Ακόμα δεν ξεπεράσαμε την κόπωση από την πανδημία, δείχνει νέα έρευνα

Επιμένει και η διστακτικότητα έναντι των εμβολίων. Τα ευρήματα σε 23 χώρες του κόσμου. Τι λένε οι ερευνητές.

Η κόπωση από την και η διστακτικότητα έναντι των εμβολίων εξακολουθούν να επηρεάζουν την παγκόσμια δημόσια υγεία, παρότι έχει περάσει ένας χρόνος από την επίσημη λήξη της.

Νέα έρευνα σε 23.000 εθελοντές από 23 χώρες του κόσμου αποκαλύπτει ότι πολλοί δεν έχουν καμία διάθεση να κάνουν επαναληπτικό εμβολιασμό εναντίον της COVID. Άλλοι εξακολουθούν να νιώθουν δυσπιστία εναντίον του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) και των γιατρών. Και πολλοί έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους και στα άλλα εμβόλια.

«Ο πλανήτης εξακολουθεί να βιώνει τις συνέπειες από την διαταραχή της παροχής υπηρεσιών υγείας, την ανισότητα στην διανομή των εμβολίων και την παραπληροφόρηση», δήλωσε ο συντονιστής της έρευνας Dr. Jeffrey V. Lazarus, καθηγητής Παγκόσμιας Υγείας στο Πανεπιστήμιο City της Νέας Υόρκης (CUNY).

«Όλ' αυτά αποτελούν σημαντικά εμπόδια για τους επαγγελματίες Υγείας οι οποίοι αγωνίζονταν να ανταποκριθούν στην ανάγκη να εμβολιάζεται ο κόσμος και να είναι έτοιμος για την επόμενη πανδημία», πρόσθεσε.

Η νέα έρευνα

Τα νέα ευρήματα δημοσιεύονται στην ιατρική επιθεώρηση Nature Medicine. Όπως γράφουν οι ερευνητές, η νέα έρευνα είναι η τέταρτη ετήσια μελέτη που πραγματοποιούν για το ίδιο θέμα από το 2020.

Η έρευνα διεξήχθη το 2023. Σε αυτήν ενέταξαν εθελοντές από πολυπληθείς χώρες, που αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 60% του παγκόσμιου πληθυσμού.

Το 87,8% των συμμετεχόντων είπαν πως έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου για την . Το ποσοστό αυτό είναι αισθητά υψηλότερο απ' ό,τι έναν χρόνο νωρίτερα (το 2022 ήταν 70,4%). Ωστόσο μειώθηκαν αισθητά όσοι είναι πρόθυμοι να κάνουν επαναληπτική δόση από τα εμβόλια. Το 2022 ήταν το 87,9% των ερωτηθέντων, αλλά το 2023 ήταν το 71,6%.

«Ο κορωνοϊός SARS-CoV-2 εξακολουθεί να κυκλοφορεί και να μεταλλάσσεται. Οι επαναληπτικοί εμβολιασμοί είναι απαραίτητοι. Ωστόσο πολλοί ευάλωτοι άνθρωποι, όπως οι ηλικιωμένοι και όσοι κινδυνεύουν να αρρωστήσουν βαριά και να πεθάνουν, δεν εμβολιάζονται», είπε ο επιβλέπων ερευνητής Dr. Ayman El-Mohandes, καθηγητής Επιδημιολογίας & Βιοστατιστικής στο CUNY.

Η κόπωση από την πανδημία και η αρνητική διάθεση έναντι των εμβολίων έχει και γενικότερες συνέπειες στους εμβολιασμούς. Σχεδόν ένας στους τέσσερις συμμετέχοντες (το 23,1%) είπαν ότι μετά την πανδημία διστάζουν να κάνουν οποιοδήποτε εμβόλιο.

Επιφυλακτικοί και στην ενημέρωση

Σημαντικό πρόβλημα υπάρχει και με την εμπιστοσύνη που νιώθουν οι πολίτες στην ενημέρωση που λαμβάνουν. Οι ερευνητές τους ζήτησαν να βαθμολογήσουν 11 πηγές πληροφόρησης. Ο μέσος όρος της βαθμολογίας για κάθε μία από αυτές ήταν κάτω από 7 με άριστα το 10.

Την μέγιστη εμπιστοσύνη οι πολίτες δείχνουν στον γιατρό τους (μέση βαθμολογία 6,9 με άριστα το 10). Ακολουθούν ο (6,5 βαθμοί) και η οικογένεια και οι φίλοι (6,4 βαθμοί). Οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης βρίσκονται ακόμα πιο χαμηλά (5 βαθμοί με άριστο το 10). Στο ίδιο επίπεδο (5 βαθμοί) βρίσκονται και οι θρησκευτικοί ηγέτες.

Φυσικά οι βαθμολογίες παρουσιάζουν μεγάλη απόκλιση από χώρα σε χώρα. Στη Ρωσία λ.χ. η εμπιστοσύνη προς τους γιατρούς είναι κάτω της βάσης (4,95 με άριστα το 10). Στην Κένυα όμως βρίσκεται πολύ υψηλότερα (7,7 βαθμοί).

Μειωμένη είναι και η εμπιστοσύνη για ενημέρωση για την πανδημία από τις κυβερνήσεις. Σχεδόν οι μισοί ερωτηθέντες (το 43,6%) είπαν πως δεν τις εμπιστεύονται. Μειωμένη εμπιστοσύνη στην επιστήμη ανέφερε το 13,9% των ερωτηθέντων. Τέλος, το 18,7% ανέφεραν λιγότερη εμπιστοσύνη στην βιομηχανία φαρμάκων απ' ό,τι στις προηγούμενες έρευνες.

ΠΗΓΗ – www.iatropedia.gr

Related Articles

Back to top button