Καρκίνος του μαστού: Ο δημοφιλής σπόρος που μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο ανάπτυξης

Οι ερευνητές μιας νέας μελέτης υποστηρίζουν ότι τα ευρήματά τους θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε νέες διατροφικές συστάσεις για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού, του πιο συχνού καρκίνου στις ΗΠΑ, που επηρεάζει σχεδόν 300.000 Αμερικανίδες κάθε χρόνο.

Ερευνητές στη Νεμπράσκα και τον Καναδά έδωσαν σε θηλυκά ποντίκια ένα διάλυμα ενός δημοφιλούς σπόρου, ο οποίος περιέχει λιγνάνες, μια ένωση που βρίσκεται σε τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες όπως δημητριακά, σπόρους, ξηρούς καρπούς και ποτά όπως ο καφές.

Πρόκειται για τον λιναρόσπορο, ο οποίος, σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Microbiology Spectrum, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του μαστού.

Λιναρόσπορος: Πώς μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι ο λιναρόσπορος πυροδότησε μια σχέση μεταξύ του μικροβιώματος του εντέρου και των microRNA του μαστικού αδένα (miRNAs), τα οποία συνδέονται με την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων του μαστού. Τα τρωκτικά που έλαβαν λιναρόσπορο είχαν λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο του μαστού.

Η Δρ. Elena M. Comelli, συγγραφέας της μελέτης και επίκουρη καθηγήτρια στο Τμήμα Επιστημών Διατροφής στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο, είπε: «Εάν επιβεβαιωθούν αυτά τα ευρήματα, η μικροχλωρίδα γίνεται νέος στόχος για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού μέσω διατροφικής παρέμβασης».

Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι οι λιγνάνες έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και προκαλούν το σώμα να παράγει λιγότερα οιστρογόνα, οδηγώντας σε χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου του μαστού.

Οι ερευνητές τάισαν θηλυκά ποντίκια με ένα διάλυμα λιγνάνων από λιναρόσπορο για τρεις εβδομάδες και διαπίστωσαν ότι προκάλεσαν μια αντίδραση στο τυφλό έντερο, ένα τμήμα που μοιάζει με θύλακα του παχέος εντέρου που χωρίζει το λεπτό και το παχύ έντερο.

Η επίδραση του λιναρόσπορου στο μικροβίωμα του εντέρου

Όταν ο λιναρόσπορος εισέρχεται στο μικροβίωμα του εντέρου -ένα δίκτυο βακτηρίων που ζουν στην πεπτική οδό και μας βοηθούν να καταπολεμήσουμε τις λοιμώξεις και να ρυθμίσουμε την όρεξη- στέλνει σήματα στα miRNAs στους μαστικούς αδένες που οδηγούν σε μικρότερη πιθανότητα ανάπτυξης καρκινικών κυττάρων του μαστού.

«Η γαστρεντερική μικροχλωρίδα παίζει σημαντικό ρόλο στην τροποποίηση πολλών συστατικών της διατροφής μας για να επηρεάσει την ανθρώπινη υγεία», είπε η Δρ. Jennifer Auchtung, συγγραφέας της εργασίας και επίκουρη καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Νεμπράσκα – Λίνκολν, και συμπλήρωσε:

«Σε αυτή τη μελέτη, βρήκαμε συσχετίσεις μεταξύ μιας δίαιτας εμπλουτισμένης σε λιναρόσπορο, της σύνθεσης της μικροχλωρίδας του τυφλού και των προφίλ miRNA στον μαστικό αδένα που ρυθμίζουν πολλές οδούς, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που εμπλέκονται στην ανάπτυξη καρκίνου».

«Αυτή η προκαταρκτική μελέτη υποστηρίζει περαιτέρω έρευνα σχετικά με το ρόλο που διαδραματίζει η μικροχλωρίδα στις διατροφικές προσεγγίσεις για τη μείωση των παραγόντων κινδύνου που σχετίζονται με την ασθένεια», κατέληξε η ειδικός.

Οι ερευνητές, πάντως, προειδοποίησαν ότι τα ευρήματα είναι προκαταρκτικά και ότι χρειάζεται περισσότερη έρευνα.

Τι είναι οι λιγνάνες και πώς λειτουργούν

Οι λιγνάνες έχει αποδειχθεί ότι κάνουν τις γυναίκες που έχουν περάσει από την εμμηνόπαυση να παράγουν λιγότερο ενεργές μορφές οιστρογόνων, κάτι που πιστεύεται ότι μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού.

Άλλα δημητριακά όπως το κριθάρι, το φαγόπυρο, το κεχρί, η βρώμη, η σίκαλη και το σιτάρι περιέχουν επίσης υψηλά επίπεδα λιγνανών. Είναι επίσης άφθονες σε άλλους ξηρούς καρπούς και σπόρους, καθώς και σε ποτά όπως ο καφές, το τσάι και το κρασί.

Η νέα μελέτη επιβεβαιώνει άλλα πρόσφατα ευρήματα που υποδηλώνουν ότι ο λιναρόσπορος μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου. Μια μελέτη του 2021 σε πάνω από 400 άτομα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Clinical Nutrition Research, για παράδειγμα, διαπίστωσε ότι οι λιγνάνες είχαν ως αποτέλεσμα χαμηλότερες πιθανότητες καρκίνου του μαστού.

Ορισμένες έρευνες έχουν επίσης προτείνει ότι ο λιναρόσπορος μειώνει τον ρυθμό ανάπτυξης των καρκινικών κυττάρων του προστάτη. Ο λιναρόσπορος έχει επίσης αποδειχθεί ότι θεραπεύει την πεπτική δυσφορία, όπως η δυσκοιλιότητα, και μειώνει την LDL-«κακή» χοληστερόλη, μειώνοντας τον κίνδυνο διαβήτη και καρδιακών παθήσεων.

Ο λιναρόσπορος είναι πλούσιος σε πολυακόρεστα λιπαρά, φυτικές ίνες, μαγγάνιο, μαγνήσιο, ψευδάργυρο, βιταμίνη Β6, σίδηρο και φυλλικό οξύ, τα οποία βελτιώνουν το μεταβολισμό, την πέψη και την υγεία του ανοσοποιητικού.

ΠΗΓΗ: www.oloygeia.gr

Related Articles

Back to top button