Η δυσπεψία και οι αιτίες που την προκαλούν

Σε κάποια στιγμή της ζωής του, σχεδόν ο καθένας μας θα βιώσει τη . Ενοχλητικά όπως στο στομάχι και ρέψιμο είναι μόλις δύο από τους δείκτες αυτής της τόσο συχνής κατάστασης.

Αν η δυσπεψία είναι συχνός επισκέπτης μετά το φαγητό, τότε είναι σημαντικό να καταλάβετε τα συμπτώματά της και τι την προκαλεί, ώστε να μπορέσετε να την αντιμετωπίσετε.

Τι είναι η δυσπεψία;

Η δυσπεψία είναι η λέξη που χρησιμοποιείται για να περιγράψει τη δυσφορία του στομάχου και προκαλείται συνήθως κατά τη διάρκεια ή μετά το τέλος ενός γεύματος ή της κατανάλωσης κάποιου ποτού. Η δυσπεψία μπορεί επίσης να συνοδεύεται από αίσθημα καψίματος ή πόνο στο ανώτερο μέρος του στομάχου και συνήθως αναφέρεται ως «».

Τι προκαλεί την δυσπεψία;

Οι πιο συχνές αιτίες για την κατάσταση αυτή είναι η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, το έλκος του στομάχου, η τακτική χρήση φαρμάκων, η υπερκατανάλωση τροφής, η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε λιπαρά, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, τα ανθρακούχα ποτά, ο καφές το κάπνισμα τσιγάρων και το υπερβολικό άγχος.

Άλλες πιο σοβαρές αιτίες μπορεί να περιλαμβάνουν καρκίνο του στομάχου, σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, χρόνια παγκρεατίτιδα ή νόσο του θυρεοειδούς. Οι γυναίκες μπορεί επίσης να βιώσουν δυσπεψία κατά τα τελευταία στάδια της εγκυμοσύνης.

Στην περίπτωση αυτή η δυσπεψία προκαλείται από τις ορμόνες που χαλαρώνουν το πεπτικό σύστημα σε συνδυασμό με την διεύρυνση της μήτρας προς το στομάχι.

Η χρόνια δυσπεψία, που ονομάζεται λειτουργική δυσπεψία, θα μπορούσε επίσης να συμβεί χωρίς καμία από αυτές τις αιτίες.

Απλές λύσεις στο πρόβλημα της δυσπεψίας

Η λύση στο πρόβλημα της δυσπεψίας θα μπορούσε να είναι εξαιρετικά απλή και να χρειάζεται μόνο να αλλάξετε τις διατροφικές σας συνήθειες ή να κάνετε κάποιες αλλαγές στη ζωή σας, όπως για παράδειγμα να κόψετε το κάπνισμα ή την κατανάλωση αλκοόλ. Αν οφείλεται σε φάρμακα μπορεί να ανακουφιστεί με την διακοπή των φαρμάκων, που ερεθίζουν το βλεννογόνο του στομάχου ή να στραφείτε σε άλλα φάρμακα που δεν αναστατώνουν το στομάχι σας. Η μείωση του συναισθηματικού στρες στη ζωή σας, η εκμάθηση διαφόρων τεχνικών χαλάρωσης μπορούν επίσης να μειώσουν τα συμπτώματα της δυσπεψίας.

Φάρμακα για τη δυσπεψία

Για χρόνιες καταστάσεις ο γιατρός μπορεί να συστήσει τη λήψη μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων όπως τα αντιόξινα ή άλλα προϊόντα που μειώνουν την παραγωγή οξέος στο στομάχι σας. Ισχυρότερα φάρμακα για τη δυσπεψία είναι αυτά που περιέχουν αναστολείς της αντλίας πρωτονίων και είναι διαθέσιμα μόνο με ιατρική συνταγή. Είναι σημαντικό να θυμάστε πως αν πάρετε μη συνταγογραφούμενα φάρμακα θα πρέπει να τα παίρνετε με βάση τη δοσολογία που αναγράφεται στις οδηγίες και πως δεν πρέπει να τα λαμβάνετε για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από αυτό που συνιστάται, εκτός αν πάρετε διαφορετικές οδηγίες από το γιατρό σας. Πάντα θα πρέπει να ενημερώνετε το γιατρό σας, όταν παίρνετε οποιοδήποτε φάρμακο.

Διάγνωση της δυσπεψίας

Μόνο ο γιατρός σας μπορεί να κάνει ακριβή για τo τι θα μπορούσε να προκαλέσει χρόνια δυσπεψία. Να είστε έτοιμοι να απαντήσετε στις ερωτήσεις του σχετικά με τις διατροφικές σας συνήθειες και τον τρόπο ζωής σας και οποιαδήποτε άλλα συμπτώματα έχετε που θα μπορούσαν να αποτελούν μια ένδειξη για μια πιο σοβαρή υποκείμενη πάθηση. Ανάλογα με τις απαντήσεις σας ο γιατρός μπορεί να ζητήσει να κάνετε εξετάσεις αίματος ή να βγάλετε ακτινογραφίες. Μερικές φορές μπορεί να χρειαστεί γαστροσκόπηση κατά την οποία θα εισάγει έναν εύκαμπτο σωλήνα με μια κάμερα στον οισοφάγο και το στομάχι.

Ενώ οι κοινές δυσπεψίες είναι εύκολο να ελεγχθούν, η έντονη και παρατεταμένη δυσπεψία θα πρέπει να αναφερθεί αμέσως στο γιατρό.

ΠΗΓΗ : www.medinova.gr

Related Articles

Back to top button