προστεθούν σε σαλάτες, δημητριακά πρωινού, σούπες και γλυκά. Μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για την παρασκευή αμυγδαλέλαιου, το οποίο χρησιμοποιείται στη μαγειρική, την κοσμετολογία και την ιατρική.

Προφυλάξεις

Τα αμύγδαλα είναι γενικά ασφαλή για κατανάλωση, αλλά άτομα με αλλεργία στα φιστίκια ή άλλα ξηρούς καρπούς θα πρέπει να τα αποφεύγουν.

 

Related Articles

Back to top button