Ληγμένο τεστ κορωνοϊού: Είναι ασφαλές να το κάνετε;

Γιατί πρέπει πάντοτε να ελέγχουμε την ημερομηνία λήξεως στα self test που έχουμε ξεχασμένα στο σπίτι.

Έχετε συνάχι, ανεβάζετε πυρετό και νιώθετε εξαντλημένοι. Η πρώτη σας σκέψη είναι ότι έχετε κορωνοϊό και σπεύδετε αμέσως να αναζητήσετε το τεστ που έχετε από πέρυσι στο σπίτι. Όταν όμως το πιάνετε στα χέρια σας, συνειδητοποιείτε ότι έχει λήξει.

Τι πρέπει να κάνετε τώρα; Να το χρησιμοποιήσετε ή να ζητήσετε να σας φέρουν ένα καινούργιο από το φαρμακείο; Έχουν στ’ αλήθεια τα τεστ ημερομηνία λήξεως;

«Τα τεστ αντισωμάτων που κάνουμε στο σπίτι (self test) έχουν ημερομηνία λήξεως, αλλά δεν λήγουν όλα τα μέρη τους», απαντά ο μικροβιολόγος και παθολογοανατόμος Dr. Daniel Rhoads, διευθυντής του Τομέος Μικροβιολογίας στην Cleveland Clinic, στο Οχάιο. «Ο στυλεός (μπατονέτα) με τον οποίο γίνεται η λήψη του επιχρίσματος από τη μύτη, δεν λήγει. Ωστόσο το υγρό διάλυμα και η ταινία που το αναλύει έχουν πεπερασμένη διάρκεια ζωής».

Όπως εξηγεί, η ταινία περιέχει αντισώματα ειδικά για τον κορωνοϊό. Αν νοσείτε από τον ιό, το δείγμα σας θα περιέχει αντιγόνα που θα δεσμευτούν από τα αντισώματα. Τα αντισώματα είναι μικρά θραύσματα πρωτεΐνης, τα οποία εκφυλίζονται με την πάροδο του χρόνου.

Επιπλέον, το υγρό διάλυμα στο οποίο αναδεύουμε την μπατονέτα με το δείγμα από τη μύτη μας (ρινικό επίχρισμα) μπορεί να εξατμιστεί με τον καιρό. Αν έχει συμβεί αυτό, δεν θα έχετε αρκετό όγκο υγρού για να κάνετε σωστά το τεστ. Γι’ αυτούς τους λόγους δεν πρέπει να κάνετε το τεστ, αλλά να ζητήσετε ένα καινούργιο, τονίζει ο Dr. Rhoads.

Τι μπορεί να συμβεί

Εάν παρ’ όλα αυτά εσείς κάνετε το τεστ, το αποτέλεσμά του μπορεί να μην είναι ακριβές. Αυτό που πρέπει να σας προβληματίζει, όμως, δεν είναι τόσο αν θα βγει ένα ψευδώς θετικό αποτέλεσμα.

Στην πραγματικότητα, «από επιστημονικής απόψεως δεν έχει νόημα ένα ληγμένο αυτοδιαγνωστικό τεστ να βγάλει ψευδώς θετικό αποτέλεσμα. Το πιθανότερο είναι ότι θα δώσει ψευδώς αρνητικό, επειδή τα αντισώματα που περιέχει δεν λειτουργούν πλέον αποτελεσματικά και δεν ανιχνεύουν τον κορωνοϊό», διευκρινίζει ο Dr. Rhoads. «Ένα ψευδώς αρνητικό αποτέλεσμα, όμως, θα μπορούσε να είναι επικίνδυνο για τον ασθενή».

Τι άλλο να προσέξετε

Ανεξάρτητα από την ημερομηνία λήξεως, τα αποτελέσματα του αυτοδιαγνωστικού τεστ μπορεί να επηρεάσουν και οι συνθήκες φύλαξης, ιδίως η θερμοκρασία. «Αν τα φυλάτε σε χώρο πολύ ζεστό ή πολύ κρύο, μπορεί να αλλοιωθούν τα αποτελέσματα», επισημαίνει ο ειδικός.

Ιδανικά να διατηρείτε τα τεστ στην αρχική συσκευασία τους και να τα έχετε σε χώρο ξηρό (χωρίς υγρασία) και δροσερό. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι – όπως ισχύει για όλα τα φάρμακα και τα φαρμακευτικά προϊόντα – δεν είναι καθόλου καλή ιδέα να τα έχετε στο μπάνιο ή στην κουζίνα. Το υπνοδωμάτιό σας λογικά θα είναι πολύ καλύτερη επιλογή, αρκεί να είναι μακριά από εστίες θερμότητας και ψύξης.

ΠΗΓΗ – www.iatropedia.gr

Related Articles

Back to top button