Κοροναϊός: Aφήστε στην άκρη τους φακούς επαφής

Σύμφωνα με τις έρευνες, η μετάδοση του κοροναϊού και γενικότερα κάθε ιού μέσω των ματιών είναι μικρότερη απ' ό,τι η μετάδοση μέσω της μύτης ή του στόματος.

Ωστόσο, οι ειδικοί συνιστούν πως για τη μείωση της εξάπλωσης του κοροναϊού όσοι φορούν φακούς επαφής είναι καλύτερα να τους αφήσουν στην άκρη και να προτιμήσουν τα γυαλιά οράσεως.

Ο λόγος, όπως εξηγεί η Αμερικανική Ακαδημία Οφθαλμολογίας, είναι πως το να φορά κανείς γυαλιά οράσεως τον εμποδίζει από το αγγίζει διαρκώς το πρόσωπό του, κάτι που αποτελεί τον βασικό τρόπο μετάδοσης οποιουδήποτε ιού.

Η εξήγηση για τους φακούς επαφής

Αντίθετα, όσοι φορούν φακούς επαφής, μπορεί να μην αγγίζουν τα μάτια τους όσο τους φορούν, ωστόσο τα αγγίζουν τόσο για να τους βάλουν, όσο και για να τους βγάλουν, ενώ έχει αποδειχθεί ότι αγγίζουν το πρόσωπό τους περισσότερες φορές γενικά, από όσους δεν χρησιμοποιούν φακούς επαφής.

«Αγγίζετε το μάτι σας και μετά αγγίζετε κάποιο άλλο μέρος του σώματός σας», λέει ο δρ Τόμας Στάινμαν, κλινικός εκπρόσωπος της Αμερικανικής Ακαδημίας Οφθαλμολογίας και οφθαλμίατρος στο ιατρικό κέντρο MetroHealth στο Κλίβελαντ του Οχάιο.

«Τρίβετε τα μάτια σας, μετά τρίβετε το πρόσωπό σας, ξύνετε το πρόσωπό σας, βάζετε τα δάχτυλά σας στο στόμα, βάζετε τα δάχτυλά σας στη μύτη», συνέχισε και εξήγησε ότι μερικοί άνθρωποι δεν ακολουθούν πιστά τους κανόνες υγιεινής και μπορεί να έχουν ξεχάσει, πριν κάνουν όλα τα παραπάνω, να πλύνουν τα χέρια τους.

«Τα γυαλιά επίσης μπορεί να προσφέρουν μια ελάχιστα μεγαλύτερη προστασία από σωματίδια οποιουδήποτε κοροναϊού που βρίσκονται στον αέρα», λέει ο Στάινμαν, αν και είναι πιθανότερο να μολυνθεί κανείς από το στόμα και τη μύτη παρά από τα μάτια.

«Αν και κρίσιμης σημασίας για κάθε επαγγελματία υγείας που φροντίζει ασθενείς με Covid-19, για τους υπόλοιπους από εμάς είναι απλώς ένα ακόμα προληπτικό  μέτρο, ένας ακόμα τρόπος με τον οποίο μπορείτε να προσθέσετε ένα φίλτρο για να βοηθήσετε τον εαυτό σας να μείνει μακριά από έναν κοροναϊό», αναφέρει ο Στάινμαν.

Ένας άλλος λοιμωξιολόγος, πάντως, ο δρ Γουίλιαμ Σάφνερ, καθηγητής προληπτικής ιατρικής και λοιμωδών νοσημάτων στη Σχολή Ιατρικής Vanderbilt στο Νάσβιλ, θεωρεί πως είναι κάπως «τραβηγμένο» να κολλήσει κάποιος τον κοροναϊό ή οποιονδήποτε ιό από τα μάτια, καθώς το στόμα και η μύτη είναι πιο εύκολοι «υποδοχείς».

«Μπορεί να καταλήξετε με τον Covid-19 από τον ιό που εισέρχεται μέσω του ματιού; Θεωρητικά, είναι δυνατόν, αλλά δεν έχουμε καμία απόδειξη αυτού. Είναι πιθανό, πιστεύω, αλλά πάντα σκεφτόμουν ότι αυτό ήταν λίγο τραβηγμένο», λέει ο δρ Σάφνερ.

Η σύνδεση με την

Αυτό, πάντως, που είναι περισσότερο πιθανό, είναι ο να προκαλέσει επιπεφυκίτιδα, μια εξαιρετικά μεταδοτική κατάσταση. Η επιπεφυκίτιδα είναι μια φλεγμονή του λεπτού, διαφανούς στρώματος ιστού, που ονομάζεται επιπεφυκότας, το οποίο καλύπτει το λευκό τμήμα του ματιού και το εσωτερικό του βλεφάρου.

«Ο επιπεφυκότας είναι μία τροποποιημένη μεμβράνη βλέννας, όπως το εσωτερικό του στόματός σας ή το εσωτερικό της μύτης ή της ρινικής κοιλότητας και του φάρυγγα», αναφέρει ο Στάινμαν.

«Είναι υγρός και καλός και φιλόξενος για τους ιούς, στην πραγματικότητα υπάρχουν πολλοί οργανισμοί που μπορούν να κολλήσουν πολύ εύκολα στον επιπεφυκότα σας ή, ως προς αυτό το ζήτημα, να κολλήσουν σε ένα φακό επαφής, που επίσης στηρίζεται στον επιπεφυκότα σας», πρόσθεσε.

Τα συμπτώματα της επιπεφυκίτιδας περιλαμβάνουν δάκρυα, κνησμό ή κάψιμο, θολή όραση, κόκκινα ή ροζ σημάδια στο λευκό κομμάτι του οφθαλμού, πύον, βλέννα και κίτρινο υγρό που σχηματίζει κρούστα πάνω από τις βλεφαρίδες, και συχνά κολλάει τα μάτια μετά τον ύπνο.

Αναφορές από την Κίνα και σε όλο τον κόσμο δείχνουν ότι περίπου το 1% έως 3% των ατόμων με Covid-19, είχαν επίσης επιπεφυκίτιδα.

Αυτό είναι ανησυχητικό γιατί ο κοροναϊός μπορεί να μεταδοθεί αν αγγίξει κανείς το υγρό από τα μάτια ενός μολυσμένου ατόμου, ή από αντικείμενα που έχει αγγίξει το συγκεκριμένο άτομο, τα οποία στη συνέχεια μεταφέρουν τον ιό.

Το γεγονός αυτό, οδήγησε πάνω από 12 οργανώσεις στις ΗΠΑ να ζητήσουν από οφθαλμίατρους να σταματήσουν να βλέπουν ασθενείς, εκτός κι αν πρόκειται για επείγον περιστατικό.

«Κάθε ένας από εμάς έχει κοινωνική ευθύνη να μην λειτουργήσει ως φορέας μίας πιθανώς θανατηφόρου νόσου», ανέφερε η Ακαδημία στην ανακοίνωσή της.

«Αυτή είναι μια υπαρξιακή κρίση. Εμείς ως γιατροί πρέπει να ανταποκριθούμε σε αυτήν και να υποστηρίξουμε τους συναδέλφους μας και τις κοινότητές μας. Να είστε ασφαλείς».

ΠΗΓΗ : www.medinova.gr

Related Articles

Back to top button