H λήψη πολυβιταμινών στην εγκυμοσύνη «δεν είναι απαραίτητη»

 

Η λήψη πολυβιταμινών στη διάρκεια της εγκυμοσύνης δεν είναι απαραίτητη για τις περισσότερες μέλλουσες μητέρες, σύμφωνα με μία νέα έκθεση στην οποία εξετάσθηκαν όλες τις διαθέσιμες μελέτες για το θέμα.

Οι συγγραφείς της έκθεσης, που πραγματοποιήθηκε από τους επιστήμονες που εκδίδουν την φαρμακευτική επιθεώρηση «Drug and Therapeutics Bulletin» (dtb) όπου και δημοσιεύεται, γράφουν ότι αντί οι έγκυοι να παίρνουν πρέπει να φροντίζουν να βελτιώνουν την διατροφή τους και να παίρνουν μόνο συμπληρώματα φυλλικού (ή φολικού) οξέος και βιταμίνης D.

Η καλή διατροφή πριν και στη διάρκεια της εγκυμοσύνης έχει ζωτική σημασία για την υγεία της μητέρας και του αγέννητου μωρού της, σημειώνουν.

Είναι καλά τεκμηριωμένο ότι η ανεπάρκεια σε ορισμένα θρεπτικά συστατικά σχετίζεται με διάφορες επιπλοκές της κυήσεως και του τοκετού, όπως η προεκλαμψία, η περιορισμένη εμβρυϊκή ανάπτυξη, οι ανωμαλίες του νωτιαίου σωλήνα, οι σκελετικές δυσμορφίες και το χαμηλό βάρος γέννησης.

Ωστόσο από το σημείο αυτό έως το να συνιστάται σε όλες τις εγκύους αδιακρίτως να παίρνουν πολυβιταμίνες, η απόσταση είναι μεγάλη.

Στο εμπόριο διατίθενται πολλές πολυβιταμίνες και συμπληρώματα ιχνοστοιχείων που προωθούνται ως κατάλληλα για διάφορα στάδια της κυήσεως.

Τυπικά περιέχουν περισσότερες από 20 βιταμίνες και ιχνοστοιχεία σε διάφορες συνδυασμούς – λ.χ. βιταμίνες Α, Β1, Β2, Β3, Β6, Β12, C, D, Ε, Κ, φυλλικό οξύ, ιώδιο, μαγνήσιο, σίδηρο, χαλκό, ψευδάργυρο, σελήνιο και πολλά άλλα.

Σε μία προσπάθεια να εξακριβώσουν εάν είναι απαραίτητα σε όλες τις εγκύους, οι επιστήμονες της dtbεξέτασαν τις δημοσιευμένες μελέτες για το φυλλικό οξύ, τη βιταμίνη D, τον σίδηρο, τις βιταμίνες C, E και Α, καθώς και για τις πολυβιταμίνες.

Όπως διαπίστωσαν, τα στοιχεία υπέρ της χρήσης του είναι πιο ισχυρά για το φυλλικό οξύ. Συνιστάται στις εγκύους να λαμβάνουν 400 μικρογραμμάρια (mcg) την ημέρα πριν και έως την 12η εβδομάδα της κυήσεως, για την προστασία του μωρού από τις ανωμαλίες του νευρικού σωλήνα.

Στις εγκύους υψηλού κινδύνου για απόκτηση μωρού με τέτοια προβλήματα συνιστάται υψηλότερη ημερήσια δόση (5 mgτην ημέρα). Στην κατηγορία αυτή ανήκουν οι γυναίκες οι οποίες πάσχουν από ανωμαλίες του νευρικού σωλήνα, όσες έχουν οικογενειακό ιστορικό των νοσημάτων αυτών και όσες πάσχουν από διαβήτη.

Τα στοιχεία για την ανάγκη λήψης βιταμίνης Dείναι λιγότερο ισχυρά, αλλά κρίνονται επαρκή. Έτσι, συνιστάται η λήψη μικρής ημερήσιας δόσης (400 Διεθνείς Μονάδες – IU) καθ' όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού.

Όσον αφορά τα υπόλοιπα συμπληρώματα, δεν υπάρχουν στοιχεία ότι παρέχουν οποιοδήποτε κλινικό όφελος για τις περισσότερες γυναίκες οι οποίες τρέφονται καλά, ενώ ειδικά οι υψηλές δόσεις βιταμίνης Α μπορεί να βλάψουν το αναπτυσσόμενο έμβρυο, γράφουν οι επιστήμονες.

Επιπλέον, τα διαθέσιμα στοιχεία δεν υποστηρίζουν τη λήψη πολυβιταμινών από τις περισσότερες εγκύους.

«Δεν βρήκαμε στοιχεία που να υποστηρίζουν την σύσταση προς όλες τις εγκύους να παίρνουν συμπληρώματα πολυβιταμινών πριν τη σύλληψη, πέραν των ήδη συνιστώμενων συμπληρωμάτων φυλλικού οξέος και βιταμίνης D» σημειώνουν οι ειδικοί της dtbστην έκθεσή τους.

Και προσθέτουν ότι μεγάλο μέρος των επιστημονικών στοιχείων για την αξία των συμπληρωμάτων στην εγκυμοσύνη προέρχονται από μελέτες που διεξήχθησαν σε χαμηλού εισοδήματος χώρες, όπου οι γυναίκες έχουν περισσότερες πιθανότητες να είναι υποσιτισμένες σε σύγκριση με τις γυναίκες στις χώρες της Δύσης.

«Δεν βρήκαμε στοιχεία που να υποστηρίζουν ότι όλες οι έγκυοι χρειάζονται πολυβιταμίνες» δήλωσε ο εκδότης της dtbκαι επικεφαλής συγγραφέας της έκθεσης δρ Τζέιμς Κέιβ. «Κύριος στόχος των εγκύων θα πρέπει να είναι μια υγιεινή διατροφή και η επαρκής λήψη φυλλικού οξέος, που συχνά είναι φτωχή ιδίως μεταξύ γυναικών που προέρχονται από χαμηλού εισοδήματος οικογένειες.

»Οι περισσότερες άλλες γυναίκες που προγραμματίζουν να μείνουν ή ήδη είναι έγκυοι, είναι απίθανο να χρειασθούν πολύπλοκες συμπληρώματα πολυβιταμινών και ιχνοστοιχείων».

tanea.gr

Related Articles

Back to top button