Διατροφολόγος συμβουλεύει: 3 συμπληρώματα αν είστε άνω των 50

Όσο μεγαλώνουμε, οι ανάγκες μας αλλάζουν και το ίδιο ισχύει για τυχόν συμπληρώματα διατροφής.

Τα συμπληρώματα διατροφής δεν είναι απαραίτητα για όλους τους ανθρώπους, ωστόσο ανάλογα με το φύλο και την ηλικία μας οι ανάγκες μας σε διάφορα μακροθρεπτικά και μικροθρεπτικά συστατικά αλλάζουν.

Για παράδειγμα, μελέτη που πραγματοποίησε το πανεπιστήμιο του Cambridge το 2020 σε Ελληνόπουλα 1 έως 19 ετών διαπίστωσε πάνω από το 50% των κοριτσιών και των αγοριών που συμμετείχαν εμφάνιζαν ανεπάρκεια σε ένα από τα τρία θρεπτικά συστατικά: , βιταμίνη Κ, Κάλιο.

Από την άλλη, οι ηλικιωμένοι φαίνεται να έχουν μεγαλύτερες ανάγκες σε πρωτεΐνη, καθώς παρατηρείται μεγάλη απώλεια μυϊκής μάζας σε άτομα 65 ετών και άνω.

Κατά την ηλικία των 50, οι ανάγκες μας είναι επίσης διαφορετικές, με τους ειδικούς να εστιάζουν την προσοχή τους σε δύο και ένα μέταλλο. Αξίζει στο σημείο αυτό βέβαια να σημειωθεί ότι δεν έχουν όλοι οι άνθρωποι άνω των 50 έλλειψη στα παρακάτω θρεπτικά συστατικά και ούτε χρειάζεται όλοι να λάβουν συμπληρώματα διατροφής. Η λήψη ή μη των συμπληρωμάτων θα πρέπει να αποφασίζεται με βάση το προφίλ του ασθενούς μετά από συζήτηση με τον γιατρό τους.

Παράλληλα, όπως τονίζει η διατροφολόγος δρ. Burnstine, «είναι απαραίτητο να θυμόμαστε ότι τα συμπληρώματα είναι ακριβώς αυτό που δηλώνει ο όρος: συμπληρωματικά. Ενώ μπορούν να μας βοηθήσουν όταν υπάρχει έλλειψη συγκεκριμένων θρεπτικών στοιχείων, ο κύριος τρόπος για να λάβουμε τις βιταμίνες, τα μέταλλα και τα αντιοξειδωτικά που χρειαζόμαστε θα πρέπει να είναι μέσω μιας υγιούς και θρεπτικής διατροφής. Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις τα συμπληρώματα μπορούν να είναι χρήσιμα, καθώς υπάρχουν ορισμένα προβλήματα που προκύπτουν από την ανεπάρκεια των θρεπτικών συστατικών στην καθημερινή διατροφή. Αυτού του είδους οι ελλείψεις γίνονται ακόμη πιο εμφανείς όσο μεγαλώνουμε».

Βιταμίνη 12

Η βιταμίνη 12 διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση της υγείας του αίματος, των νευρώνων και των γονιδίων, ωστόσο καθώς γερνάμε, το σώμα μας την απορροφάει λιγότερο αποτελεσματικά. Η έλλειψη σε αυτή τη βιταμίνη αυξάνει τον κίνδυνο αναιμίας, νευροπάθειας ή νευρικής βλάβης, προβλημάτων στην ισορροπία, κατάθλιψης, σύγχυσης και κατάπτωσης της μνήμης.

Σύμφωνα με τον οργανισμό «AARP», τα αποτελέσματα των ερευνών σε σχέση με τη συχνότητα εμφάνισης ανεπάρκειας σε βιταμίνη B12 δίνουν ένα πολύ μεγάλο εύρος, με τα ποσοστά να κυμαίνονται από το 3% στο 43%. Ωστόσο, αυτό που ξέρουμε είναι ότι τα άτομα που ακολουθούν χορτοφαγική διατροφή, διαβητικοί που λαμβάνουν το φάρμακο μετφορμίνη, ή εκείνοι έχουν προβλήματα με την πέψη και παίρνουν συγκεκριμένους αναστολείς γαστρικού οξέος είναι ακόμα πιο πιθανό να εμφανίσουν ανεπάρκεια ή έλλειψη σε βιταμίνη B12.

Ασβέστιο

Το είναι απαραίτητο για τον οργανισμό μας. Συμμετέχει σε πολλές βιολογικές λειτουργίες, όπως η πήξη του αίματος, η συστολή των μυών, η ρύθμιση του παλμού της καρδιάς και η λειτουργία των νεύρων. Επιπλέον, βοηθά στην δημιουργία και στη διατήρηση της δύναμης των οστών μας. Όταν δεν λαμβάνουμε αρκετό ασβέστιο, ο οργανισμός μας το «δανείζεται» από τα οστά για να συνεχίσει τις λειτουργίες του.

«Αν είστε κάτω από τα 50, η καθημερινή ανάγκη σας για ασβέστιο είναι 1.200 milligrams, αλλά όταν φτάνετε τα 50, αυτή αυξάνεται σε 1.500 milligrams την ημέρα. Οι γυναίκες που έχουν περάσει την εμμηνόπαυση αντιμετωπίζουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο οστεοπόρωσης, μια ασθένεια που καθιστά τα οστά αδύνατα και εύθραυστα. Η έλλειψη ασβεστίου αυξάνει ακόμη περισσότερο τον κίνδυνο», τονίζει η Burnstine.

Βιταμίνη D

Η βιταμίνη D έχει αντιφλεγμονώδεις, αντιοξειδωτικές και νευροπροστατευτικές ιδιότητες, ενώ παίζει καθοριστικό ρόλο και στην απορρόφηση του ασβεστίου. Υποστηρίζει την υγεία του ανοσοποιητικού συστήματος, τη λειτουργία των μυών και τη δραστηριότητα των εγκεφαλικών κυττάρων.

Το σώμα μας δεν παράγει βιταμίνη D, επομένως πρέπει να την λαμβάνουμε από εξωτερικές πηγές, όπως τρόφιμα, ηλιοφάνεια ή τα συμπληρώματα. Πριν από την ηλικία των 70, η ημερήσια ανάγκη είναι 600 IU (Διεθνείς Μονάδες), ενώ μετά τα 70 αυξάνεται στα 800 IU.

«Καθώς γερνάμε, οι περισσότεροι από εμάς δεν απορροφάμε πλέον τη βιταμίνη D τόσο αποτελεσματικά. Σε αυτή την περίπτωση θα χρειαστούμε συμπληρώματα», λέει η Burnstine. Σημειώνουμε ότι το 73% των Ελλήνων εμφανίζει ανεπάρκεια σε βιταμίνη D.

ΠΗΓΗ: www.healthstat.gr

Related Articles

Back to top button