Εμμηνόπαυση: 11 πράγματα που κάθε γυναίκα πρέπει να γνωρίζει

Απαντήσεις στις πιο συχνές .

Τι είναι η ;

Μέρος μιας φυσιολογικής διαδικασίας, οι γυναίκες μετά από μια συγκεκριμένη θα περάσουν στο στάδιο την εμμηνόπαυσης. Η εμμηνόπαυση ορίζεται ως η απώλεια της έμμηνου ρύσης για ένα έτος και η ηλικία που συνήθως έρχεται μπορεί να ποικίλει. Ωστόσο, συνήθως εμφανίζεται στα τέλη της δεκαετίας των 40 ή στις αρχές της δεκαετίας των 50.

Η εμμηνόπαυση μπορεί να προκαλέσει πολλές αλλαγές στο σώμα, με τα συμπτώματά της να είναι αποτέλεσμα της μειωμένης παραγωγής οιστρογόνων και προγεστερόνης στις ωοθήκες. Στα συνήθως συμπεριλαμβάνονται οι εξάψεις, η αύξηση βάρους, καθώς και η κολπική ξηρότητα που οφείλεται εν μέρει στην κολπική ατροφία και μπορεί να οδηγήσει σε φλεγμονή και αραίωση των κολπικών ιστών, που με τη σειρά του κάνει πιο άβολη τη σεξουαλική επαφή. Η εμμηνόπαυση μπορεί επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο για ορισμένες παθήσεις όπως η οστεοπόρωση.

Συχνές απορίες σχετικές με την εμμηνόπαυση

Η μέση ηλικία για έναρξης της εμμηνόπαυσης είναι τα 51. Η πλειονότητα των γυναικών σταματά να έχει περιόδους κάπου μεταξύ των ηλικιών 45 έως 55. Τα αρχικά στάδια της φθίνουσας ωοθηκικής λειτουργίας μπορεί να ξεκινήσουν χρόνια πριν από αυτό σε ορισμένες γυναίκες, ενώ άλλες συνεχίζουν να έχουν έμμηνο ρύση και στα τέλη της δεκαετίας των 50.

Παράμετροι όπως οι γενετικοί παράγοντες, το κάπνισμα, η υποβολή σε χημειοθεραπείες, μπορούν να επιταχύνουν τη μείωση των ωοθηκών, με αποτέλεσμα την πρόωρη εμμηνόπαυση.

Η περιεμμηνόπαυση αναφέρεται στην χρονική περίοδο ακριβώς πριν ξεκινήσει η εμμηνόπαυση, κατά τη διάρκεια της οποίας το σώμα ξεκινά τη μετάβαση στην εμμηνόπαυση. Αυτό σημαίνει ότι η παραγωγή ορμονών από τις ωοθήκες αρχίζει να μειώνεται και μπορεί να ξεκινήσουν ορισμένα συμπτώματα, όπως οι εξάψεις. Ο εμμηνορροϊκός κύκλος ίσως γίνει ακανόνιστος, αλλά δεν σταματά κατά την περιεμμηνόπαυση. Μόλις σταματήσει εντελώς ο εμμηνορροϊκός κύκλος για 12 συνεχόμενους μήνες, θα μπείτε στην εμμηνόπαυση.

Το πιο συνηθισμένο σύμπτωμα που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες στην εμμηνόπαυση είναι οι εξάψεις, ενώ ορισμένες μπορεί να παρουσιάσουν και πόνο στις αρθρώσεις, γνωστή ως αρθραλγία, αλλά και απότομες μεταβολές στη διάθεση.

Ωστόσο, ίσως είναι δύσκολο να προσδιοριστεί εάν αυτά τα συμπτώματα προκαλούνται από μεταβολές στις ορμόνες, τις συνθήκες ζωής ή από την ίδια τη διαδικασία γήρανσης.

Κατά τη διάρκεια των εξάψεων θα αισθανθείτε την αύξηση της θερμοκρασίας του σώματός σας. Ακόμη, το δέρμα μπορεί να γίνει πιο κόκκινο ή να εμφανίσει κηλίδες. Αυτή η αύξηση της θερμοκρασίας θα μπορούσε να οδηγήσει σε εφίδρωση, αίσθημα ταχυκαρδίας, αλλά και  ζάλης.

Οι εξάψεις ενδέχεται να εμφανίζονται καθημερινά ή ακόμα και πολλές φορές την ημέρα και μπορεί να κρατήσουν από ένα έως αρκετά χρόνια.

Για την αποφυγή των εξάψεων προτείνεται να περιοριστούν τα παρακάτω:

Τεχνικές μείωσης εξάψεων:

Φάρμακα όπως αντισυλληπτικά χάπια, ορμονική θεραπεία ή ακόμη και άλλες θεραπείες μπορεί να βοηθήσουν στη μείωσή τους, πάντα με την καθοδήγηση του αρμόδιου ιατρού.

Η μείωση της παραγωγής οιστρογόνων μπορεί να επηρεάσει την ποσότητα ασβεστίου στα οστά, και αυτό να μειώσει την οστική πυκνότητα, οδηγώντας σε οστεοπόρωση. Ενδεχομένως και να κάνει τον οργανισμό πιο επιρρεπή σε κατάγματα ισχίου, σπονδυλικής στήλης και άλλων οστών. Πολλές γυναίκες παρουσιάζουν ταχεία απώλεια οστού τα πρώτα χρόνια μετά την τελευταία εμμηνορροϊκή περίοδο.

Για τη διατήρηση υγιών οστών:

Τέλος, υπάρχουν και συνταγογραφούμενα φάρμακα που μπορεί να προτείνει ο γιατρός για την αποφυγή απώλειας οστών.

Καταστάσεις που σχετίζονται με την καρδιά μπορεί να προκύψουν κατά την εμμηνόπαυση, όπως ζάλη ή καρδιακό αίσθημα παλμών. Τα μειωμένα επίπεδα οιστρογόνων μπορούν να εμποδίσουν το σώμα να διατηρήσει εύκαμπτες αρτηρίες, κάτι που ενδέχεται να επηρεάσει τη ροή του αίματος.

Η παρακολούθηση του βάρους, η ισορροπημένη διατροφή και η άσκηση μειώνουν τις πιθανότητες εμφάνισης καρδιακών παθήσεων.

Οι αλλαγές στα επίπεδα των ορμονών μπορεί να προκαλέσουν αύξηση στο βάρος. Σε αυτό όμως μπορεί να συμβάλει και η γήρανση. Και σε αυτή την περίπτωση, η διατήρηση μιας ισορροπημένης διατροφής, η τακτική άσκηση και η υιοθέτηση σωστών συνηθειών για τον έλεγχο του βάρους βοηθούν πολύ. Το υπερβολικό βάρος μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, διαβήτη και άλλων παθήσεων.

Διαχείριση βάρους

Τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης ποικίλλουν από τη μία γυναίκα στην άλλη, ακόμη και στις ίδιες οικογένειες. Η ηλικία και ο ρυθμός μείωσης της λειτουργίας των ωοθηκών διαφέρουν σημαντικά. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει η κάθε γυναίκα να διαχειριστεί την εμμηνόπαυση ξεχωριστά. Αυτό που λειτούργησε για τη μητέρα ή την καλύτερη φίλη της, μπορεί να μην λειτουργήσει για την ίδια.

Εάν η μήτρα αφαιρέθηκε χειρουργικά μέσω υστερεκτομής, ενδέχεται να μια γυναίκα να μην γνωρίζει ότι περνάει από την εμμηνόπαυση, εκτός εάν εμφανίσει εξάψεις. Το ίδιο μπορεί να συμβεί σε περίπτωση αφαίρεσης ενδομητρίου, με τις ωοθήκες να μην έχουν αφαιρεθεί.

Μια εξέταση αίματος θα προσδιορίσει εάν οι ωοθήκες εξακολουθούν να λειτουργούν και έτσι οι γιατροί θα διαπιστώσουν το επίπεδο των οιστρογόνων για να δουν αν είστε σε εμμηνόπαυση. Έτσι, μειώνεται και ο κίνδυνος οστεοπόρωσης γιατί η γνώση της κατάστασης των οιστρογόνων είναι σημαντική ένδειξη για την ανάγκη μιας αξιολόγησης οστικής πυκνότητας.

Αρκετές ορμονικές θεραπείες έχουν εγκριθεί από το FDA για τη θεραπεία εξάψεων και την πρόληψη της οστικής απώλειας. Τα οφέλη και οι κίνδυνοι ποικίλλουν ανάλογα με τη σοβαρότητα των εξάψεων, την απώλεια οστών και την υγεία σας. Αυτές οι θεραπείες δεν είναι κατάλληλες για κάθε γυναίκα, που πρέπει πρώτα να συζητήσει με τον γιατρό της.

Όπως αναφέρθηκε, η ορμονική θεραπεία δεν είναι η σωστή επιλογή για όλες. Με ορισμένες όμως αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορεί μία γυναίκα να ανακουφιστεί από τα συμπτώματά της χωρίς ορμονική παρέμβαση.

Αυτές οι αλλαγές για παράδειγμα είναι:

Άλλες θεραπείες όπως φυτικές θεραπείες, αυτο-ύπνωση, βελονισμός, ορισμένα αντικαταθλιπτικά χαμηλής δόσης και άλλα φάρμακα μπορεί να είναι χρήσιμα στη μείωση των εξάψεων.

Διάφορα φάρμακα εγκεκριμένα από την FDA μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την πρόληψη της απώλειας οστού, όπως:

www.shape.gr

 

Related Articles

Back to top button