Κολονοσκόπηση: Τι μπορείτε να φάτε μετά και τι όχι

Η κολονοσκόπηση είναι μια απαραίτητη –αν και δυσάρεστη– προληπτική εξέταση που αποσκοπεί στον έγκαιρο εντοπισμό του ορθοκολικού καρκίνου ή πρώιμων νεοπλασιών που μπορεί αργότερα να εξελιχθούν σε καρκίνο.

Η κολονοσκόπηση συνιστάται σε όλους τους ενήλικες άνω των 50 ετών.

Η σωστή προετοιμασία πριν την εξέταση αλλά και η σωστή φροντίδα μετά την κολονοσκόπηση εξασφαλίζουν λιγότερη δυσφορία και ταχύτερη ανάρρωση.

Κολονοσκόπηση & διατροφή

Για να επανέλθει στην ομαλή λειτουργία του το πεπτικό σύστημα μετά την κολονοσκόπηση και να αποφευχθούν ερεθισμοί και επιπλοκές, ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται από την πλευρά του ασθενούς ως προς τις διατροφικές επιλογές που θα κάνει.

Για τουλάχιστον μία μέρα μετά την εξέταση πρέπει να αποφεύγονται οι δύσπεπτες τροφές, όπως αυτές που είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες αλλά και τα πικάντικα φαγητά. Καλό είναι επίσης να αποφεύγονται τα βαριά και πλούσια σε λιπαρά γεύματα, καθώς μπορεί να προκαλέσουν ναυτία και τάση προς έμετο σε περίπτωση που η εξέταση γίνει υπό την επίδραση αναισθητικού.

Επίσης, επειδή μετά την κολονοσκόπηση συνήθως παρατηρείται έντονη απελευθέρωση αερίων, θα πρέπει να αποφεύγονται τροφές που μπορεί να προκαλέσουν επιπλέον φούσκωμα και αέρια, όπως τα προϊόντα ολικής άλεσης, οι ξηροί καρποί, το καλαμπόκι και το ποπκόρν, η καρύδα, τα ωμά ή ελάχιστα μαγειρεμένα λαχανικά, τα φρούτα με τη φλούδα τους (π.χ. μήλο, αχλάδι) και οι σκληρές πρωτεΐνες (π.χ. μπριζόλα).

Κατάλληλες για τις ημέρες που ακολουθούν την κολονοσκόπηση είναι οι μαλακές και εύπεπτες τροφές.

Μερικές καλές επιλογές μπορείτε να δείτε  παρακάτω

Κρακεράκια: Είναι εύπεπτα και ελαφριά, κατάλληλα για κάθε στιγμή της ημέρας.

Φιστικοβούτυρο: Εφόσον δεν περιέχει ολόκληρα κομμάτια φιστικιού, είναι το ιδανικό συνοδευτικό για τα σας.

Πουρές πατάτας: Εύπεπτος και γευστικός, ο πουρές πατάτες είναι επίσης πολύ μαλακός.

Ψάρι: Ιδιαίτερα τα λευκά ψάρια είναι πολύ μαλακά, ενώ παράλληλα είναι υγιεινά και θρεπτικά. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται βέβαια στα κόκαλα.

Πουρές μήλου: Οι φυτικές ίνες του είναι εύπεπτες και δεν θα ερεθίσουν τη γαστρεντερική οδό. Επίσης, θα δώσει μια καλή ποσότητα ζάχαρης ώστε να ικανοποιήσετε την ανάγκη σας για γλυκό.

Σούπα: Ενυδατώνει και παρέχει πληθώρα θρεπτικών συστατικών, ανάλογα πάντα με τα υλικά που θα χρησιμοποιήσετε. Προσοχή σε λαχανικά που τυχόν δεν έβρασαν καλά και δεν είναι αρκετά μαλακά.

Αυγό: Είναι καλή πηγή πρωτεΐνης και δεν ερεθίζει το γαστρεντερικό.

Κομπόστα: Ο ανανάς και τα ροδάκινα είναι δύο γευστικές επιλογές. Τα φρούτα σε κονσέρβα είναι ιδιαίτερα μαλακά, ενώ η φλούδα τους έχει αφαιρεθεί, επομένως δεν παρέχουν μεγάλη ποσότητα φυτικών ινών.

Χυμοί φρούτων: Ενυδατώνουν και προσφέρουν πολύτιμους ηλεκτρολύτες, χωρίς να παρέχουν τη μεγάλη δόση φυτικών ινών που υπάρχει στα ολόκληρα φρούτα.

Γρανίτες: Έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε νερό αλλά και ζάχαρη που θα δώσει ενέργεια.

Μην ξεχνάτε επίσης ότι μετά την κολονοσκόπηση απαιτείται και καλή ενυδάτωση του οργανισμού, επομένως θα πρέπει να καταναλώνετε άφθονο νερό.

ΠΗΓΗ: www.newsitamea.gr

Related Articles

Back to top button